Cum sa devii mecanic auto. Salariu, studii, cursuri si abilitati
Cum sa devii mecanic auto. Salariu, studii, cursuri si abilitati

Cum sa devii mecanic auto. Salariu, studii, cursuri si abilitati


Cum sa devii mecanic auto. Mai mult ca sigur macar o data ai avut o problema cu masina. Si, cel putin o data, ai reusit sa ii dai de cap singur. Daca, totusi, esti omul la care apeleaza si vecinii cand masina scoate sunete ciudate, esti pasionat de domeniul auto si iti place sa repari tot ce-ti pica in mana…poate ca jocul de mecanic auto este pentru tine.

Ce face, mai exact, un mecanic auto

Service masini
Service masini

In primul rand, un mecanic auto face inspectia masinii, stabileste ce este in neregula, ca un fel de diagnostic medical si decide ce piese trebuie inlocuite. Tot mecanicul auto va efectua lucrarile care ii sunt alocate de catre seful atelierului, in functie de comenzile si programarile existente.

Asta inseamna ca fie repari sau inlocuiesti una sau mai multe piese, fie vei lucra a ansambluri si subansambluri, cat si la accesorii. Mecanicul auto diagnosticheaza si repara motorul, sistemul de franare, ambreiajul, sistemele mecanice, hidraulice sau pneumatice ale masinii.

Mecanicul auto are autonomie in luarea deciziilor privind interventiile pe care trebuie sa le faca, dar sunt si situatii in care esre recomandat sa se consulte fie cu ceilalti colegi, fie cu seful de atelier. Mecanicul auto este responsabil pentru interventiile facute, atat din punctul de vedere al calitatii, al corectitudinii, cat si al efectuarii lor la timp.

Citeste si: Oprirea motorului in mers. Cum sa procedezi si care sunt cauzele

Tot mecanicul auto asigura necesarul de piese de schimb si se asigura ca documentele, comenzile au fost plasate la timp.

In cazul in care in timpul interventiei constata ca sunt si alte probleme care trebuie remediate si care nu au fost diagnisticate anterior si nici repartizate lui, mecanicul auto trebuie sa anunte seful atelierului.

Este responsabilitatea mecanicului auto sa prezinte clientului toate piesele deteriorate, care trebuie schimbate, dar si sa intocmeasca documentele necesare pentru a-si mentine activitatea.

In fine, mecanicul auto va semna comanda si devizul dupa finalizarea lucrarii, impreuna cu seful de la service.

As mai adauga aici si importanta cunoasterii si respectarii normelor de prevenire a incendiilor, cat si pe cele care tin de siguranta si securitatea in munca. Se lucreaza, de multe ori, sub vehicule extrem de grele, cu aparate electrice sau ustensile ascutite.

Abilitati necesare

Abilitati necesare mecanic auto
Abilitati necesare mecanic auto

As incepe aici cu seriozitatea, punctualitatea si grija pentru el si cei din jur. Un mecanic care isi face treaba serios este un mecanic valoros, apreciat, atat de clienti, cat si de colegi si de seful atelierului.

Apoi, este necesar sa fie responsabil 100% pentru lucrurile pe care le face. Este important sa tina cont de faptul ca interventia sa gresita il poate costa viata pe clinentul sau si chiar nu este de glumit cu asta.

Este necesara si respectarea etici profesionale si o buna abilitate de comunicare si relationare, atat cand vine vorba despre colegi si seful de atelier, cat si daca vorbim de comunicarea si relationarea cu clientii. Nimeni nu isi doreste sa dea nas in nas cu un mecanic tafnos, care vorbeste urat sau nu isi respecta clientul…

Citeste si: Inlocuire antigel. Cum sa iti dai seama ca trebuie sa schimbi lichidul de racire

Este nevoie si de rabdare… e posibil ca clientul tau sa fie mai putin familiarizat cu notiunile pe care tu le stapanesti. Ai rabdare sa ii explici, pe intelesul lui, ce se intampla cu masina lui si ce este de facut pentru a remedia problema.

Un mecanic trebuie sa fie disponibil sa se deplaseze fie la domiciliul clientului, fie in alte orase, unde seful sau are contracte. In plus, rezistenta la efort si posibilitatea de alucra peste program sunt doua aspecte cautate la un mecanic.

Un bun mecanic are nevoie de o vedere foarte buna, de atentie si migala, dar si de o desteritate de invidiat. Are nevoie de o vedere in spatiu foarte buna, de imaginatie tehnica, dar si de precizie.

O conditie fizica buna este necesara, la fel ca si forta bruta…nu vei lucra doar cu piese foarte mici…totusi.

Studii necesare pentru a deveni mecanic auto

Diagnoza auto
Diagnoza auto

Ai nevoie de studii medii si de studii profesionale sau tehnice de specialitate. Sunt multe scoli profesionale care ofera astfel de specializari si, daca nu ma insel, si liceele cu profil tehnic-auto au clase pentru mecanicii auto.

Ca in orice profesie este nevoie de ceva experienta, dar si de cursuri si supraspecializari ca mecanic auto. Piata de la noi este destul de ofertanta, in acest moment, in mai toate domeniile, asadar si in acesta.

Este de dorit sa ai si permis de conducere categoria B…pentru deplasarile personale. Sigur, iti poti lua permis si la alte categorii, daca simti ca iti pot fi de ajutor.

Ce salariu are un mecanic auto

Salariu mecanic auto
Salariu mecanic auto

Ca in orice domeniu, experienta si competenta, dar si zona in care lucrezi sunt criterii care modifica salariul.

La inceput, un mecanic se poate astepta la salariul minim pe economie, dar, in timp, se poate ajunge si la 2600 de lei, poate chiar mai mult.

Desigur, daca dovedesti la o proba practica priceperea ta, atunci ai sanse sa prinzi un salariu mare din prima. Este important cum negociezi, cum iti vinzi abilitatile si, efectiv, ce poti face, cat de repede si de corect.

Si ar mai fi ceva… cred ca poti face ceva bani si pe cont propriu… pentru diverse cunostinte sau vecini…