Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu. Acte necesare, costuri
Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu. Acte necesare, costuri

Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu. Acte necesare, costuri


Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu. Probabil ai ajuns de situatii ale unor prieteni, cunostinte, colegi de facultate care si-au dorit sa traiasca visul bucurestean sau clujean sau timisorean… sau al oricarui oras mare, eventual cu un centru universitar pe masura, o viata sociala in care nu ai cum sa te plictisesti si oportunitati de lucru mai mari decat in orasele de provincie, mici si… cu mai putina adrenalina.

Si, cel mai probabil stii ca primul pas intr-o astfel de poveste este mutatul cu chirie…ca nu ne permitem cu totii sa ne luam casa in Bucuresti inca de cand am pus piciorul in Capitala pentru prima data.

Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu. Acte necesare – Cuprins:

Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu

Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu
Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu

O alta varianta, poate mai putin cunoscuta, dar utilizata, este sa rogi un prieten sa te ia in spatiu si sa ai domiciliul stabil la el acasa. Asta vine la pachet, evident, cu schimbarea buletinului si inscrierea acestei adrese in documentul tau de identitate.

Pentru ca, potrivit O.U.G 97/2005, mai precis a articolului 27 din acest act normativ, domiciliul unei persoane este acolo unde aceasta declara ca are locuinta principala, in vreme ce resedinta este daca de locuinta secundara, alta deca cea de domiciliu si este reglementata de acelasi document, insa de articolul 30.

Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu. Revenind la declaratia de luare in spatiu, este important sa stii ca aceasta este reprezentata de un act notarial prin care o persoana, numita gazduitor, isi da acordul cu privire la luarea in spatiul locativ a unei alte persoane.

Cu alte cuvinte, isi da acordul ca acea prietena sa locuiasca la adresa sa si sa o mentioneze legal in documentele de identitate. Aceasta declaratie va face dovada adresei de domiciliu la Politie cand soliciti schimbarea adresei in cartea de identitate sau aplicarea unei vize de flotant.

Citeste si: Cum sa obtii un cazier fiscal. Acte necesare

Pentru a obtine legal un astfel de document pe care, evident, sa il poti folosi in relatia cu autoritatile, ai nevoie de mai multe documente pe care sa le prezinti la notar.

Primul dintre ele este cartea de identitate a proprietarului, in original. Alaturi de acest document, mai sunt necesare copia actului de identitate a persoanei care urmeaza sa fie luata in spatiu, titlul locativ al gazduitorului – document in original care poate fi contract de vanzare, donatie, comodat, hotarare judecatoreasca definitiva – in fine, ceva sa ii dovedeasca lui calitatea de proprietar asupra imobilului si, ultimul document de care este nevoie este incheierea de intabulare, insa doar daca aceasta exista. Asadar, nu este chiar complicat sa faci o declaratie de luare in spatiu/

Acte necesare luare in spatiu:

  • cartea de identitate a proprietarului (original)
  • cartea de identitate a persoanei care va fi luata in spatiu (copie)
  • titlul locativ al gazduitorului (original) – contract de vanzare, donatie, comodat, hotarare judecatoreasca definitiva etc.
  • incheierea de intabulare (daca exista)

Cat costa un astfel de demers

Chei de casa
Chei de casa

Cum sa faci o declaratie de luare in spatiu si ce costuri implica. Daca te intrebi cat de costisitor poate fi un astfel de demers, ei bine, poti fi linistit. Tariful minim pe care il poate percepe notarul pentru un astfel de document este de 15 lei pentru primul exemplar si inca 5 lei pentru fiecare exemplar suplimentar pe care il elibereaza.

Trebuie sa mai stii ca un astfel de document contine datele de indentificare al gazduitorului si ale persoanei care va fi luata in spatiu, mentiunea din legea penala care face referire la falsul in declaratii, care este calitatea pe care gazduitorul o are in  imobil, adica daca este proprietar sau chirias si, bineinteles, descrierea spatiului de locuit.

Abia apoi vorbim despre acordul scris pe care gazduitorul si-l da pentru a lua in spatiu persoana pentru care face documentul, dar si declaratia prin care gazduitorul isi da acordul ca persoana luata in spatiu sa locuiasca acolo si sa-si inscrie in actul de identitate viza de domiciliu la noua adresa.

Citeste si: Cum sa obtii un extras de carte funciara. Acte necesare

Mare atentie cand faci o declaratie de luare in spatiu! Este foarte important sa mai stii ca orice fals in declaratii poate atrage dupa sine atat anularea documentului si, implicit a dreptului persoanei luate in spatiu de a mai domicilia la acea adresa si de a o mai inscrie in documentele sale de identitate, cat si inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau doar o amenda pentru ca se constituie ca infractiune penala, adica fals in declaratii.

Ai sanse sa primesti 2 ani de inchisoare sau o amenda serioasa si daca soliciti bani sau orice alt bun pentru a-ti da acceptul si a lua in spatiu o persoana, cu alte cuvinte daca ceri mita pentru a face aceasta declaratie.

In plus, daca esti gazduitor si intelegerea de luare in spatiu cade dintr-un motiv sau altul, iar persoana care apare ca luata in spatiu nu mai locuieste acolo deloc esti obligat ca in 30 de zile de la constatarea acestui lucru sa anunti autoritatile. Daca nu faci asta, sunt sanse mari sa te alegi cu o amenda de pana la 500 de lei.