Topirea ciocolatei. Care sunt pasii si cum sa o faci in mod corect
Topirea ciocolatei. Care sunt pasii si cum sa o faci in mod corect

Topirea ciocolatei. Care sunt pasii si cum sa o faci in mod corect


Topirea ciocolatei. Afla care sunt cele mai bune metode, dar si cum sa procedezi pentru a putea topi ciocolata in mod corect. Ce trebuie sa stii si ce fel de ciocolata iti recomandam sa folosesti.

Topirea ciocolatei. Care sunt pasii si cum sa o faci in mod corect – Cuprins:

Greseli de evitat atunci cand topesti ciocolata

Ciocolata topita
Ciocolata topita

Inainte sa te ocupi de topirea ciocolatei, ar trebui sa stii si cateva secrete ale marilor cofetari. Cum trebuie sa te pregatesti si care sunt pasii, dar si ce greseli sa eviti.

In primul rand, ustensilele pe care le folosesti atunci cand topesti ciocolata trebuie sa fie uscate. Daca apa vine in contact cu ciocolata, atunci zaharul se va transforma in sirop si particulele de cacao se vor granula.

Totodata, asigura-te ca folosesti ciocolata de calitate, care are un continut ridicat de cacao. Cu cat continutul de cacao este mai mare, cu atat ciocolata se va topi mai bine si va avea un gust mult mai bun.

Poti alege ciocolata sub forma de tablete, picaturi sau banuti. Picaturile se vor topi cel mai repede, iar daca o sa alegi tablete o sa dureze mai mult.

Pentru a topi ciocolata o sa ai nevoie de un castron metalic sau de sticla, nu iti recomandam sa folosesti unul din plastic deoarece ciocolata se topeste la temperaturi ridicate. Ideal ar fi sa utilizezi si un termometru, dar si o spatula de silicon pentru a amesteca ciocolata in timpul topirii.

Topirea ciocolatei. Cum sa o topesti in mod corect

Topirea ciocolatei
Topirea ciocolatei

Prima metoda pe care o poti incerca pentru a topi ciocolata este Baine Marie, iar pentru asta o sa ai nevoie de un vas termorezistent, dar si o oala cu apa.

Metoda este destul de simpla, oala cu apa se pune la fiert, iar deasupra apei se va aseza un bol sau un vas termorezistent. Fundul vasului nu trebuie sa intre in contact cu apa, iar ciocolata se va topi cu ajutorul aburilor.

Ciocolata cu lapte si ciocolata neagra se topesc la temperaturi de 40-45 grade Celsius, iar daca o sa topesti ciocolata alba afla ca aceasta se topeste la 35-40 grade Celsius.

Tot ce trebuie sa faci este sa pui ciocolata in vas, iar apoi sa amesteci usor folosind o spatula de silicon. Amesteca usor pana ce ciocolata se va fi topit, iar apoi o poti folosi dupa cum doresti.

Citeste si: Cum sa faci cea mai buna glazura de ciocolata pentru diferite prajituri

Expertii recomanda sa nu folosim o spatula de lemn deoarece aceasta poate absorbi umezeala si face ca ciocolata sa se intareasca.

O alternativa la metoda de mai sus este cuptorul cu microunde. Pentru asta, o sa ai nevoie de un vas termorezistent, nu trebuie sa folosesti unul metalic in cuptorul cu microunde.

Pune ciocolata in vas, iar apoi porneste cuptorul la putere medie si lasa-l sa mearga timp de un minut. Apoi, scoate vasul si amesteca foarte bine ciocolata, iar daca nu s-a topit in totalitate mai pune-o timp de 10-20 de secunde. Repeta pasii pana ce toata ciocolata s-a topit.

Mare atentie! Daca ciocolata s-a topita s-a ingrosat foarte tare si seamana cu o crema inseamna ca aceasta s-a ars. Nu iti poti da seama dupa miros daca este arsa, ci doar dupa consistenta.

O a treia metoda de a topi ciocolata este sa folosesti o oala cu fund dublu sau oala Bain Marie. Ciocolata se pune in acea oala, iar apoi la foc mic pana ce incepe sa se topeasca. Amesteca folosind spatula de silicon pana ce compozitia devine omogena.