Te-ai gandit vreodata care sunt oamenii din spatele unui spectacol de teatru sau din spatele unui film? Oamenii care muncesc cot la cot cu actorii si care, desi nu se vad, isi pun amprenta puternic asupra produsului final, cel care ajunge la tine. Ma gandesc aici, in primul rand, la regizor.
Regizor de teatru sau de film
Pentru inceput, iti propun sa facem distinctia dintre regizorul de teatru si regizorul de film, desi lucrurile nu sunt chiar asa de diferite.
Regizorul de teatru este responsabil cu punerea in scena a unui spectacol de teatru. Este cel care distribuie actorii in roluri, avizeaza costumele si decorurile si gandeste scenariul din punct de vedere regizoral. Este cel care ofera o perspectiva personala asupra piesei.
Regizorul de film este creatorul intregului film. Este omul care face distribuirea actorilor in roluri, care imparte sarcinile de lucru cameramanilor, scenografilor, compozitorilor coloanei sonore, celor care se ocupa de costume si decoruri, dar si echipei tehnice.
Ce face un regizor
Asadar, regizorul, fie ca este de teatru sau de film, este responsabil cu punerea in scena a spectacolului sau cu filmarea unui film.
Este cel care realizeaza scenariul regizoral, adica transpune textul literar intr-o transcriere cinematografica….cum faci ca povestea din carte sa fie transpusa in imagini si cuvinte rostire de actori. Concret, un text mai mare este spart in mai multe secvente, parti sau acte. Regizorul stabileste care sunt momentele cheie, cele pe care trebuie sa fie pus accentul si cele care sunt, cumva de legatura.
Regizorul le da indicatii actorilor cu privire la prezenta lor scenica, la interpretarea personajului.
In cazul filmelor, regizorul da indicatii compozitorului cu privire la coloana sonora a filmului, stabileste care sunt spatiile de filmare, modul in care se va face aceasta, ce efecte speciale sunt necesare si, la fel ca in teatru, ofera indicatii actorilor.
Regizorul este omul a carui viziune asupra unui text este transpusa intr-un spectacol, film sau, de ce nu, intr-un spot publicitar.
Abilitati necesare
Trebuie sa stii ca in primul rand iti trebuie viziune. Si multa pasiune. Si experienta cu scena… sa vezi mult teatru, sa vezi multe filme si sa te gandesti, poate, tu cum ai fi facut in locul regizorului… ce ai fi schimbat, pe ce altceva ai fi pus accentul, cum ai fi gandit sau interpretat un anumit rol sau, de ce nu, intreaga poveste.
E nevoie de multa putere de munca si de ceva originalitate… pentru ca, nu-i asa, nu-mi doresc sa regasesc o reinterpretare a unui spectacol pe care l-am mai vazut…
Regizorul trebuie sa fie o persoana foarte organizata, sigura pe sine si, cred eu, si multi-tasking. In plus, trebuie sa comunice foarte bine cu echipa alaturi de care lucreaza. Iar relatia cu actorii nu este una deloc usoara.
Regizorul are nevoie de autoritate pentru a conduce echipa… o autoritate folosita cu caldura si mult bun simt, pentru ca nimeni nu isi doreste sa lucreze si nu lucreaza bine alaturi de un tiran.
Citeste si: Cum sa devii operator call center de acasa
Creativitatea este o calitate care nu trebuie sa ii lipseasca regizorului. Are nevoi de idei valoroase, noi, de interpretari inedite, de un plus valoare pe care sa il aduca unei piese.
Regizorul trebuie sa fie o minte deschisa, un vizionar, dar si o persoana care sa accepte parerile celor din jurul lui.
In plus, are nevoie de rabdare, empatie si…de capacitatea de a lucra respectand deadline-uri bine stabilite.
Este important ca regizorul sa fie bine pregatit si sa poata raspunde la intrebarile actorilor, oricare ar fi ele, sa detina cunostinte tehnice, legate de montarea decorurilor, de sunet sau lumini si, poate cel mai important, sa aiba o viziune clar asupra produsului final si capacitatea de a ajunge la ceea ce si-a propus.
Studii necesare
Regia de teatru si regia de film pot fi invatate la specializarile aferente ale U.N.A.T.C-urilor din tara. Este important sa te interesezi din timp care sunt cerintele de admitere pentru ca, cel mai probabil, oamenii de acolo ii vor solicita si o proba practica, ceva care sa le arate ca ai macar cateva abilitati din baza pe care sa poti construi in profesia asta.
Trebuie sa mai stii ca, de multe ori, aceste facultati ofera tot felul de cursuri si ateliere de pregatire pentru cei care vor sa le devina studenti, mai ales pentru domeniul actorie si regie.
Poti invata meseria asta daca stai foarte mult pe langa regizori, sa fii un fel de asistent de al lor si sa inveti, cumva lucrurile din mers. Iar, in ceea ce priveste zona de cinematografie, cred ca poti invata multe despre imagine si filmare din tutorialele care au impanzit online-ul.
Cat castiga un regizor
Ca in orice domeniu, salariul depinde foarte mult de experienta, dar si de institutia angajatoare. Cel mai probabil, un regizor debutant, dintr-un teatru mai mic nu va castiga foarte mult, poate chiar salariul minim pe economie.
Pe de alta parte, la un teatru mare, cum este Teatrul National din Bucuresti, am gasit ca un regizor poate castiga intre 7.000 si 7.900 de lei, evident, in functie de experienta pe care o are.
In ceea ce priveste banii care ii revin unui regizor de film, asta cred ca tine foarte mult de ce negociaza cu studiol care produce filmul pe care il va regiza si, de ce nu, de bugetul alocat filmului.
Desigur, e o profesie in care mai pot iesi ceva bani din realizarea unor spoturi publicitare…