Alimente pentru ten frumos. Cum sa ai o piele frumoasa si sanatoasa
Alimente pentru ten frumos. Cum sa ai o piele frumoasa si sanatoasa

Alimente pentru ten frumos. Cum sa ai o piele frumoasa si sanatoasa


Alimente pentru ten frumos. Toate femeile isi doresc o piele frumoasa, dar si sanatoasa in acelasi timp. Acum, companiile farmaceutice vin cu o serie de retete miraculoase pentru intretinerea pielii, pentru ameliorarea unor afectiuni sau mici defecte, iar chirurgia plastica rezolva tot ce industria farma nu poate. Insa, alimentatia este, poate, mai importanta decat cele spuse mai sus. Pentru ca poate ajuta organismul sa se mentina tanar mai mult timp.

Alimente pentru ten frumos. Cum sa ai o piele frumoasa si sanatoasa – Cuprins:

Alimente pentru ten frumos. Cum sa te ocupi de ingrijirea tenului

Alimente pentru ten frumos
Alimente pentru ten frumos

Daca suferi de hiperpigmentare, adica de prezenta pe piele a unor pete inchise la culoare, este important sa stii ca, de cele mai mult ori, este vorba despre un deficit de vitamina B12. Consulta un medic inainte de a te apuca sa iei vitamina B12 de capul tau, pentru ca e destul de riscant sa faci asta fara o serie de teste de sange.

In ceea ce priveste petele pigmentare, acestea se pot estompa cu vitaminele C si E, dar si cu antioxidantii prezenti in acidul elagic si extractul de samburi de struguri. Capsunile, fructele de padure, ananasul, prunele, varza, meiul, spanacul si citricele pot ajuta la ameliorarea aspectului pielii daca sunt incluse in alimentatie.

Tenul gras, cu aspect uleios, este un simptom al dermatitei seboreice, dar poate fi si un semn ca pooate consumi prea multe dulciuri. Pentru a reduce secretia e sebum de la nivelul pielii, este recomandat sa consumi alimente bogate in vitamina A.

Printre acestea se numara cartofii, spanacul, galbenusul de ou, morcovii, caisele si fructul mango. Consuma mai putine produse de patiserie, renunta la paste si la cartofii noi, dar si la painea alba, toate fiind alimente cu un indice glicemic ridicat.

Acnee
Acnee

Acneea este o alta afectiune a tenului care poate fi ameliorata cu ajutorul alimentatiei. Sunt de evitat alimentele bogate in grasimi si sunt recomandate pestele si crustaceele, algele marine, uleiul si semintele de in, nucilel, legumele si fuctele.

Daca ai tenul uscat, cel mai probabil ai o carenta de vitamina E si colesterolul sub limita normala. Incearca sa incluzi in dieta ta zilnica alimentele bogate in acizi grasi monosaturati si consuma-le alaturi de legume, alge marine, avocado, alune si fructe cu coaja lemnoasa, soia si oua. Nu uita sa pui pe masa si ceva peste, mai ales pastrav, macrou, somon si ton.

Trebuie sa mai stii ca pentru mentinerea unui ten sanatos, cu aspect placut, sunt de evitat fumatul si alcoolul. Cel din urma deshidrateaza si provoaca riduri, in vreme ce zaharul in care alcoolul este metabolizat de organism imbatraneste si el pielea si ii reduce elasticitatea. Soia este, pe de alta parte, un aliment bogat in antioxidanti cu rolul de regenerare si rejuvenare a pielii. 

Pungile de sub ochi sunt, de cele mai multe ori, consecinta lipsei de somn, insa ele pot fi cauzate si de diverse intolerante alimentare si chiar de anemie. Asadar, poti face un set de analize de sange si incearca sa elimini cauzele posibile, una cate una.

Cearcane
Cearcane

Daca vorbim despre alimentele care pot produce intoleranta, atunci trebuie sa stii ca produsele de patiserie, lactatele, cartofii prajiti, cafeaua si supele instant, dar si indulcitorii artificiali se numara printre acestea. Daca suferi de anemie, poti incerca sa cresti aportul de fier prin consumul de alimente bogate in fier, cum sunt tonul, meiul, galbenusul de ou si carnea rosie.

Sunt si cateva alimente care fac bine tenului, indiferent daca ai sau nu ceva probleme in zona dermatologica. Unele sunt recomandate si de vedete care, cel putin in imagini, arata foarte bine.

Banalul mar este plin de vitaminele A si C. Poti razui doua mere, sa adaugi o lingura de zeama de lamaie si una de cas. Ingredientele se amesteca pana se omogenizeaza intr-o pasta care se aplica pe fata si se mentine cel mult 15 minute inainte de a fi indepartata. La final, tot ce trebuie sa faci este sa te clatesti bine.

Citeste si: Ingrijirea tenului pe timp de iarna. Cum sa o faci in mod corect

Capsunele sunt pline de antioxidanti, vitamine si volati si ajuta la eliminarea toxinelor acumulate la nivelul pielii. Poti obtine o masca prin pasarea a trei capsune si amestecarea lor cu o lingura de miere. Masca se aplica pe fata curata, este lasata sa actioneze timp de un sfert de ora si apoi se clateste cu apa calda.

Masca de papaya se prepara la fel de simplu si este bogata in vitaminele A si C, dar si in potasiu si papaina. Este recomandata mai ales in ameliorarea acneei. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci 5 linguri de miez de papaya cu o lingura de miere. Masca se mentine pe fata timp de 15 minute, apoi se clateste cu apa calda.

Tot pentru tenul acneic este recomandat uleiul de cocos, cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice. Acest produs poate fi utilizat ca demachiant natural si ajuta la hidratarea pielii. In plus, spre deosebire de alte produse, uleiul de cocos nu blocheaza porii.

Masca de fata cu miere
Masca de fata cu miere

Am tot vorbit despre miere, inclusa in mai toate retetele de masca de mai sus, insa nu ti-am spus ca este un ingredient cu proprietati antiinflamatorii si antibacteriene si care previne aparitia cosurilor si acneei. Este un aliment bogat in antioxidanti si, datorita acestora, ajuta la regenerarea tesuturilor.

O poti include, asa cum am spus, in retete precum cele de mai sus, sau o poti utiliza singura. Tot ce trebuie sa faci este sa o aplici pe fata si sa o lasi sa actioneze 20 de minute de te clati pe fata cu apa calda. 

Esti obisnuita sa incluzi avocado in salate, insa poate nu stiai ca este bogat in Omega-3 si Omega-6, dar si o serie de vitamine, cum sunt C, K si E. Poti obtine o masca pe baza de avocado prin amestecarea miezului acestuia cu o lingurita de zeama de lamaie. Masca se aplica pe fata si este lasata sa actioneze 15 minute. Este recomandat sa fie clatita cu apa calduta.

Fulgii de ovaz sunt un exfoliant natural si ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului pielii. 

Ciocolata neagra are un continut mare de cacao si este bogata in minerale, antioxidanti si vitamine. O poti consuma ca desert delicios sau poti face din ea o masca pentru fata. Tot ce trebuie sa faci este sa topesti 2 patratele de ciocoloate neagra, sa adaugi 1 lingura de miere, 2 lingurite de fulgi de ovaz macinati si o lingura de iaurt grecesc. Amestecul se aplica pe fata si este lasat sa actioneze 15 minute inainte de a fi indepartat cu apa rece.