Ustensile de bucatarie din lemn. Cum sa le cureti si sa le ingrijesti
Ustensile de bucatarie din lemn. Cum sa le cureti si sa le ingrijesti

Ustensile de bucatarie din lemn. Cum sa le cureti si sa le ingrijesti


Ustensile de bucatarie din lemn, cum sa le ingrijesti in mod corect. Ustensilele din lemn sunt utilizate in mai toate bucatariile, sunt poate printre cele mai vechi si se pare ca au fost utilizate incluvin in Antichitate. In zilele noastre, insa, au fost treptat inlocuite cu ustensile din materiale poate mai rezistente si mai usor de curatat si de intretinut.

Sunt multi care le prefera pe cele din lemn si pentru ca tind sa dea un aer mai traditionalist, mai rustic bucatariei. In plus, pentru ca nu contin nicio urma de plastic, sunt mai prietenoase cu mediul inconjurator. Au si avantajul de a putea fi folosite usor si cu incredere pentru ca nu iti pot zgaria nicicum vasele. Sunt, insa, ceva mai pretentioase cand vine vorba despre ingrijirea si intretinerea lor.

Ustensile de bucatarie din lemn. Cum sa le cureti si sa le ingrijesti – Cuprins:

Ustensile de bucatarie din lemn. Cum sa le cureti in mod corect

Curatarea ustensilelor din lemn
Curatarea ustensilelor din lemn

Primul sfat pe care ti-l dau daca vrei sa ai ustensile din lemn care sa nu te imbolnaveasca este sa le speli si sa le dezinfectezi cu atentie pentru ca porii din lemn favorizeaza patrunderea resturilor de mancare si a umezelii, iar acestea vor duce la acumularea de bacterii. Desigur, folosirea unor astfel de ustensile nu mai este deloc sigura pentru tine si pentru cei dragi.

Daca vrei sa cureti bine aceste ustensile trebuie sa le speli cu apa calda si detergent. Trebuie sa stii ca daca pe tocatoarele din lemn ai taiat carne sau peste crud, atunci apa calda si detergentul nu vor fi suficiente. E nevoie de ceva mai mult efort pentru a te asigura ca tocatorul nu se umple de bacterii, tinnd cont si de faptul ca, in general carnea cruda si pestele pot fi purtatoare ale unor bacterii.

Poti folosi zeama de lamaie pe care sa o aplici pe toata suprafata din lemn si sa o lasi sa actioneze cateva minute. Aceasta va ajuta la eliminarea eventualelor bacterii, dar si a mirosurilor puternice care raman dupa taiarea carnii si a pestelui. La final, trebuie doar sa clatesti cu apa calda si apoi sa stergi tocatorul cu un prosop curat.

Petele care apar pe ustensilele de lemn pot fi indepartate destul de usor cu ajutorul bicarbonatului. Presara acest ingredient pe ustensila de lemn, adauga putina zeama de lamaie si freaca bine cu o carpa pana ce pata dispare. La final, clateste bine cu apa calda si sterge cu un prosop ustensila de lemn.

Otetul este perfect pentru inlaturarea mirosurilor neplacute care pot sa apara dupa o folosire indelungata a ustensilelor de lemn. Dincolo de acest efect, otetul ajuta lemnul sa isi recapetele aspectul proaspat, de nou.

Tot ce trebuie sa faci este sa pregatesti un amestec din apa si otet, in parti egale, si sa inmoi ustensila de lemn in acest amestec. Dupa 20 de minute clateste cu apa calda pentru a inlatura mirosul de otet si sterge bine cu un prosop.

Cum sa ingrijesti ustensilele de bucatarie din lemn

Ustensile de bucatarie din lemn
Ustensile de bucatarie din lemn

Daca vrei sa redai stralucirea acestor ustensile, mai ales daca au fost folosite vreme indelungata, ai nevoie de o solutie naturala, cum este uleiul. Nu orice ulei poate face asta, insa uleiul mineral sau uleiul de cocos au aceasta proprietate.

Toarna ulei pe o carpa curata si freaca ustensila cu aceasta. Dupa un sfert de ora, clateste cu apa calda si apoi sterge cu un prosop de hartie. Mai poti folosi ulei de nuca, de in si de tung pentru ca toate acest uleiuri ofera lemnului duritate.

Ceara de albine este si ea utila pentru a reda stralucirea ustensilelor de lemn. Ai nevoie de un amestec din 5 parti ulei de in si o parte ceara de albine, preparat la cald, in forma lichida pentru a putea patrunde mai bine in lemn si pentru a asigura o mai buna protectie la umiditate.

Citeste si: Cum sa cureti o tigaie arsa fara sa o deteriorezi

Ti-am spus cum poti ajuta ustensilele de lemn sa reziste mai mult in bucataria ta si am lasat pentru final greselile pe care le poti face si care scurteaza viata acestor ustensile.

Prima dintre ele este curatarea acestor ustensile in masina de spalat. Nu trebuie niciodata sa faci asta pentru ca apa si caldura interactioneaza o perioada lunga de timp si favorizeaza aparitia bacteriilor. 

Nu folosi niciodata ulei de masline sau ulei de floarea soarelui pentru ca pot decolora ustensilele si le dau un miros ranced pentru ca nu se usuca niciodata cu adevarat.