Cum sa cureti grasimea arsa de pe vasele de sticla, folosind produse pe care oricine le are in propria bucatarie. Te vom invata care sunt cele mai eficiente si simple metode care te vor ajuta sa scapi usor de negreala unsuroasa de pe vasele termorezistente.
Cum sa cureti grasimea arsa de pe vasele de sticla
Lasanga, friptura preferata sau poate musaca sau paste cu trei feluri de branza si smantana lichida. Toate pot deveni cel mai bun fel de mancare pentru tine si familia ta daca sunt gatite cu grija intr-un vas termorezistent, la temperatura ideala, la cuptor.
Probabil primul imbold de a te duce in bucatarie si sa te apuci de gatit ti-a trecut imediat cand stii cat de greu este sa cureti vasul in care a fost preparata mancarea. Sigur ai frecat cu partea abraziva a buretelui vasul plin de grasimea arsa ce nu putea fi indepartat sub nicio forma. Si orice produs special creat pentru indepartarea grasimii a fost mai bun in reclama decat in realitate.
Problemele tale sunt pe cale sa ia sfarsit pentru ca iti vor prezenta mai multe metode cu ajutorul carora curatarea vaselor termorezistente va deveni atat de simpla incat vei gati mai des. Vei observa ca dupa ce le vei curata cu produsele minune, vasele isi vor recapata stralucirea de odinioara.
Primul produs la care poti apela este bicarbonatul. Da, ai citi bine. Praful acela alb, care costa cativa lei, te poate scapa de probleme, stres si nervi in doar cateva minute.
Metoda este foarte simpla. Umple vasul problema cu apa si pune-l pe foc. In momentul cand observi ca apa incepe sa fiarba, adauga doua linguri pline cu praful alb, adica bicarbonat de sodiu. Lasa sa fiarba in acest fel pentru cateva minute, apoi arunca apa cu bicarbonat in chiuveta si incepi sa freci usor vasul cu un burete nou.
Este esential sa fie unul nou pentru ca partea mai dura, cea abraziva, sa nu fie tocita. Cu partea abraziva freaca usor partile problema ale vasului si apoi clateste cu apa calduta, din abundenta.
O alta metoda la care poti apela este otetul, metoda fiind asemanatoare ca cea prezentata anterior, numai ca in momentul in care apa incepe sa fiarba vei pune otet in loc de bicardonat de sodiu. Lasa apa sa fiarba pentru 5-7 minute, arunca lichidul fierbinte, freaca cu buretele si apoi clateste cu apa din abundenta.
Daca vrei sa eviti fierberea, atunci lasa otetul sa actioneze pentru 20 de minute, apoi freaca cu un burete, spala cu detergent de vase si clateste cu apa calduta.
Bun pentru indepartarea grasimii arse este si amestec format din amidon, otet si apa. Metoda este simpla: adauga o lingurita de amidon in cantitati egale de otet si apa. Inmoaie in amestec un burete si freaca vasul. Clateste si gata cu murdaria.
Citeste si: Cum sa cureti o tigaie arsa fara sa o deteriorezi
La fel de eficienta pentru indepartarea grasimii arse de pe vasele termorezistente este si aspirina. Foloseste cateva tablete pe care sa le dizolvi in apa din vasul ce urmeaza sa fie curatat. Singurul dezavantaj la aceasta metoda este timpul. Va trebui sa lasi lichidul nou obtinut ( amestec format din apa si aspirina pisata) pentru cel putin o ora. Dupa ce trec cele 6 de minute, clateste cu apa din abundenta.
Amestecul se poate folosi pentru indepartarea grasimii de pe aproape orice suprafata, inclusiv mobila din apropierea aragazului care poate sa fie stropita accidental cu grasime.
O alta metoda simpla este si sa folosesti praful de copt. Acopera petele cu un strat gros de praf de copt si adauga detergent lichid de vase. Lasa sa actioneze pentru 15 minute si apoi freaca cu un burete. Clateste cu apa din abundenta si vasul este pregatit pentru urmatoarea reteta.
NICIODATA nu folosi bureti din sarma sau paste abrazive. Risti sa la zgarii.
Cum sa previi arsura de pe vasele termorezistente
Ca in oricare alta situatie, preventia este cea mai buna metoda de rezolvare a unor probleme sacaitoare, iar grasimea de pe vasele termorezistete se numara printre ele.
Decat sa te chinui sa cureti vasele, mai bine nu ajungi in aceasta situatie. Poti preveni arsura tinand vasul in mijlocul cuptorului si doar cat este absolut necesar. Nu tine vasul mai mult decat este necesar. Este bine sa setezi alarma care sa-ti indice exact momentul cand trebuie scoasa mancare din cuptor.
De asemenea, foloseste focul la nivel mediu si ai grija sa amesteci din cand in cand in mancare. Vei evita ca grasimea sa se arda pe peretii vasului.
Daca folosesti vasul de sticla direct pe flacara aragazului este mai simplu sa previi aparitia petelor arse de grasime.
Inainte de a pune bucatele in vas, unge-l cu ulei si tapeteaza-l cu pesment sau faina, daca preparatul permite acest lucru. Daca nu, unge-l doar cu ulei. Va fi suficent.