Cum sa ai grija de digestie in vacanta. Sfaturi utile
Cum sa ai grija de digestie in vacanta. Sfaturi utile

Cum sa ai grija de digestie in vacanta. Sfaturi utile


Cum sa ai grija de digestie in vacanta, ce trebuie sa stii. Concediul de pe timpul verii este cel mai asteptat din an si, de cele mai multe ori, vine la pachet cu provocarea unor destinatii in afara tarii, a multor alimente care nu sunt consumate in mod constant si care pot produce diferite tulburari gastro-intestinale.

Cum sa ai grija de digestie in vacanta – Cuprins:

Ce probleme poti intampina in concediu

Probleme digestive
Probleme digestive

Este important sa iti spun ca cele mai cunoscute dintre afectiunile din vacanta sunt enterocolitele si toxiinfectiile alimentare, asta si din cauza temperaturilor crescute care favorizeaza dezvoltarea unor bacterii.

Asadar, daca nu vrei sa te trezesti cu infectii digestive, o digestie proasta si alte probleme ale stomacului sau, de ce nu, de tranzit intestinal, e important sa tii cont de cateva sfaturi.

Primul lucru pe care ti l-as scoate in evidenta este ca, mai ales daca te stii cu probleme, sa eviti sa introduci alimente noi in organism sau, daca o faci, macar sa nu faci abuz de ele.

Nu ar strica sa ai o trusa de medicamente cu tine in care sa incluzi pastile care sustin digestia, ceva probiotic, un antiacid si un antidiareic. E mai bine sa vii inapoi cu ele acasa decat sa ai nevoie si sa nu le ai la indemana.

Apoi, este foarte important sa mananci doar din surse sigure, unde stii ca, pe de o parte, calitatea ingredientelor este una buna, iar normele de ingiena sunt respectate.

Asadar, atentie ca alimentele pe care le consumi sa fie cat mai bine gatite, pentru ca procesarea termica insuficienta poate crea unele probleme digestive, sa fie in termenul de valabilitate si sa fie depozitate in spatii adecvate. Mare atentie la digestie!

Ai grija la lucrurile pe care le simti cand primesti farfuria cu mancare. Fii atent la aspectul mancarii, la culoare, la miros si la gust. Daca ceva ti se pare in neregula, atunci e mai bine sa nu o mananci. E esential sa acorzi o grija in plus acestor detalii mai ales daca alegi sa mananci la targuri sau esti mare amator de street food.

Fii foarte atent la modul in care combini mancarea. Combinatia dintre carbohidrati si proteine, la o singura masa, poate afecta sanatatea, dar si silueta. Fructele trebuie consumate ca gustare intre mese, insa este important sa nu combini fructele dulci, cum sunt perele, strugurii sau bananele cu citricele pentru ca nu e cea mai buna idee. Cele doua tipuri de fructe vor fermenta la nivelul stomacului si iti vor provoca balonare. In plus, pot afecta si tranzitul intestinal si pot irita colonul.

Cum sa ai grija de digestie in vacanta

Cum sa ai grija de digestie in vacanta
Cum sa ai grija de digestie in vacanta

O digestie usoara are nevoie de enzime in meniul de vacanta, mai ales daca stii ca vei manca alimente grele, cum sunt carnea, micii sau carnatii. Pune langa aceste alimente o salata de sfecla rosie sau gusta o felie de ananas proaspat la desert. Enzimele din aceste alimente sustin descompunerea alimentelor si absorbtia mai rapida a nutrientilor in organism.

Este important sa iti spun ca senzatia de stomac plin, balonarea, durerile abdominale arate ca digestia ta este una greoaie sau ingreunata si ca ai nevoie de enzime. Daca nu vrei sa apelezi la aceste ingrediente naturale, atunci cumpara-ti ceva din farmacie.

Iaurtul, ciocolata neagra si muraturile sunt mana cereasca pentru persoanele care sufera de dezechilibru intestinal, adica au flora afectata in urma unor tratamente cu antibiotic, de exemplu. Asadar, aceste alimente sau probioticele din comert te pot ajuta sa ai un tranzit intestinal cat mai sanatos.

Incearca, pe cat posibil, sa respecti orele de masa. Este important sa renunti la rontaitul dintre mese. Cei mai multi dintre nutritionisti spun ca adultii au nevoie de trei mese principale pe zi, in vreme ce copii au nevoie de trei mese principale si doua gustari.

Citeste si: Cum sa te protejezi de soare cu solutii naturale

Asadar, nu prea ai scuze sa rontai intre mese. Daca totusi medicul tau spune ca trebuie sa gusti ceva intre mese, alege un iaurt, fructe sau ce stii tu ca iti face bine, dar nu se transforma in bomba calorica. In fine, cumva, intre doua mese ar trebuie sa se scurga vreo 4 ore, asta daca nu vrei ca silueta ta sa aiba de suferit, iar digestia sa o ia si ea razna.

Ai grija la zahar si la bauturile carbogazoase pentru ca primul fermenteaza in stomac, iar sucurile aduc si aportul de acid care nu face tocmai bine daca ai ceva probleme intestinale sau chiar si digestive. Evita si consumul de alcool, mai ales in cantitati mari. Daca incerci pentru prima data o bautura specifica locului in care mergi, poate ar fi o idee sa bei putin la inceput si sa vezi cum este tolerata de organismul tau.

Nu uita sa te hidratezi asa cum trebuie si sa faci miscare. Renunta la transportul public pe distante mici si ia la pas orasul pe care il vizitezi…macar perimetrul din zona hotelului in cate te-ai cazat. Iar daca ai un parc pe aproape si ai o rutina de alergare, nu renunta la ea doar pentru ca esti in vacanta.