De ce se inmoaie castravetii murati. Cum sa previi acest lucru, greseli de evitat
De ce se inmoaie castravetii murati. Cum sa previi acest lucru, greseli de evitat

De ce se inmoaie castravetii murati. Cum sa previi acest lucru, greseli de evitat


De ce se inmoaie castravetii murati. Cum sa previi acest lucru, dar mai ales care sunt cauzele. Ce trebuie sa faci si ce pasi sa urmezi pentru ca muraturile tale sa ramana crocante si sa aiba o textura ferma. Iata ce trebuie sa stii!

De ce se inmoaie castravetii murati. Cum sa previi acest lucru, greseli de evitat – Cuprins:

De ce se inmoaie castravetii murati

De ce se inmoaie castravetii murati
De ce se inmoaie castravetii murati

De ce se inmoaie castravetii murati. Daca si tu ai pus castraveti la murat si acestia s-au inmuiat, atunci ar trebui sa stii care sunt cauzele, dar mai ales ce greseli trebuie sa eviti.

In primul rand, atunci cand pui castraveti la murat trebuie sa te asiguri ca butoiul sau borcanul pe care vrei sa il folosesti este curat. Daca nu il speli foarte bine inainte de a il folosi atunci bacteriile care se vor dezvolta ulterior vor inmuia muraturile. 

Foloseste apa calda cu detergent lichid de vase pentru a curata recipientele foarte bine. Daca folosesti un butoi de plastic nou si acesta are acel miros pregnant, te sfatuim sa faci o pasta din bicarbonat de sodiu si apa, pe care sa o aplici pe interiorul acestuia. Las-o  sa actioneze timp de 30 de minute sau o ora, dupa care freaca interiorul butoiului cu o perie si foloseste apa calda pentru a il clati.

Castravetii se pot inmuia si daca nu ai folosit destula sare. Tocmai de aceea, iti recomandam sa folosesti 50 de grame de sare la litrul de apa, iar astfel te asiguri ca muraturile se pastreaza foarte bine.

Mare atentie! Nu folosi sare iodata de bucatarie, deoarece aceasta contine iod si alti aditivi care pot inhiba dezvoltarea bacteriilor benefice si astfel pot inmuia castravetii. Utilizeaza doar sare grunjoasa si respecta cantitatile, 50 de grame la litrul de apa.

Bineinteles, asigura-te ca o sa cumperi castraveti de calitate. Acestia trebuie sa fie fermi la atingere, sa nu prezinte urme de boli, mucegai sau sa fie loviti. Daca vrei muraturi tari si crocante, castravetii trebuie sa fie alesi pe spranceana.

Atunci cand pui castravetii la murat, asigura-te ca ii speli cum trebuie. Daca nu o sa faci asta, atunci exista riscul ca acestia sa se inmoaie.

Ingredientul esential este radacina de hrean! Aceasta va inhiba dezvoltarea microorganismelor ce pot inmuia muraturile, asa ca trebuie neaparat sa o folosesti.

Pe langa hrean, va trebui sa adaugi si boabe de piper, bete de marar uscate sau foi de dafin. Mai poti utiliza si boabele de mustar.

Expertii ne sfatuiesc sa taiem varful castravetilor deoarece capetele de flori nu au fost indepartate. Acestea contin enzime ce pot cauza inmuierea muraturilor, asa ca ai mare grija si la acest aspect.

Cum sa pui castraveti la murat si ce pasi trebuie sa urmezi

Castraveti pentru murat
Castraveti pentru murat

Acum ca stii de ce se inmoaie castravetii murati, ar trebui sa stii si cum trebuie sa ii pregatesti. Cum sa pui castraveti la murat si ce pasi trebuie sa urmezi.

Pentru a pune castraveti in saramura o sa ai nevoie de 4 kg de castraveti medii sau mici, nu folosi castraveti foarte mari. Pe langa asta, o sa ai nevoie de aproximativ 3 litri de apa, de 150 grame sare, de 7-8 catei de usturoi, 200 grame de radacina de hrean, cateva fire de marar uscat, cateva foi de dafin si o mana cu boabe de piper.

Urmatorul pas va fi sa speli castravetii in apa rece si sa ii lasi acolo timp de 15 minute pentru te asigura ca ii cureti cum trebuie. Este posibil ca acestia sa aiba si urme de pamant, iar acestea trebuie indepartate. Dupa aceea, taie-le varful, pentru a scapa de acele capete de flori ce pot inmuia muraturile.

Curata foarte bine si radacina de hrean, iar apoi spal-o in apa rece. La final, va trebui sa o tai fasii pentru a o putea pune printre castraveti.

Dupa ce ai spalat borcanul foarte bine, este momentul sa pui castravetii. Pune pe fundul borcanului 1-2 fasii de radacina de hrean, cateva foi de dafin, boabe de piper si 1-2 catei de usturoi.

Citeste si: De ce se pun boabe de porumb la varza murata. Cum sa le folosesti si la ce sunt utile

Apoi, aduca un strat de castraveti, iar dupa aceea un strat de condimente. Pana ce vei termina castravetii si condimentele. La final, pune si ramurile de marar uscat.

Intr-o oala separata, incalzeste apa pentru a dizolva sarea si amesteca foarte bine. Dupa ce sarea se va fi dizolvat in totalitate, toarna saramura calduta peste castravetii din borcan. Apa nu trebuie sa fie fierbinte, doar putin calduta.

La final, asigura-te ca toti castravetii sunt acoperiti in totalitate de saramura. Daca este cazul, pune o farfurie intoarsa invers si peste aceasta pune o greutate, insa asigura-te ca o speli foarte bine sau o pui intr-o punga.

Borcanul se acopera cu un capac si se aseaza intr-un loc ferit de soare. In aproximativ o saptamana castravetii vor fi gata. Pentru a te asigura ca muraturile nu se vor balosi, ar trebui sa le sufli cu ajutorul unei mici tevi de plastic, pentru a oxigena saramura si pentru ca sarea sa se dizolve.