Risotto cu ciuperci. Cum sa faci acest preparat italienesc
Risotto cu ciuperci. Cum sa faci acest preparat italienesc

Risotto cu ciuperci. Cum sa faci acest preparat italienesc


Risotto cu ciuperci. Cum sa faci si tu acest preparat italienesc la tine acasa, care este reteta si de ce ingrediente ai nevoie pentru a il pregati. Iata ce pasi trebuie sa urmezi!

Risotto cu ciuperci. Cum sa faci acest preparat italienesc – Cuprins:
Risotto cu ciuperci. Cum sa faci acest preparat italienesc
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Italiana
Portii: 4-5
Ingrediente
Ingrediente risotto cu ciuperci
  • 250 g orez (de preferat cu bob mare)
  • 300 g ciuperci (porcini, hribi, galbiori, champignon)
  • 50 g unt
  • 70 g parmezan
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 50 ml vin alb sec
  • 1 litru supa de legume sau de pui
  • sare
  • piper negru proaspat macinat
  • patrunjel verde

Risotto cu ciuperci. Cum sa il prepari si care este reteta

Risotto cu ciuperci
Risotto cu ciuperci

Cu toate ca avem multe ingrediente, reteta de risotto cu ciuperci nu este chiar atat de grea de preparat. Totusi, iti recomandam sa folosesti neaparat orez cu bob mare, daca vrei ca preparatul sa iasa ca in bucataria italieneasca.

Primul lucru cu care vom incepe va fi sotarea ciupercilor. Acestea se spala foarte bine, iar apoi palariile se vor desprinde de picioruse, dupa care se taie felii. Totodata, o sa ai nevoie si de un catel de usturoi tocat marunt.

Incepe prin a pune putin ulei de masline intr-o tigaie, iar apoi  pune-o pe foc. Ciupercile se trag la tigaie timp de cateva minute, iar apoi se lasa de-o parte.

Urmatorul pas va fi sa iei o alta tigaie, in care sa pui o lingura cu ulei de masline si jumatate din unt. Dupa ce untul s-a topit, adauga ceapa si un catel de usturoi, tocate marunt.

Cand ceapa devine translucida, adauga orezul uscat, amesteca totul si lasa-l sa se rumeaneasca timp de 3-4 minute.

Tigaie cu risotto
Tigaie cu risotto

Dupa asta, adauga si piciorusele de la ciuperci tocate marunt, iar apoi sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust. Mare atentie sa nu pui prea multa sare, pentru ca si supa de legume sau de pui contine deja sare.

Totul se amesteca foarte bine, iar apoi pune si cei 50 ml de vin alb sec. Optional, se pot pune 50 ml de vermut alb Martini.

Amesteca foarte bine, iar dupa ce alcoolul din vin sau vermut s-a evaporat si a ramas doar aroma, se va Adauga si supa de legume sau pui. 

Citeste si: Cum sa faci cel mai bun pilaf. 5 retete pe care iti va fi greu sa nu le repeti

Supa se pune putin cate putin, pentru a lasa orezul sa absoarba, iar aceasta trebuie sa fie deja fierbinte! Din acest moment, totul se va gati la foc mic si se va amesteca incontinuu timp de 15 minute.

Secretul acestui risotto cu ciuperci este ca boabele sa nu fie fiert in totalitate ca la pilaf. Ca si la paste, boabele de orez trebuie sa fie un pic aldente.

Dupa ce orezul a fiert, stinge focul si adauga parmezanul ras, ciupercile pe care le-ai tras la tigaie, dar si cealalta jumatate de unt. Amesteca foarte bine, pana ce parmezanul s-a topit in totalitate. Reteta este gata, iar pe deasupra mai poti presara putin patrunjel tocat!