Cum sa ceri azil politic si care este procedura
Cum sa ceri azil politic si care este procedura

Cum sa ceri azil politic si care este procedura


Cum sa ceri azil politic. Azilul este un drept fundamental, care este acordat persoanelor ce indeplinesc criteriile din Conventia de la Geneva, din 1951. Acesta este o forma de protectie internationala solicitata de persoanele care fug din tara de origine din cauza persecutiilor sau a unor vatamari grave. Azilul politic difera un pic, in sensul ca este solicitat si acordat persoanelor care sunt persecutate din cauza convingerilor politice.

Cum sa ceri azil politic si care este procedura – Cuprins:

Care este procedura de solicitare a azilului politic

Refugiati
Refugiati

Cum sa ceri azil politic. Azilul implica pana intr-un punct statutul de refugiat si este garantat de articolul 18 din Cartea drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Articolul 19 al aceluiasi document interzice expulzarile colective si ofera protectie persoanelor impotriva expulzarii, stramutarii sau extradarii catre un stat unde exista risc de a fi supuse condamnarii cu pedeapsa la moarte, torturarii sau unor alte pedepse si tratamente considerate a fi degradante si inumane.

Trebuie sa mai stii ca statele care sunt membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord asupra politicii de azil la nivel european si ca aceasta politica include protectia subsidiara si temporara, pe langa cea acordata prin statutul initial, cel de refugiat.

Este important sa iti spun ca procedura de solicitare si acordare de azil este cumva uniformizata la nivelul Uniunii Europene si ca exista o serie de documente si directive reunite de sistemul european comun de azil, adica SECA.

Acesta include Regulamentul Dublin care stabileste care stat este responsabil de examinarea unei cereri de azil, o directiva care stabileste standarde comune pentru proceduri, astfel incat acestea sa fie corecte si eficiente, o directiva  care stabileste conditiile de primire si se refera la conditiile de viata ale solicitantilor de azi si care le asigura acestora acces la locuinte, hrana, asistenta medicala si locuri de munca.

O alta directiva stabileste cine se incadreaza pentru statutul de refugiat si se refera la o serie de drepturi ale refugiatilor si ale beneficiarilor protectiei subsidiare si include permise de sedere, ajutoare sociale si asistenta medicala, precum si documente de calatorie, acces la educatie si la locuri de munca.

Cum sa ceri azil politic

Cum sa ceri azil politic
Cum sa ceri azil politic

In acordarea de azil politic sunt cateva idei fundamentale. Prima dintre ele spune ca oricine poate avea nevoie de protectie, indiferent de tara de origine, etnie, comportament si infatisarea. Apoi, nicio persoana care solicita protectie internationala nu poate fi returnata in atara de origine sau in orice alt loc in care s-ar confrunta cu riscuri, inclusiv acela de a-si pierde viata. In plus, persoanele vulnerabile, printre care si copiii, trebuie identificate imediat si sprijinite in mod corespunzator.

Interesul superior al copilului are prioritate in toate actiunile care privesc copiii. Trebuie sa mai stii ca orice persiana care doreste sa solicite protectie internationala trebuie informata cu privire la dreptul de a face asta pentru a putea avea acces concret, efectiv, la procedura de azil.

Dreptul la azil nu  poate fi negat nici unei persoane, chiar daca aceasta nu a indeplinit conditiile de intrare in tara sau daca a intrat ilegal, in acel ultim caz fiind necesara prezentarea la autoritatile de la frontiera sau locale din proprie initiativa. Fiecare dintre cererile depuse trebuie transmisa si inregistrata la si de catre autoritatile competente, in limita termenelor prevazute de lege.

Citeste si: Cum sa scapi de armata daca esti chemat la oaste

In principiu, daca ajungi in situatia de a cere azil unei tari membra a Uniunii Europene, trebuie sa stii ca accesul la procedura presupune trei pasi la fel de importanti si care nu pot fi sariti nicicum: formularea, inregistrarea si depunerea cererii de protectie.

Asadar, formularea unei cereri de protectie internationala inseamna exprimarea, in orice mod si in fata oricarei autoritati, a intentiei de a obtine protectie internationala.

Aceasta cerere, indiferent de modul in care a fost formulata, trebuie inregistrata de catre autoritatile competente in cel mult 3 zile lucratoare – daca ea a fost formulata la o autoritate responsabila – sau in cel mult 6 zile lucratoare – daca cererea a fost facuta la alte autoritati, cum sunt politia, politia de frontiera, personalul spatiilor de detentie sau la cel care tine de imigratie. Daca numarul de cereri este foarte mare, asa cum se intampla in situatia izbucnirii unui razboi, cererea trebuie inregistrata in cel mult 10 zile lucratoare.

In fine, depunerea cererii de protectie internationala implica faptul ca solicitantul furnizeaza informatiile sau documentele necesaee completarii unui dosar. Este un pas important pentru ca acesta duce dosarul la examinarea sa de catre instanta, iar normele de depunere a dosarului difera de la un stat membru la un altul, desi, in principiu, sunt destul de asemanatoare.