Cum sa pastrezi slanina pentru cat mai mult timp
Cum sa pastrezi slanina pentru cat mai mult timp

Cum sa pastrezi slanina pentru cat mai mult timp


Cum sa pastrezi slanina. Afla care sunt cele mai bune metode pentru a pastra slanina si pentru a te bucura de gustul acesteia de-a lungul intregului an. Iata ce trebuie sa stii daca obisnuiesti sa consumi acest preparat traditional!

Cum sa pastrezi slanina pentru cat mai mult timp – Cuprins:

Cum sa pastrezi slanina. Cele mai bune metode

Cum sa pastrezi slanina
Cum sa pastrezi slanina

Daca iti place sa mananci preparate traditionale din porc, atunci cu siguranta ar trebui sa stii cum sa pastrezi slanina pentru mai mult timp. Nu de alta, dar aceasta rezista mult timp daca este pastrata in mod corect.

Inainte de toate, ar trebui sa stii ca pentru a putea pastra slanina, aceasta trebuie sa fie sarata. Pentru asta, este recomandat sa folosesti sare neiodata. Va trebui sa presari sare pe toata suprafata, iar apoi sa o impachetezi intr-o hartie de copt.

De ce hartie de copt? Ei bine, aceasta este o alternativa la pungile de plastic, pentru ca intr-o punga de plastic slanina va prinde mucegai si nu vei dori asta.

Daca vrei sa pastrezi slanina pentru mai mult timp, spre exemplu cateva luni de zile, cea mai buna metoda este sa o pui la congelator. Slanina poate fi sarata sau proaspata ori afumata, asa ca o poti pune fara problema intr-o punga de plastic, iar apoi la congelator.

Mare atentie! Atunci cand pui slanina la congelator, este indicat sa scoti tot aerul din punga si sa o inchizi ermetic. Cand o sa vrei sa o consumi, o poti taia chiar si daca este inghetata, pentru ca se va dezgheta imediat si poate fi consumata fara probleme.

Cum sa pastrezi slanina. Slanina mai poate fi conservata si in saramura, asa ca daca vrei sa incerci o alta metoda aceasta poate fi o alternativa. O sa ai nevoie de 100 gr de sare pentru fiecare kilogram de slaninta, dar si de 2-3 catei de usturoi, cateva boabe de ienibahar, cateva boabe de piper negru si o foaie de dafin pentru fiecare borcan.

Slanina proaspata
Slanina proaspata

Primul pas va fi sa pregatesti saramura, asa ca va trebui va trebui sa dizolvi 100 gr de sare la 0.5 litri de apa. Aceasta se pune pe foc pana ajunge la punctul de fierbere, amestecand astfel incat sarea sa se dizolve. Doar asa o sa inveti cum sa pastrezi slanina la borcan, in mod corect.

Slanina se taie astfel incat sa incapa in borcan, se adauga usturoiul, dafinul, piperul si ienibaharul, iar la final se toarna saramura fierbinte. Nu uita sa acoperi borcanul cu capace sterilizate!

Urmatorul pas va fi sa pui borcanul sau borcanele intr-o cratita cu apa calda. Borcanele trebuie sa fie acoperite in proportie de 3/4 cu apa, iar din momentul in care apa a dat in clocot se vor tine la foc mic timp de 2 ore.

Citeste si: Cum sa faci slanina de casa. Moduri de preparare

Dupa ce au trecut cele 2 ore, borcanele se scot din apa si se inchid ermetic, iar apoi se intorc cu capacul in jos si se lasa la racit. Atunci cand au ajuns la temperatura camerei, se pot pune la frigider. Asadar, ai mai invatat cum sa pastrezi slanina la borcan.

Ar mai trebui sa stii si ca slanina se tine la sare timp de 7-10 zile. Daca o sa o tii mai mult, risti ca aceasta sa devina prea sarata sau sa se deshidrateze prea mult, adica sa se usuce. 

In toata aceasta perioada, slanina o sa isi ia cata sare ii trebuie, asadar nu risca sa o tii prea mult pentru ca nu va mai fi atat de buna atunci cand o sa o consumi.

Ideal, ar fi sa folosesti 100 grame de sare la o bucata de slanina de 1 kg. Incearca sa nu depasesti aceasta cantitate atunci cand prepari slanina de casa.