Cum sa cureti hota aragazului si cat de des trebuie sa faci acest lucru
Cum sa cureti hota aragazului si cat de des trebuie sa faci acest lucru

Cum sa cureti hota aragazului si cat de des trebuie sa faci acest lucru


Majoritatea caselor moderne sunt echipate acum cu hota, insa trebuie sa stiti ca aceste ajutoare au nevoie de o curatare ca la carte pentru a le putea folosi la maximum. Iata cum sa cureti hota aragazului din bucataria ta si ce trebuie sa stii despre aceste aparate electrocasnice.

Cum sa alegi hota potrivita pentru aragazul tau

Hota bucatarie
Hota bucatarie

Daca inca nu ti-ai cumparat o hota pentru aragazul din bucatarie si vrei sa stii ce anume trebuie sa iei in considerare, o sa iti spunem pasii pe care trebuie sa ii ai in vedere.

In primul rand, dimensiunea hotei trebuie sa fie cel putin egala cu suprafata aragazului. Este indicat sa alegi o hota mai mare, pentru a putea absorbi aburii de la mancarea gatita. Nu uita ca daca o sa ignori umezeala din casa ta, igrasia poate aparea si asta inseamna probleme mai mari.

Hota trebuie montata la 60-70 de centimetri deasupra aragazului sau a plitei, pentru a te asigura ca va avea putere sa absoarba aburii de la mancarea gatita. Totodata, ia in considerare ca hota nu trebuie montata prea aproape de aragaz, pentru ca temperatura este ridicata si se va strica.

Mai mult, un al treilea factor este si distanta de la aragaz la geam. Hota vine cu un tub de evacuare care nu trebuie sa fie mai lung de trei metri. In caz contrar, aceasta nu va fi la fel de eficienta.

Iti sugeram sa alegi o hota cu 2-3 viteze, pentru ca acestea sunt mai puternice. Hotele cu o singura viteza nu sunt chiar atat de eficiente, asa ca nivelul de umiditate s-ar putea sa creasca prea mult in bucataria ta si o sa fie nevoie sa deschizi geamul.

Hotele pot fi echipate cu unul sau doua motoare. Bineinteles, pretul difera, cele cu doua motoare sunt mai scumpe, ventilatoarele fac mai mult zgomot, dar sunt mai eficiente.

Daca tot am vorbit de zgomot, trebuie sa stii ca majoritatea hotelor emit undeva la 60-65 dB. Totusi, recomandarea noastra este sa cumperi o hota care emite 60 dB.

Si tipul de filtru folosit de hota este important, pentru ca acestea vor fi responsabile cu acumularea grasimilor. Majoritatea hotelor sunt echipate cu filtre metalice, dar exista modele si cu filtre sintetice.

Capacitatea de absorbtie este iarasi un factor important pentru alegerea unei hote potrivite. Cele mai multe modele de hote au o capacitate de absorbtie de peste 400 mc/h, insa veti gasi si unele cu capacitate sub 200 mc/h. Ar trebui sa luati in considerare o hota cu capacitate de absorbtie cat mai mare.

De ce trebuie sa cureti hota?

Demontare filtru hota bucatarie
Demontare filtru hota bucatarie

Nu este un secret ca hota absoarbe aburii rezultati de la mancarea gatita, iar aici vorbim despre particule de grasime, ulei sau praf. Asta inseamna ca in interiorul hotei se vor aduna bacterii care sunt periculoase pentru sanatatea noastra.

Nu uita nici de mirosurile neplacute din bucatarie. O hota necuratata la timp va incepe sa miroasa urat, asa ca vei fi nevoit sa o cureti pentru a functiona la parametri optimi si pentru a elimina sursa de mirosuri neplacute.

Un filtru imbacsit al hotei inseamna si ca motoarele vor fi solicitate mai mult, iar acest lucru poate duce la scurtarea duratei de viata. Nu vrei sa se intample asta, asa ca trebuie sa iei masuri.

