Cum sa faci diferenta dintre gripa si viroza. Ce trebuie sa stii
Cum sa faci diferenta dintre gripa si viroza. Ce trebuie sa stii

Cum sa faci diferenta dintre gripa si viroza. Ce trebuie sa stii


Cum sa faci diferenta dintre gripa si viroza. Primavara aduce cu sine si crestera numarului de imbolnaviri de aparat respirator. Diferentele de temperatura, organismul usor slabit dupa perioada de iarna, dar si lipsa oricarui tip de preventie fac ca unitatile de primiri urgente sa se confrunte cu un val de pacienti de toate varstele.

Adultii, dar si copiii au doua acuze diferite, desi putini stiu sa faca diferenta dintre cele doua patologii. Este vorba despre virozele respiratorii si gripa. De cele mai multe ori, ambele patologii pot fi tratate acasa, sub supravegherea medicului de familie, cel care stabileste, in general, diagnosticul si tratamentul.

Sunt, insa, si cazuri in care pacientii ajung la spital si sunt redirectionati catre sectiile de boli infectioase, daca vorbim despre gripa, si unii dintre ei necesita internarea pentru ca imbolnavirea este una severa.

Cum sa faci diferenta dintre gripa si viroza. Ce trebuie sa stii – Cuprins:

Cum sa faci diferenta dintre gripa si viroza

Diferenta dintre gripa si viroza
Diferenta dintre gripa si viroza

Trebuie sa stii ca prin viroza respiratorie se intelege orice infectie de tract respirator superior, adica fara afectare pulmonara. Aceste infectii nu au nicio legatura cu virusul gripal, ci sunt produse de virusuri precum rinovirusuri, adenovirusuri sau alte virusuri care circula cu precadere in sezonul rece, dar pot si intalnite si in anotimpurile intermediare, cum sunt primavara si toamna. 

Pe de alta parte, gripa vine mai degraba cu o afectare sistemica, in sensul ca da manifestari care afecteaza intregul organism sau, cel putin, asta simte bolnavul, care de obicei sta in pat timp de mai multe zile, pana incepe sa se recupereze.

Este important sa stii ca diagnosticul diferential se pune in unitati medicale, de catre medicul de familie sau medici specialisti si nu acasa, dupa ureche. Si tot medicii sunt cei care stabilesc cea mai buna conduita terapeutica, folosind medicatie antivirala sau alt tip de tratament, in functie de cauza infectarii si de severitatea simptomelor.

Virozele respiratorii au un tablou clinic care include febra, tuse, starea de oboseala, uneori inapetenta, adica lipsa poftei de mancare, rinoree (nas care curge) si dureri de gat care au o intensitate redusa, cel mult medie.

Desi este incomoda si creaza disconfort, viroza respiratorie poate fi dusa pe picioare. In cazul copiilor, virozele pot aduce si senzatia de nas infundat, stranut, durere in gat si aceste simptome, care il supara pe cel mic, sunt asociate cu stare de irascitabilitate. Adultii fac cel mult doua viroze respiratorii intr-un an, in vreme ce copiii, pentru ca au un sistem imunitar in formare, nedefinitivat, deci mai slab, pot face pana la 6-8 astfel de infectii intr-un an.

Simptome gripa
Simptome gripa

Pe de alta parte, gripa vine cu un tablou clinic ceva mai sever. Acesta afectiune debuteaza brusc cu febra, de obicei destul de mare, si direri de cap. Cand spun febra mare ma refer la o valoare care poate atinge si depasi 39 de grade Celsius.

Acestor simptome li se adauga durerile musculare severe (senzatia aia de durere de parca ai fi fost batut), frisoanele, tuse seaca, respiratie suieratoare si o stare de oboseala ceva mai marcata. Si gripa poate fi asociata cu lipsa poftei de mancare. Daca apar dureri de gat, acestea sunt ceva mai severa si dau disconfort puternic la inghitire. 

Este esential sa stii ca gripa se poate complica, mai ales la nivel pulmonar, in cazul adultilor. Copiii pot dezvolta afectiuni din sfera ORL, dar si laringite daca parintii lor ignora manifestarile gripei. 

Indiferent daca suspectezi o viroza respiratorie sau gripa, este esential sa te adresezi unui medic pentru diagnostic de specialitate. Daca nu poti ajunge imediat, trateaza simptomele cu antitermice, picaturi pentru nas sau sirop de tuse.

Citeste si: Cum sa te alimentezi corect cand ai luat o raceala sau gripa

Automedicatia cu antibiotice nu este recomandata nici in cazul virozelor si nici al gripelor pentru ca nu vor ameliora simptomele, de ambele imbolnaviri fiind responsabile virusuri, nu bacterii. Doar medicul poate decide care, eventualele complicatii ale gripei, pot fi ameliorate cu antibiotice. Nu te-as sfatui sa iei nici antivirale dupa ureche pentru ca si acestea sunt periculoase pentru organism.

In ambele imbolnaviri este recomandata izolarea bolnavului. Mai ales in cazul copiilor, scoaterea acestora din colectivitate este o masura de bun simt, care elimina riscul de transmitere a virusului care a produs viroza sau gripa. De altfel, in cazul copiilor, expunerea in colectivitate este prima cauza de imbolnavire.

Apoi, medicii recomanda respectarea cu strictete a recomandarilor si a conduitei terapeutice si consumul mare de lichide. Alimentele usoare, dar hranitoare sunt si ele recomandate in aceasta perioada, supa de pui fiind, poate, cel mai cunoscut remediu impotriva bolilor respiratoriii.