Cum sa cureti o icoana de lemn pentru a nu o strica
Cum sa cureti o icoana de lemn pentru a nu o strica

Cum sa cureti o icoana de lemn pentru a nu o strica


Cum sa cureti o icoana de lemn. Afla care sunt cele mai bune metode pentru a curata icoanele de lemn, dar si ce nu ar trebui sa folosesti pentru a nu le strica. Iata ce trebuie sa stii!

Cum sa cureti o icoana de lemn pentru a nu o strica – Cuprins:

Cum sa cureti o icoana de lemn si ce trebuie sa folosesti

Cum sa cureti o icoana de lemn
Cum sa cureti o icoana de lemn

Cum sa cureti o icoana de lemn. Daca si tu ai pe acasa icoane de lemn care s-au murdarit de-a lungul timpului, ar fi bine sa stii ce substante nu trebuie utilzate sub nicio forma, pentru a nu le afecta.

In primul rand, nu trebuie sa folosesti otet sau alti solventi, pentru ca pictura se va deteriora. Totodata, este bine sa eviti si detergentii, pentru ca risti sa strici icoana pentru totdeauna din cauza substantelor pe care acestia le contin.

Mai mult, ar trebui sa stii ca icoanele nu se tin in lumina directa a soarelui. Daca o sa faci asta, soarele va decolora culorile icoanei si in acelasi timp va usca vopselurile foarte tare.

Drept urmare, pe icoana este posibil sa apara crapaturi fine care se vor adanci pe masura ce trece timpul. Lemnul icoanei se va usca peste masura si este posibil ca aceasta sa se distruga mult mai repede.

In schimb, praful de pe icoane trebuie sters in mod frecvent. Daca nu o sa faci asta, praful va matui icoana si nu credem ca vrei sa ajungi la acest lucru. Tocmai de aceea, trebuie sa stii cum sa cureti o icoana.

Icoana
Icoana

Afla ca icoanele nu trebuie sa fie tinute nici in spatii cu umiditate ridicata sau in cele cu caldura excesiva. Expertii spun ca o icoana se pastreaza cel mai bine in casele unde se mentine racoare si pe timpul verii, insa unde pe timpul iernii nu exista o sursa de caldura in apropiere.

In cazul in care obisnuiesti sa saruti icoana, ar trebui sa renunti la acest obicei. Urmele de ruj sau de grasime se curata destul de greu de pe suprafata unei icoane sau, in timp, vor deveni imposibil de curatat.

Cum sa cureti o icoana de lemn. Ei bine, o icoana trebuie stearsa in mod frecvent de praf, iar pentru asta este indicat sa utilizezi o laveta din microfibra sau un pamatuf pentru praf.

Citeste si: Cum se scrie un acatist pentru biserica

Rama din lemn a unei icoane se va curata foarte bine cu lapte. Da, ai citit bine! Tot ce trebuie sa faci este sa cureti rama folosind o laveta din microfibra pe care ai inmuiat-o in lapte dulce.

Daca pictura s-a innegrit din cauza prafului, afla ca ii poti reda stralucirea de altadata folosind felii de cartofi proaspat taiate. Amidonul din cartofi te va ajuta sa cureti o icoana de lemn.

Pentru asta, va trebui sa stergi usor icoana folosind felii de cartofi proaspat taiate, iar apoi sa o usuci cu o laveta din microfibra, neaparat curata!