Conservanti naturali pentru muraturi. Cum sa ii utilizezi in bucatarie atunci cand pregatesti muraturile pentru iarna, dar mai ales care sunt cei mai buni pe care ii poti folosi. Ce trebuie sa stii si ce rol au acestia!
Ce rol au conservantii
In cazul in care nu stiai, acesti conservanti naturali pentru muraturi au rolul de a stopa dezvoltarea microorganismelor care duc la alterarea alimentelor. In acelasi timp, conservantii vor impiedica aerul sau lumina sa modifice proprietatile alimentelor.
Totodata, daca alegi conservantii naturali trebuie sa stii ca acestia nu iti vor afecta in niciun fel sanatatea, spre deosebire de cei sintetici care pot fi daunatori.
Un al treilea avantaj al conservantilor naturali este ca acestia sunt mult mai ieftini decat cei sintetici pe care ii poti cumpara din comert. Mai mult, conservanti precum sarea sau otetul sunt fost folosite de foarte mult timp pentru prepararea muraturilor.
Sarea este folosita ca si conservant inca de pe vremea romanilor, care o utilizau pentru a pastra carnea sau pestele pentru mai mult timp. In randurile ce urmeaza, o sa iti spunem care sunt cei mai buni conservanti naturali pe care sa ii folosesti la prepararea muraturilor.
Conservanti naturali pentru muraturi. Care sunt acestia si cum sa ii folosesti
Dupa cum spuneam, sarea este unul dintre cei mai buni conservanti naturali pentru muraturi. Aceasta deshidrateaza alimentele si bacteriile din aceste produse. Totusi, atunci cand pui muraturi va trebui sa folosesti doar sare grunjoasa si in niciun caz sare neiodata! Va trebui sa utilizezi 30-40 grame de sare pentru fiecare litru de apa.
Pe langa sare, mai poti folosi si hrean. Daca inca nu stiai, hreanul este foarte util pentru a conserva alimentele, iar atunci cand pui muraturi le va mentine crocante pentru mai mult timp si acestea nu vor deveni baloase.
Pentru a folosi hreanul in mod corect, asigura-te ca utilizezi 50 g de radacina de hrean pentru fiecare litru de apa pe care il pui la muraturi.
Desigur, nu puteam sa nu mentionam otetul pe lista de conservanti naturali pentru muraturi. Insa, pentru ca muraturile sa iasa ca la carte, asigura-te ca utilizezi otet natural facut din vin, care are peste 9 grade.
Acidul acetic prezent in otet va distruge bacteriile sau alte microorganisme prezente, insa doar daca are peste 9 grade. Otetul mai slab poate fi folosit pentru salate, insa pentru a pastra muraturile cumpara unul de calitate!
Si usturoiul este des utilizat atunci cand se pun muraturi. In cazul in care nu stiai, usturoiul este binecunoscut pentru proprietatile sale antimicrobiene, asa ca atunci cand pui muraturi pentru iarna asigura-te ca strecori si cativa catei de usturoi. Pe langa faptul ca va fi folosit ca si conservant, va oferi si un gust aparte muraturilor.
Conservanti naturali pentru muraturi. De asemenea, mai poti utiliza si ardei iute atunci cand pui muraturi. Datorita faptului ca acesta contine capsaicina, va avea rol antimicrobian si in acelasi timp va oferi un gust putin picant muraturilor. Pune cateva felii de ardei iute in borcanul cu muraturi si vor fi de ajuns.
Citeste si: Muraturi baloase. Cum sa eviti acest lucru si ce remedii exista
Nu uita nici de frunzele de dafin, pentru ca si acestea au proprietati antimicrobiene. Tocmai de aceea, este indicat sa pui cateva frunze de dafin in borcanul cu muraturi pentru a te asigura ca nu se vor dezvolta bacterii.
La final, iti mai spunem si ca semintele sau frunzele de marar, semintele de mustar si boabele de piper vor imbunatati gustul muraturilor, dar trebuie sa stii ca au si rol antimicrobian. Nu uita sa le utilizezi cand pui muraturile!