Cat se tine slanina la sare. Cum sa o pregatesti si care sunt pasii
Cat se tine slanina la sare. Cum sa o pregatesti si care sunt pasii

Cat se tine slanina la sare. Cum sa o pregatesti si care sunt pasii


Cat se tine slanina la sare. Afla cum sa o pregatesti, de ce trebuie tinuta la sare si care sunt pasii pe care sa ii urmezi. Iata ce trebuie sa stii, cum sa iti dai seama ca a stat suficient si de ce este importanta grosimea acesteia.

Cat se tine slanina la sare. Cum sa o pregatesti si care sunt pasii – Cuprins:

Cat se tine slanina la sare. Cum sa iti dai seama ca a stat suficient

Cat se tine slanina la sare
Cat se tine slanina la sare

Cat se tine slanina la sare. Inainte de a iti spune cat timp trebuie sa tii slanina la sare, ar trebui sa stii si de ce este necesar sa faci asta. Nu de alta, dar dupa ce o sa intelegi importanta, o sa faci acest lucru mereu.

Ei bine, slaninea se tine la sare pentru a se conserva. Sarea va extrage umezeala din slanina, iar asta inseamna ca va rezista mai mult, dar in acelasi timp va impiedica si dezvoltarea bacteriilor si aceasta nu se va strica.

Totodata, slanina va prinde un gust mai bun si textura acesteia se va schimba, devenind mai ferma. Mai mult, si soriciul se va inmuia.

De regula, slanina se tine la sare intre 5 si 21 de zile, insa aceasta perioada difera in functie de grasimea bucatilor de slanina. In cazul in care slanina nu este mai groasa de 3-4 cm, atunci este suficient sa o tii la sare o saptamana.

Bucatile mai groase de 5-6 cm se vor tine la sare timp de 2-3 saptamani, adica intre 14 si 21 de zile. Este necesara o perioada mai lunga pentru ca sarea sa patrunda in bucatile de slanina.

Slanina sarata
Slanina sarata

Slanina se poate tine la sare sau se poate tine la saramura. Daca o tii la saramura, atunci poti adauga si diverse mirodenii precum cimbru, dafin sau boabe de piper, dar si cativa catei de usturoi. In acest caz, vei avea nevoie de aproximativ 40 de grame de sare la litrul de apa.

Dupa ce slanina a stat la sare, va trebui sa o verifici pentru a iti da seama daca este gata sau nu. In primul rand, slanina trebuie sa aiba o textura uniforma si ferma, dar in acelasi timp o nuanta alba. Bineinteles, va fi nevoie sa o si gusti, iar astfel iti vei da seama daca este indeajuns de sarata.

Citeste si: Cu ce lemn se afuma slanina. Cum sa faci asta si care sunt pasii

In cazul in care este prea sarata si vrei sa mai echilibrezi gustul, slanina poate fi tinuta cateva ore in apa rece. Apa se schimba la cateva ore, iar apoi o poti gusta si o sa vezi daca a stat indeajuns la desarat.

Dupa ce slanina a stat la sare, aceasta se poate consuma ca atare sau se poate afuma. Daca vrei sa o pastrezi pentru mai mult timp iti recomandam sa o pui la congelator. O alternativa este vidarea acesteia, iar apoi congelarea, iar astfel o sa reziste fara probleme intregul an.

Nu este chiar atat de greu sa pregatesti slanina, iar daca vei respecta pasii o sa o poti pastra pentru o perioada foarte lunga. Aceasta nu se va strica si gustul va ramane acelasi.