Cum sa cresti in inaltime. Ce trebuie sa stii
Cum sa cresti in inaltime. Ce trebuie sa stii

Cum sa cresti in inaltime. Ce trebuie sa stii


Cum sa cresti in inaltime. Ce trebuie sa stii despre cresterea in inaltime, ce rol are glanda pituitara, cum poti stimula cresterea si cat de importanta este odihna. Afla si ce sporturi te ajuta pentru a creste in inaltime!

Glanda pituitara (hipofiza). Rolul acesteia in crestere

Glanda pituitara
Glanda pituitara

Inainte de a vorbi despre glanda pituitara (hipofiza) si rolul acesteia in crestere, trebuie sa stii ca inaltimea este determinata genetic. Mai exact, 80% din cresterea unei persoane va fi determinata de genele pe care le-am mostenit.

Asadar, genele parintilor vor determina inaltimea copilului, iar cresterea va avea loc pe toata durata adolescentei. Totusi, vorbim si de cazuri in care cresterea poate dura pana la varsta de 20 de ani.

Acum, sa vorbim un pic despre glanda pituitara. Daca inca nu stiai, glanda pituitara este acea glanda responsabila cu secretarea hormonului cresterii, al carui rol este esential si pentru formarea sau cresterea masei musculare sau a sistemului osos.

De obicei, procesul de crestere isi are apogeul la varste cuprinse intre 12 si 13 ani, adica la pubertate. Cresterea in inaltime va continua pe o perioada de aproximativ 6 ani.

Cum sa cresti in inaltime. Cele mai bune metode

Cum sa cresti in inaltime
Cum sa cresti in inaltime

Daca si tu vrei sa stii cum sa cresti in inaltime, ar fi bine sa stii ca exista cateva metode pe care ar trebui sa le incerci. In primul rand, ia in calcul practicarea unui sport care te va ajuta sa cresti in inaltime.

Chiar daca ai implinit 18 ani nu e tarziu pentru a practica un sport, asa ca iti recomandam inotul, baschetul, voleiul sau alergatul. Mai mult, elongatiile la spalier sau bara au un efect benefic pentru cei ce isi doresc sa fie mai inalti. Practicand un sport, glanda pituitara va secreta o cantitate mai mare de hormoni de crestere, iar astfel va fi stimulata si cresterea in inaltime.

Bineinteles, daca practici un sport nu uita nici de odihna, absolut esentiala. Organismul are nevoie de 8 ore de somn, insa trebuie sa iti mai spunem ca si postura in care dormi este importanta daca vrei sa cresti in inaltime.

Expertii ne sfatuiesc sa dormim pe spate, insa fara o perna sub cap, ci amplasata sub genunchi. In acest fel, coloana vertebrala va sta asa cum trebuie si vei creste sansele sa te inalti.

Cresterea in inaltime
Cresterea in inaltime

Soarele ajuta la fel de mult, asa ca ar fi bine sa te bucuri de absorbtia de vitamina D, care are rolul de a fixa calciul in oase. Totodata, ar trebui sa introduci in dieta ta alimente precum pestele, branza, lapte sau oua care contin cantitati mari de vitamina D.

Pe langa asta, trebuie sa mai stii ca si acizii grasi precum Omega 3 te vor ajuta sa cresti in inaltime. Asiguri sanatatea oaselor si ajuti sistemul osos sa sustina cresterea.

Citeste si: Cum sa slabesti cand mergi pe jos si care sunt beneficiile

Este recomandat sa iei si vitamine, pentru ca organismul tau va avea nevoie de calciu sau magneziu, dar si vitamine precum D3 sau K2. In acest fel, organismul va fi stimulat sa absoarba mai mult calciu, care te va ajuta sa cresti in inaltime.

Melatonina este iarasi foarte importanta, pentru ca are rolul de a ne asigura un somn de calitate, dar si secretia HGH, adica a hormonului de crestere.

Foarte important este sa eviti si substantele care inhiba cresterea in inaltime, asadar evita tutunul sau bauturile alcoolice. Fumatul va reduce productia de testosteron, horman care este responsabil cu creterea masei musculare, dar si a sistemului osos. Asadar, mare atentie!