Grau proaspat la pasari. Cum sa le hranesti in mod corect si ce riscuri exista
Grau proaspat la pasari. Cum sa le hranesti in mod corect si ce riscuri exista

Grau proaspat la pasari. Cum sa le hranesti in mod corect si ce riscuri exista


Grau proaspat la pasari. Afla cum sa le hranesti in mod corect, dar si ce riscuri exista daca le dai de mancare graul care tocmai a fost recoltat. Iata ce trebuie sa stii si de ce trebuie sa acorzi o mai mare atentie acestui aspect!

Grau proaspat la pasari. Cum sa le hranesti in mod corect si ce riscuri exista – Cuprins:

Grau proaspat la pasari. Cum sa le hranesti in mod corect si care sunt riscurile

Grau proaspat la pasari
Grau proaspat la pasari

Daca si tu vrei sa dai grau proaspat la pasari, ar trebui sa stii care sunt riscurile. Nu de alta, dar daca vrei sa le hranesti in mod corect, atunci ar trebui sa eviti acest tip de grau. In randurile ce urmeaza, iti vom explica de ce trebuie sa nu faci asta!

In cazul in care nu stiai, graul proaspat recoltat poate deveni o problema daca il folosesti ca hrana pentru pasari si poate afecta sanatatea acestora. Cu toate ca este bogat in nutrienti, graul poate cauza probleme pasarilor, iar una dintre acestea este diareea.

Boabele de grau proaspat recoltate pot intra rapid in procesul de fermentare, mai ales daca nu il pastrezi in conditii optime. Tocmai de aceea, boabele de grau pot cauza balonari sau tulburari digestive, iar in unele cazuri poate duce la moartea pasarilor.

Atunci cand este recoltat, graul are si un continut ridicat de umiditate, iar asta inseamna ca exista riscul de aparitie a mucegaiului, dar si cel de dezvoltare al micotoxinerlor precum aflatoxinele. In cazul in care vrei sa folosesti acel grau proaspat la pasari, acestea se pot intoxica si le va fi afectat ficatul.

Expertii spun ca graul proaspat recoltat nu este complet copt, iar acesta este un alt motiv pentru care pot aparea probleme digestive la pasari. Boabele de grau au nevoie de pana la 50 de zile dupa recoltare pentru a fi utilizate ca furaj pentru pasari.

Boabe de grau
Boabe de grau

Totusi, perioada de uscare poate fi redusa la 3-4 saptamani daca boabele de grau sunt expuse la soare, iar stratul nu depaseste 50 cm. Caldura va accelera procesul de coacere a boabelor de grau si in acelasi timp va contribui si la stabilizarea compozitie chimice.

De asemenea, graul proaspat recoltat contine si o concentratie mare de glucoza, iar pasarile care il consuma vor avea probleme digestive, iar aici amintim de diaree progresiva.

Citeste si: Tratament pentru gaini care mananca oua. Cum sa procedezi

Diareea la pasari poate provoca o reactie acuta de mancarime, iar asta poate duce la smulgerea penelor din zona cloacei si, implicit, aparitia ranilor. Asadar, acum intelegi de ce nu trebuie sa folosesti grau proaspat la pasari!

La final, iti mai spunem si ca atunci cand este recoltat sau depozitat, graul proaspat poate intra in contact cu diversi agenti patogeni sau cu substante chimice periculoase. Drept urmare, pasarile se pot infecta sau se pot imbolnavi.

Inainte de a le da pasarilor grau, asigura-te ca boabele nu prezinta urme de mucegai ori alte infectii si ca acestea nu sunt deteriorate.