Cum sa faci o programare online la pasapoarte pentru a evita statul la coada. Reintrarea in normal a vietii noastre vine si cu planuri de vacanta amanate din diverse motive si, implicit, cu punerea la punct a documentelor de calatorie, printre care si a pasaportului, daca alegem sa calatorim intr-o tara care nu face parte din Uniunea Europeana.
Cum sa faci o programare online la pasapoarte, evita statul la coada
Daca te afli printre cei care au planuri de calatori si nevoie de pasaport, trebuie sa stii ca cererile de eliberare a acestor documente pot fi depuse la orice serviciu public comunitar de pasapoarte din tara. Iti mai spun si ca daca la centrul din judetul tau nu mai sunt locuri disponibile, poti incerca sa te programezi si in judetele limitrofe. Iata cum sa faci o programare online la pasapoarte.
Asadar, pentru o programare online trebuie sa intri pe site-ul epasapoarte.ro si sa completezi un formular. Sunt cateva campuri obligatorii care include date de indentificare, precum numele si prenumele, dar si numarul de telefon – un camp care se activeaza doar daca iti exprimi consimtamantul pentru prelucrarea acestei informatii. Mai ai nevoie de o adresa de e-mail pe care trebuie sa o confirmi, si care va fi utilizata in transmiterea detaliilor legate de programare.
Campul Tipul de document se completeaza prin selectarea tipului de pasaport pentru care depui cererea, in vreme ce la Locatie vei selecta localitatea in care depui cererea de pasaport.
Campul Numar de persoane ajuta autoritatile sa identifice numarul persoanelor pentru care se face programarea. Atentie! Poti programa doar persoane din familia ta, nu si prieteni, de exemplu. In campul Persoane suplimentare va trebui sa mentionezi numele si prenumele pentru fiecare dintre persoanele pentru care depui cerere de eliberare a pasaportului. In plus, campuril Data si ora iti permite sa alegi o zi si o ora la care iti este confortabil sa te programezi pentru eliberarea acestui document de calatorie.
La final, campul Rezerva transmite la adresa ta de e-mail un mesaj prin care ti se solicita confirmarea programarii. Ai la dispozitie doua ore pentru a confima si daca nu faci asta, atunci programarea iti este anulata. Nu uita sa verifici si in folderul Spam daca a ajuns confirmarea programarii, pentru ca multe dintre mailurile oficiale tind sa ajunga acolo.
Programarea asta nu te costa nimic, insa trebuie sa stii ca nici nu o poti transmite altcuiva. Autoritatile mai spun ca nu se primesc programari prin e-mail, pe fax sau la telefon si ca ridicarea pasaportului nu se face in baza unei astfel de programari.
Cum sa faci o programare online la pasapoarte, dar si cum poti sa anulezi rezervarea. Pe de alta parte, trebuie sa stii ca daca a intervenit ceva si nu poti ajunge la programare, poti anula cu ajutorul linkului Anuleaza rezervarea din e-mailul de confirmare. Este important sa iti mai spun ca daca nu te prezinti la data programarii sau datele din formularul de programare nu corespund cu cele din documemtele tale de identitate, sau daca nu ai la tine toate actele necesare eliberarii pasaportului si nu ai achitat taxa aferenta – da, e nevoie de o chitanta care sa ateste aceasta plata – atunci programarea ta se anuleaza automat si va trebui sa o iei de la capat. Eventual cu mai multa atentie.
Ca mai peste tot unde iti sunt solicitate date personale, ti se va cere si aici acordul pentru prelucrarea acestora si trebuie sa stii ca doar daca iti dai acceptul, atunci programarea ta va fi inregistrata. Daca nu esti de acord cu prelucrarea datelor tale personale, programarea nu va fi finalizata.
Iti mai spun si ca sunt mai multe tipuri de pasaport pentru care poti opta si ca pentru fiecare ai nevoie de o serie de documente.
Citeste si: Cum sa obtii un pasaport – acte necesare, taxe, valabilitate, termen de eliberare
Daca alegi sa soliciti eliberarea unui pasaport temporar, ai mare grija sa verifici care sunt conditiile in care statul in care vrei sa ajungi iti elibereaza viza de intrare pentru ca nu toate statele lumii te lasa sa le treci granita cu un astfel de document. Daca un astfel de document este solicitat pentru copii mai mici de 14 ani, atunci prezenta acestora la ghiseu nu este obligatorie, insa sunt necesare 2 fotografii ale celui mic.
Ti-am spus mai devreme ca e nevoie sa achiti o taxa. Ei bine, contravaloarea acesteia este de 258 de lei pentru persoanele mai mari de 12 ani, care solicita un pasaport simplu electronic, si 234 pentru acelasi tip de document, pentru persoanele mai mici de 12 ani. Pasaportul temporar este ceva mai ieftin si costa 96 de lei, indiferent de varsta celui pentru care este emis. Aceste taxe pot fi achitate pe ghiseul.ro, dar si la casieriile unei banci partenere.
Gasesti toate detaliile de care ai nevoie pe site-ul epasapoarte.ro.