Clocitoare de pui. Iata cum sa le alegi pentru a nu da gres si pentru a te asigura ca rezultatele vor fi pe masura. Iti explicam si cum sa verifici ouale inainte de a le pune la incubator si pe care ar trebui sa le eviti.
Clocitoare de pui. Cum sa alegi ouale si sa te asiguri ca sunt fertile
Daca si tu ai avut bunici la tara, atunci cu siguranta tii minte cum se alegeau ouale pentru clocitoarea de pui. Bineinteles, primul pas ar fi sa te asiguri ca ai in curte si destui cocosi pentru gaini, tocmai pentru a obtine acele oua fertile. Nu uita ca este nevoie de un cocos la aproximativ 10-12 gaini, in functie de rasa.
Dupa ce ai rezolvat acest lucru, este momentul sa alegi ouale din cuibarul gainilor. Acestea vor fi triate si cele care sunt prea mici, au crapaturi, sunt murdare sau au o forma neregulata, nu vor fi folosite. Chiar si cele a caror coaja prezinta diverse asperitati nu vor fi bune.
Un alt lucru extrem de important este ca ouale pe care le alegi pentru o clocitoare de pui trebuie sa fie proaspete. Astfel, ouale mai vechi de 7 zile nu se pun la incubator, iar cel mai bine este sa le alegi pe cele care au o zi sau doua.
In acelasi timp, este foarte importanta si varsta gainilor de la care iei ouale. Expertii recomanda sa alegi ouale de la gainile tinere, care se afla in primul an de reproductie.
Mai tii minte cum verifica bunica ouale la lumina puternica a unui bec? Ei bine, crescatorii de pasari inca practica aceasta metoda, asa ca nu s-a demodat deloc. Pentru ca am evoluat, poti aplica metoda folosind o lanterna sau chiar lumina puternica de la un telefon.
Citeste si: Alimente care nu expira. Cum sa faci provizii, in mod corect!
Daca nu vezi nimic, intoarce oul pana ce se poate observa ceva la interior. Daca nici asa nu vezi, inseamna ca este o problema cu oul, asa ca nu il pune in acea clocitoare de pui pentru ca nu vei obtine rezultate.
Atunci cand oul este fertil, vei observa un punct inchis la culoare in mijlocul oului, cu mici vinisoare care se formeaza in jurul lui. Asta inseamna ca embrionul se va dezvolta.
Cum iti dai seama ca un ou din incubator nu mai este bun
Clocitoare de pui. Din nefericire, nu toate ouale vor da nastere unor pui, asa ca nu te astepta ca toate sa supravietuiasca procesului de incubare. Nu conteaza cata grija ai, nu va depinde de tine si unele oua nu vor mai fi bune.
Daca un ou a fost facut cu o bacterie la interior, atunci din acesta nu va iesi un pui. Bacteria va contamina embrionul si ii va opri cresterea. Cel mai bine, arunci acele oua, deoarece daca o sa continui sa le tii la caldura exista riscul sa explodeze, din cauza acumularii de gaze de la interior.
Drept urmare, ar fi bine sa acorzi atentie la urmatoarele semne. In primul rand, mirosul este cel mai bun semn, asa ca daca exista un miros urat, arunca oul imediat.
Citeste si: Cum sa recoltezi seva de mesteacan si care sunt beneficiile
Se poate intampla ca din ou sa iasa o substanta de culoare maronie sau galbena, iar daca ai patit asta te sfatuim sa atunci oul imediat.
Totodata, daca pui oul intr-o lumina puternica si observi un inel rosu de sange in jurul embrionului, inseamna ca acesta a murit. Drept urmare, aceste oua trebuie aruncate, nu le mai tine in acea clocitoare de pui.
Desigur, ouale se verifica in continuare utilizand metoda cu lumina puternica. Expertii spun ca ouale trebuie verificate in a 4-a zi de incubare, dar si in a 10-a si ziua cu numarul 17.
Astfel, vei putea vedea daca ouale din clocitoare se dezvolta in continuare sau daca embrionul din interiorul acestora a murit.
O sa iti mai spunem ca ar fi bine sa te asiguri ca verifici ouale intr-un mediu nu foarte diferit fata de cel in care se face incubatia. Evita diferentele de temperatura si ai grija sa le manevrezi cu grija.