Uscare plante medicinale. Cum sa faci asta in mod corect si cand trebuie culese
Uscare plante medicinale. Cum sa faci asta in mod corect si cand trebuie culese

Uscare plante medicinale. Cum sa faci asta in mod corect si cand trebuie culese


Uscare plante medicinale. Afla cum sa faci asta in mod corect, cand trebuie culese, cum trebuie pastrate si care sunt greselile pe care ar trebui sa le eviti. Iata ce trebuie sa stii!

Uscare plante medicinale. Cum sa faci asta in mod corect si cand trebuie culese – Cuprins:

In ce perioada se culeg plantele medicinale

Flori de galbenele
Flori de galbenele

Uscare plante medicinale. Inainte de a vorbi despre uscarea plantelor medicinale, o sa vorbim intai despre perioada ideala pentru a le culege. Ei bine, ar trebui sa stii ca plantele medicinale se culeg in functie de specia acestora si de partile de care ai nevoie.

Spre exemplu, mugurii se recolteaza primavara, incepand cu luna februarie. In acea perioada seva plantelor incepe sa circule, asa ca acestia vor fi destul de dezvoltati, insa nedesfacuti. In acea perioada poti recolta muguri de pin, muguri de brad, de nuc etc.

In cazul in care vrei sa recoltezi radacini, stoloni, bulbi sau tuberculi, afla ca trebuie sa faci asta primavara devreme sau toamna tarziu, atunci cand se termina si perioada de vegetatie. Pe scurt, cea mai buna perioada pentru a recolta radacinile sau bulbii este in perioada de repaus a plantelor.

Daca ai nevoie de scoarta, atunci ar fi bine sa stii ca aceasta poate fi recoltata doar atunci cand tulpina are cel putin 3 ani, iar perioada ideala pentru a face asta este primavara, dupa ce seva incepe sa circule.

Frunzele se recolteaza inainte ca plantele sa infloreasca. Se vor alege frunze ajunse la maturitate, care nu au fost atacate de daunatori.

Fructele plantelor se vor recolta la coacere, de cele mai multe ori toamna tarziu si pana la caderea brumei. Doar atunci ajung la maturitate.

Uscare plante medicinale. Cum sa faci acest lucru ca la carte

Uscare plante medicinale
Uscare plante medicinale

Daca si tu obisnuiesti sa culegi plante pentru a le folosi in diverse ceaiuri, ar trebui sa stii atunci si cum trebuie sa faci o uscare de plante medicinale ca la carte.

Bineinteles, ar trebui sa stii si cum trebuie sa le pastrezi pentru ca plantele sa aiba aceleasi proprietati. Aceasta este iarasi o mare greseala pe care multi o fac.

Daca vrei sa culegi partile aeriene ale plantelor (muguri, flori, frunze) trebuie sa stii ca trebuie sa faci asta dimineata, inainte ca soarele sa ajunga la plante.

Acest lucru se face pentru ca in prima parte a zilei plantele contin cea mai mare cantitate de uleiuri esentiale si au cele mai bune proprietati.

Daca vei culege plantele dupa ce oarele a rasarit si a venit caldura, uleiurile esentiale se retrag in tulpina sau spre radacina, asa ca acestea nu vor mai avea aceleasi proprietati.

Dupa ce ai cules plantele, trebuie sa stii ca acestea se spala putin cu apa rece. Nu de alta, dar de multe ori contin particule de praf, asa ca este absolut necesar sa le clatesti un pic.

Plante medicinale puse la uscat
Plante medicinale puse la uscat

Atunci cand culegi plantele, este bine sa folosesti o foarfeca. Taie-le impreuna cu o bucata de tulpina, pentru ca uleiurile esentiale raman in partile aeriene si mai mult decat atat, le poti atarna mult mai usor daca le lasi la uscat.

Uscare plante medicinale. Cel mai simplu va fi sa agati tulpinile de o sfoara si sa le lasi intr-un loc unde circula aerul. De asemenea, te asiguri ca gravitatia va tine uleiurile esentiale in frunze si flori, asa ca este ideal.

Totodata, asigura-te ca exista plase la geamuri, pentru ca in caz contrar te vei trezi cu o multime de insecte la aceste plante.

Citeste si: Afacere cu plante medicinale. Cum sa le cultivi si sa obtii profit

Mare atentie! Plantele nu trebuie puse la uscat in pungi deoarece exista pericolul de aparitie a mucegaiului si astfel, nu le vei mai putea folosi.

In cazul in care ai nevoie doar de flori, atunci acestea se vor pune la uscat pe o bucata de hartie. Ar fi indicat sa nu folosesti plastic sau folie, pentru ca exista riscul de aparitie a mucegaiului, iar daca plantele vor fi putin umede hartia va absorbi umezeala foarte repede.

Dupa ce plantele s-au uscat in totalitate acestea se vor pune in recipiente care se inchid etans sau in pungi de hartie.