Ulei pentru prajit. Cum sa il alegi pe cel mai bun si care sunt variantele
Ulei pentru prajit. Cum sa il alegi pe cel mai bun si care sunt variantele

Ulei pentru prajit. Cum sa il alegi pe cel mai bun si care sunt variantele


Ulei pentru prajit. Afla cum sa alegi cel mai bun ulei pentru prajit, care sunt cele mai bune variante, dar si ce tipuri de ulei este bine sa eviti daca vrei sa gatesti ceva acasa. Iata ce trebuie sa stii!

Ulei pentru prajit. Cum sa il alegi pe cel mai bun si care sunt variantele – Cuprins:

Cum sa alegi cel mai bun ulei pentru prajit

Ulei pentru prajit
Ulei pentru prajit

Trebuie sa recunoastem faptul ca mancarurile prajite sunt foarte gustoase. Nu sunt chiar cele mai sanatoase, insa gustul nu se compara cu mancarurile gatite la cuptor sau fierte.

Totusi, care este cel mai bun ulei pentru prajit? Te-ai intrebat vreodata? Daca da, atunci astazi venim cu raspunsul, dar si cu variantele pe care le poti alege.

Cel mai important factor la un ulei este punctul de ardere sau de fum, adica acea temperatura la care uleiul incins incepe sa produca fum si sa genereze radicali liberi in alimente.

Tocmai de aceea, trebuie sa alegi un ulei pentru prajit al carui punct de ardere este ridicat. Cu toate ca unele uleiuri contin multi antioxidanti, punctul de ardere este scazut si tocmai de aceea ar trebui evitate atunci cand vrei sa prajesti ceva.

Vom incepe cu uleiul de rapita, a carui temperatura de ardere este 204 grade Celsius. Acesta este un ulei bogat in grasimi nesaturate care pot scade colesterolul, insa de cele mai multe ori este produs din rapita modificata genetic.

Totusi, uleiul de rapita are o aroma neutra, nu este chiar atat de scump si este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poti face atunci cand vine vorba de uleiuri pentru prajit. Poti folosi acest tip de ulei pentru friteuza sau pentru tigai sau cratite.

Pui prajit in ulei de rapita
Pui prajit in ulei de rapita

Uleiul de masline are o temperatura de ardere de 216 grade Celsius si contine o multime de vitamine, printre care vitamina E sau K. Totodata, 74% din acizii grasi continuti sunt mononesaturati. Nu este atat de popular ca un ulei pentru prajit.

Daca este folosit pentru prajire, trebuie sa stii ca uleiul de masline isi va pierde din calitati, asa ca este indicat sa il eviti atunci cand vine vorba de prajit. Cel mai bine este sa folosesti uleiul de masline in salate sau sa il pui peste preparatele deja gatite.

Citeste si: Cum sa alegi cel mai bun ulei de masline. Uleiurile grecesti, adevarate minuni!

Uleiul de floarea soarelui este poate cel mai cunoscut ulei pentru prajit. Acesta are o temperatura de ardere de 227 grade Celsius si contine aproximativ 90% grasimi nesaturate sanatoase.

Uleiul de porumb este iarasi foarte utilizat atunci cand vine vorba de prajit. Temperatura de ardere este de 232 grade Celsius, ceea ce inseamna ca poate fi utilizat cu succes pentru orice tip de prajire.

Ulei de palmier
Ulei de palmier

Poate ca deja ai auzit de uleiul de palmier, acesta fiind utilizat de foarte multe ori ca ulei pentru prajit. Avand o temperatura de ardere de 232 grade Celsius, uleiul de palmier rezista la temperaturi ridicate, iar culoarea si aroma sunt neutre.

Acest tip de ulei contine la fel de multe grasimi saturate ca si untul, insa de obicei se comercializeaza in forma oxidata. Totusi, trebuie sa mentionam faptul ca productia de ulei de palmier afecteaza mediul inconjurator.

La final, amintim si de uleiul de avocado. Acesta are o temperatura de ardere de 271 grade Celsius, insa vorbim despre un ulei cu pret ridicat, cu un termen de valabilitate redus. Mai mult, nu este un ulei foarte utilizat din cauza punctului de ardere ridicat, insa contine vitamina E si antioxidanti benefici pentru sistemul cardiovascular.