Cum sa speli perdelele si la ce temperatura trebuie sa o faci
Cum sa speli perdelele si la ce temperatura trebuie sa o faci

Cum sa speli perdelele si la ce temperatura trebuie sa o faci


Cum sa speli perdelele, dar mai ales ce temperatura trebuie sa aiba apa. Perdelele sunt un accesoriu care nu lipseste din nicio casa care se vrea curata, ingrijita si cu un aspect placut din punct de vedere estetic. Ingrijirea lor, pentru a se mentine ca noi pentru mai mult timp, este o alta discutie si, din pacate, nu este o treaba deloc simpla.

Nu e nici cea mai complicata misiune a unei gospodine, dar e nevoie de rabdare, de grija si cateva trucuri menite sa te ajute sa te bucuri de perdele cat mai albe. In curatarea si ingrijirea perdelelor, este important sa tii cont de materialul din care acestea sunt facute, dar si de temperatura la care le speli mai ales daca alegi sa le speli la masina de spalat, asa cum face toata lumea in vremurile astea.

Cum sa speli perdelele si la ce temperatura trebuie sa o faci – Cuprins:

Cum sa speli perdelele. Ce temperatura trebuie sa aiba apa

Cum sa speli perdelele
Cum sa speli perdelele

Asadar, cel mai probabil nu speli perdelele de mai mult de trei ori pe an, asa cum se intampla in majoritatea caselor. Daca ai ceva pete pe perdea, este important sa stii ca acestea se scot doar cu apa si sapun, iar spalarea perdelelor trebuie facuta, asa cum am spus, conform indicatiilor de pe eticheta, mai ales cu respectarea stricta a temperaturii de spalare.

Este important sa nu speli niciodata perdelele cu imprimeuri folosind detergent pudra pentru ca acesta contine produse de albire si s-ar putea ca la final sa ai surprize neplacute. Foloseste, in schimb, sapun de casa sau detergent lichid. Perdelele nu se usuca niciodata la soare si nici nu se calca, decat daca este absolut necesar. De cele mai multe ori, chiar nu este.

Si pentru ca ti-am spus ca este important sa tii cont de materialul din care sunt confectionate perdelele tale, trebuie sa stii ca perdelele din in pot fi spalate la masina la cel mult 50 de grade Celsius si este importsant ca masina sa aiba un program de stoarcere sau de centrifugare minima. Acestea sunt perdele care pot fi calcate, insa este esential sa faci asta cand sunt inca umede, nu dupa ce s-au uscat complet.

Daca, pe de alta parte, ai perdele de satin, acestea isi vor pierde luciul daca sunt spalate la temperaturi ridicate, in mod agresiv, eventual cu un detergent puternic. Mai degraba renunta la a spala aceste perdele, fie la masina, fie de mana, si alege varianta de a le scutura bine de praf si a le sterge apoi, usor, cu o carpa inmuiata in apa si stoarsa cat mai bine.

Perdelele vopsite manual, in  culori naturale, si nu sintetice, chimice, trebuie spalate doar de mana, folosind sapun de casa, in vreme ce perdelele din bumbac sunt cel mai putin pretentioase. Acestea se spala la cel mult 60 de grade Celsius, la masina de spalat. Perdelele de tul se spala prin cufundarea lor rapida intr-un vas cu apa calduta in care a fost dizolvat putin sapun. Nu freca aceste perdele pentru ca vei deteriora tesatura.

Albirea perdelelor. Cum sa faci asta

Albirea perdelelor
Albirea perdelelor

Cea mai buna solutie pentru albirea perdelelor este cea naturala, nu cu ajutorul produselor chimice din comert. Iti recomand sa alegi bicarbonatul de sodiu si otetul alb. Te vor ajuta sa scapi de aspectul ingelbenit al perdelelor tale, de eventualele mirosuri urate.

Este important sa nu amesteci aceste doua ingrediente din bucatarie pentru ca se pot neutraliza reciproc si atunci nu vei mai obtine efectul scontat. Asadar, pentru a reda albul si stralucirea perdelelor tale, pune apa calduta intr-un lighean si adauga un pahar cu otet alb.

Pune perdelele in aceasta solutie si lasa-le la inmuiat cel putin o ora. Apoi, scoate-le, clateste-le si stoarce-le cat mai bine. Poti folosi aceasta reteta insa cu un adaos de bicarbonat, efectul va fi acelasi.

Citeste si: Cum sa cureti depunerile de calcar din masina de spalat

Trebuie sa stii ca daca preferi mai degraba o solutie din comert, poti opta pentru servetelele pentru albire care contin o serie de substante active ce elimina ingalbenirea din perdelele tale, dar si din articolele vestimentare albe.

Este important sa stii ca nu este recomandat sa speli perdele foarte des pentru ca acestea se vor deteriora, insa nu ar strica sa le cureti de praf in fiecare saptamana. Foloseste pentru asta un pamatuf curat sau un aspirator de mana.

Curata perdelele si draperiile de jos in sus si insista cu atentie pe zonele unde sunt falduri sau pliuri si la extremitati. Este important sa le cureti pe ambele parti pentru ca praful este un mediu propice pentru dezvoltarea acarienienilor si acumularea de bacterii si treaba asta poate sa iti produca alergii sau imbolnaviri.