Cum sa cureti urzici fara sa te ranesti sau sa te intepi. Primavara vine cu aparitia unor verdeturi care ne imbie pe multi dintre noi datorita proprietatile pe care le au: urzicile. Aceste plante pot fi gasite cu usurinta pe marginea santurilor, in gradina, in padure sau pe camp, sunt bogate in vitamina C, potasiu, calciu si flavonoide.
Insa, pe cat de bune sunt pentru sanatate, urzicile sunt greu de cules si de curatat pentru ca nu sunt deloc prietenoase cu mainile tale.
Cum sa cureti urzici fara sa te intepi
Daca vrei sa le cureti fara sa iti piste mainile, poti face asta daca iti pui o pereche de manusi inainte de a incepe procedeul. Dupa ce speli cat poti de bine urzicile, rupe frunzele si pune-le intr-un vas cu apa calduta si otet. Lasa urzicile in acest amestec pentru 10-15 minute si, dupa ce le vei scoate, acestea nu vor mai intepa asa tare.
Trebuie sa stii ca apa in care au stat urzicile isi va schimba culoarea si va deveni ruginie, ceea ce nu trebuie sa te sperie, fiind o reactia chimica absolut normala. Te-as sfatui sa nu renunti inca la manusile de protectie, ci sa clatesti urzicile dupa ce le scoti din apa ruginie, sa le pui la fiert in apa curata pentru nu mai mult de 10 minute. La final, poti prepara urzicile asa cum iti doresti.
O alta reteta de curatare a urzicilor fara incidente dureroase este urmatoarea. Pune intr-o cratita mare apa rece si dizolva in aceasta 3 linguri de bicarbonat de sodiu. Amesteca bine pana se dizolva, apoi adauga urzicile. Nu uita sa mesteci in ele cu o lingura de lemn. Bicarbonatul de sodiu te va ajuta sa cureti urzicile mai bine decat apa simpla, curata.
Scoate urzicile din apa si pune-le intr-un castron. Umple cratita cu apa calduta in care ai adaugat 4 linguri de otet, adauga urzicile si lasa-le pentru 15 minute. La final, clateste-le si pune-le la scurs inainte de a te apuca sa le prepari termic.
Este important sa stii ca aceasta procedura poate fi repetata de mai multe ori pentru ca, pe langa faptul ca inmoaie tepii urzicilor, le curata mult mai bine, astfel ca vor fi mai sanatos de consumat. Fii foarte atenta ca inainte de a le pune la gatit sa le cureti si de eventualele buruieni care se poate sa se fi strecurat printre ele, cand le-ai cules.
Unele gospodine spun ca imblanzesc tepii urzicilor cu un amestec de apa rece, otet si zeama de lamaie in care aceste verdeturi sunt lasate timp de 15 minute.
Iti spun si ca daca urzicile au fost naravase si te-au intepat, poti indeparta micii tepi cu banda adeziva pe care sa o aplici pe zonele afectate si apoi sa tragi brusc.
Trebuie sa stii ca cel mai bine este ca urzicile sa fie curatate catre finalul lunii martie, inceputul lui aprilie, cand frunzele sunt mai tinere si mai fragede. Daca iti place aventura culesului de urzici, nu uita sa iti pui manusi de menaj daca nu vrei sa te intepe. Iti recomand sa folosesti o foarfeca pentru a le taia. Este important sa iti spun ca, daca planta este una tanara, atunci ea nu inteapa asa de rau pentru ca frunzele nu au inca o cantitate mare de acid formic, cel responsabil cu usturimea asociata intepaturii.
Daca ai avut ghinionul de a te intepa, iar zona intepaturii se inroseste, cel mai bine este sa aplici ulei de masline, otet, suc de lamaie, suc de ceapa sau creme de maini care contin caramina, acestea fiind remediile recomandate intr-o astfel de leziune.
Citeste si: Cum sa folosesti verdeturile in bucatarie si la ce mancaruri
Ti-am tot spus despre cum este mai bine sa speli urzicile dar simt nevoia sa iti repet. Inainte de a le pune in apa cu otet, bicarbonat, lamaie sau ce alta reteta stii tu impotriva tepilor, nu uita sa speli aceste plante sub jet de apa rece astfel incat sa elimini pamantul, noroiul sau alte reziduri care pot fi prezente pe aceasta planta. Tine cont ca urzicile fac parte din flora spontana, ceea ce inseamna ca intra in contact cu diverse animale si nu stau la adapost de murdarie.
Urzicile pot fi preparate in diferite moduri. Poti alege sa faci din ele un suc proaspat sau chiar un ceai din frunzele de urzici. Urzicile sunt numai bune in ameliorarea anemiei, a asteniei de primavara, a tulburarilor gastro-intestinale si a bolilor de sange. Tine cont, insa, si de sfatul medicului tau curant daca ai ceva probleme cronice inainte de a consuma preparate din urzici, pentru ca ele pot fi contraindicate in anumite afectiuni.