Cat de des trebuie curatata hota aragazului

Hota extensibila bucatarie
Hota extensibila bucatarie

Bineinteles, prima intrebare va fi: Cat de des gatesti? Dupa ce vei sti raspunsul la aceasta intrebare, o sa iti spunem si cat de des trebuie sa cureti hota.

Daca gatesti cateva zile pe saptamana, atunci va trebui sa cureti hota o data pe luna, insa daca nu gatesti deloc, nici macar nu trebuie sa umbli la ea. In cazul in care gatesti 1-2 zile pe saptamana, hota trebuie curatata la un interval de 6-8 saptamani.

Totodata, daca gatesti in fiecare zi pentru familia ta, trebuie sa stii ca ar trebui sa te uiti la hota atenta, iar atunci cand o sa vezi un strat vizibil de grasime, operatiunea de curatare trebuie sa inceapa imediat.

Cum sa iti dai seama ca hota are nevoie de o curatare

Curatare exterioara hota
Curatare exterioara hota

Hota are nevoie periodica de curatare, asa ca ar trebui sa fii atent la cateva semne. Dupa cum am spus, depunerile de grasime pot scade performantele hotei, asa ca trebuie sa stii din timp ca ar trebui sa o cureti.

Semne ca hota aragazului are nevoie de o curatare:

  • Fumul din bucatarie nu este absorbit, cu toate ca functioneaza la treapta cea mai inalta de viteza
  • Motorul scoate un zgomot deranjant, iar aburii si fumul din bucatarie sunt absorbiti cu greutate
  • Hota refuza sa mai porneasca, iar in acest caz inseamna ca nu ai mai curatat-o demult si este pur si simplu imbacsita de ulei, grasimi si praf

Afla si cum sa folosesti bicarbonatul de sodiu pentru a curata diferite obiecte!

Cum sa cureti hota in mod corect si ce solutii sa folosesti

Curatare exterioara hota bucatarie
Curatare exterioara hota bucatarie

Primul pas in curatarea hotei, este sa o scoti din priza. Hota nu trebuie sa fie conectata la reteaua electrica. Pentru a evita eventuale pericole, este mai sigur sa scoti hota din priza.

Dupa aceea, trebuie sa detasezi filtrele de la hota aragazului. Daca nu stii cum sa faci asta la modelul tau de hota, ar trebui sa cauti manualul de utilizare. Nu este foarte greu sa scoti filtrul, asa ca uita-te atenta. Nu uita nici de perechea de manusi de cauciuc, pentru ca nu vrei sa te murdaresti de grasime.

Filtrele pot fi din metalice, din material textil sau din carbon. Cele metalice pot fi spalate, iar cele textile sau din carbon necesita o inlocuire periodica.

Daca hota ta este echipata cu un filtru metalic, atunci va trebui detasat si pentru spalarea lui o sa ai nevoie de un lighean mai mare plin cu apa fierbinte sau o oala mare si inalta. Curatarea filtrului metalic al unei hote se face cu detergent degresant de vase si bicarbonat de sodiu.

Tine filtrele acoperite de apa, la inmuiat, timp de 10 minute, iar apoi freaca-le folosind o perie sau un burete de vase abraziv (nu folosi burete de sarma pentru ca o sa zgarii). In cazul in care crezi ca nu s-au degresat complet, mai adauga detergent de vase.

Dupa ce le-ai spalat si clatit cum trebuie, filtrul se pune la uscat. Sub nicio forma nu pune filtrul ud la loc. Lasa-l la uscat sau sterge-l foarte bine cu o carpa uscata si asigura-te ca nu mai exista stropi de apa.

Nu uita nici de exteriorul hotei, pentru ca si acesta se umple de grasime si ulei. Pentru exterior trebuie sa folosesti o laveta moale si o solutie in care ai pus apa calda si detergent lichid de vase.

Afla si cum sa desfunzi scurgerile chiuvetelor din baie si bucatarie!