Reciclare ulei alimentar. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Reciclare ulei alimentar. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Reciclare ulei alimentar. Cum sa faci asta si care sunt pasii


Cum sa arunci uleiul de gatit. Ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa schimbi uleiul de gatit, evita sa il arunci la chiuveta sau in vasul de toaleta pentru ca ti poate infunda tevile de scurgere.

Reciclare ulei alimentar. Cum sa faci asta si care sunt pasii – Cuprins:

De ce nu trebuie aruncat uleiul alimentar uzat

Cartofi prajiti
Cartofi prajiti

Inainte de toate, ar fi bine sa stii si de ce trebuie reciclat uleiul alimentar uzat, pentru a nu te lovi de posibilele probleme ce pot aparea.

Ei bine, in primul rand trebuie sa stii ca uleiul alimentar poate infunda tevilede canalizare, dar in acelasi timp produce si defectiuni in sistemele din statiile de epurare.

Cu ce te afecteaza acest lucru? Simplu: costurile de curatare si rebilitare a tevilor de canalizare se vor face tot din banii celor care platesc taxele, adica ale locuitorilor.

Este bine sa mai stii ca un litru de ulei alimentar uzat care ajunge in sistemul de canalizare va polua un milion de litri de apa. Uleiul formeaza o pelicula deasupra apei, ceea ce inseamna ca toate plantele sau vietuitoarele vor muri din lipsa de oxigen.

Totodata, uleiul care ajunge in sol va opri regenerarea acestuia, iar pamantul va deveni nefertil. Vestea proasta este ca dureaza foarte multi ani pana ce solul va deveni din nou productiv.

Reciclare ulei alimentar. Cum sa faci asta in mod corect

Reciclare ulei alimentar
Reciclare ulei alimentar

Daca vorbim despre o cantitate foarte mica de ulei care a ramas intr-o tigaie dupa ce ai gatit, ar fi bine sa stii ca aceasta se sterge cu un prosop de hartie ce poate fi aruncat fara probleme la gunoi. Abia dupa aceea poate fi spalata in chiuveta.

In cazul in care a ramas o cantitate mare de ulei dupa ce ai gatit, acesta trebuie lasat sa se raceasca. Dupa aceea, va trebui strecurat pentru a eliminina eventualele impurirati sau resturi de mancare si se va pune intr-un recipient de plastic, sticla sau metal.

Citeste si: Cum sa cureti o tigaie arsa fara sa o deteriorezi

Urmatorul pas va fi sa duci uleiul uzat la centrele de colectare din orasul tau, dupa care acesta va fi transportat pentru a fi reciclat. In nici un caz sa nu amesteci uleiul alimentar cu cel provenit de la automobile, pentru ca nu va mai putea fi reciclat.

Ar fi bine sa stii ca uleiul alimentar uzat poate fi predat la benzinariile MOL, in orice hypermarket Auchan, Carrefour, dar si la benzinariile Socar, la Bracos Oil, Green Environment sau Uleiosul.

Dupa cum vezi, exista foarte multe centre de colectare a uleiului alimentar uzat, asa ca iti recomandam sa protejezi mediul inconjurator si sa nu il arunci la chiuveta sau in vasul de toaleta.