Cu toate ca nu ai mai auzit asta pana acum, trebuie sa stii ca poti face experimente chiar la tine acasa. Iata cum sa faci apa distilata in propria casa, complet gratuit si usor! Nu trebuie sa fii expert pentru a face aceste lucruri!
Apa distilata poate fi folosita in mai multe scopuri, iar daca o folosesti constant o sa investesti o suma destul de mare. O sa iti aratam cum sa faci acest lucru chiar la tine in casa, pentru a economisi niste bani!
Ce este, de fapt, apa distilata?
In primul rand, trebuie sa stii ca apa distilata NU se bea! Mai mult, procesul de distilare omoara microbii, dar lasa in urma elemente chimice precum metale grele. Fara o procesare ulterioara, o sa bei aceleasi chimicale pe care incerci sa le eviti.
Apa distilata mai este numita si apa demineralizata. Acest lichid reprezinta apa din care impuritatile au fost eliminate prin procesul de distilare.
Conform expertilor, apa distilata ia minerale de la orice materiale cu care intra in contact. Cu alte cuvinte, apa distilata trebuie pastrata intr-un recipient de sticla, daca vrei sa o pastrezi pentru o perioada mai mare de timp. Daca o sa o pui intr-un recipient de plastic, dupa o perioada de timp aceasta va ataca materialul si va incepe sa curga. Acum iti dai seama, de ce nu este buna de baut?
Daca vrei sa filtrezi apa de la chiuveta, vei gasi o multime de solutii in magazine. Nu incerca sa bei apa distilata sub nicio forma!
Afla si cum sa faci gel dezinfectant la tine acasa sau cum sa-ti faci propriul detergent de rufe!
Cum sa faci apa distilata la tine acasa
Mai intai, trebuie sa va spunem ce se intampla in timpul procesului de distilare. Multi dintre noi, confunda procesul de distilare cu procesul de fierbere, insa este putin mai complicat de atat.
Distilarea este un proces chimic prin care fierbi apa si vaporii de apa se transforma iarasi intr-un lichid. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a face apa distilata la tine acasa:
- Umple jumatate de cratita cu apa si pune-o pe foc
- In interiorul cratitei, pune un castron. Asigura-te ca ai adaugat destula apa, astfel incat castronul sa pluteasca
- Castronul va fi folosit pentru a colecta apa distilata
- Pune un capac de sticla deasupra cratitei. Secretul este sa pui capacul invers, astfel incat castronul pe care l-ai pus in cratita sa colecteze apa
- Daca vrei sa grabesti un pic procesul, pe capac poti sa pui cuburi de geata sau o punga cu legume congelate pentru a produce condensul mai repede
Pe scurt, procesul de distilare al apei, consta in fierberea apei (vaporizarea) si apoi condensarea vaporilor obtinuti intr-un recipient. Alta procese de distilare a apei sunt deionizarea sau osmoza inversa.