Taiere copaci inalti. Afla cum sa obtii o autorizatie daca acel copac este pe domeniul public, dar si ce amenda risti daca o sa faci asta pe cont propriu. Ce trebuie sa stii si care este procedura!
Taiere copaci inalti. Cum sa tai un copac in mod legal, pe domeniul public
Taiere copaci inalti. Trebuie sa recunoastem faptul ca orasele arata mult mai bine cu copaci plantati pe marginea drumului, insa de multe ori acestia nu sunt toaletati la timp sau imbatranesc, ceea ce ii transforma in bombe cu ceas.
In cazul unei furtuni sau a unui vant puternic, copacii se pot rupe si pot face daune insemnate, deoarece pot cadea pe case sau masini. Tocmai de aceea, trebuie sa stii care este procedura pentru a te asigura ca acei copaci pot fi taiati.
Mai trebuie sa stii ca primaria locala este unitatea avizata pentru a supraveghea si pentru a toaleta copacii. Inspectorii de la Administratia Domeniului Public au obligatia sa mearga pe teren epntru a verifica copacii in mod regulat, iar daca acestia sunt prea inalti sau batrani, trebuie taiati sau toaletati.
Daca primaria nu a luat nicio masura legata de un copac crescut prea inalt sau prea batran, poti obtine o autorizatie pentru a il putea toaleta sau pentru a il putea taia. Pentru asta, va fi nevoie sa mergi la Registratura din cadrul primariei de care apartii, iar apoi sa faci o cerere pentru taierea unui copac, dar in care sa mentionezi si motivele pentru care doresti sa faci asta. Asadar, mare atentie cand faci o cerere de taiere pentru copaci inalti.
Taiere copaci inalti. Urmatorul pas va fi ca o comisie ce apartine primariei sa vina si sa constate cele mentionate in cerere, iar apoi sa iti elibereze autorizatia de taiere sau de toaletare a copacului.
Nu te costa absolut nimic sa obtii aceasta cerere, insa pentru a evita posibile amenzi trebuie sa faci totul legal. SI daca tot am vorbit de amenzi, in cazul in care tai un copac de pe domeniul public fara sa ai un aviz, risti sa platesti o amenda cuprinsa intre 200 si 1.200 de lei in cazul in care arborele are o inaltime de peste 18 metri.
Citeste si: Cum sa tai un nuc si de ce poti lua amenda pentru asta
Totodata, ia in calzul si costurile pentru transportul frunzelor si a crengilor taiate, care se pot ridica la 200 de lei, in functie de zona in care locuiesti.
Daca alegi sa tai copacul chiar tu, trebuie sa tii minte ca nu trebuie sa arunci deseurile provenite (frunze, crengi) pe spatiile verzi, sa nu distrugi cuiburile pasarilor sau adaposturile de animale, dar nici constructii sau instalatii utilitare sau ornamentale care exista pe spatiile verzi.
In cazul in care copacul se afla pe un domeniu privat, sarcina de taiere si toaletare va reveni proprietarilor. Copacii pot fi toaletati de primarie doar in cazul in care crengile acestora sunt in contact cu cablurile de curent electric sau in cazul in care radacinile au produs pagube pe trotuar sau partea carosabila ori a conductelor de gaze sau apa. Bineinteles, includem si cazul in care copacii produc pagube gardurilor.
Conform legii 24/2007, persoanele juridice risca amenzi si mai mari daca o sa taie un copac fara aviz, care sunt cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei. Tocmai de aceea, trebuie sa iei in considerare o cerere pentru taiere de copaci inalti.