Reteta gyros de pui. Cum sa prepari shaorma greceasca
Reteta gyros de pui. Cum sa prepari shaorma greceasca

Reteta gyros de pui. Cum sa prepari shaorma greceasca


Reteta gyros de pui. Afla cum sa prepari celebra shaorma greceasca, de ce ingrediente ai nevoie, cat timp trebuie sa tii carnea la marinat, dar si cum sa faci sosul tzatziki. Iata ce pasi trebuie sa urmezi!

Reteta gyros de pui. Cum sa prepari shaorma greceasca – Cuprins:
Reteta gyros de pui. Cum sa prepari shaorma greceasca
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Greceasca
Portii: 4-6
Ingrediente
Ingrediente gyros de pui
  • 1 kg pulpe de pui dezosate si fara piele
  • pita greceasca
Ingrediente marinada
  • 3 linguri iaurt grecesc (10 % grasime)
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingura otet alb sau de mere
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingurita si jumatate oregano uscat
  • 1 lingurita sare
  • piper negru proaspat macinat
Ingrediente sos tzatkiki
  • 4 castraveti
  • 1 lingura si jumatate iaurt grecesc (10% grasime)
  • 1 lingura suc de lamaie
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 catel de usturoi
  • ¼ lingurita sare
  • piper negru proaspat macinat
  • Ingrediente salata
  • 3 rosii
  • 3 castraveti
  • ½ ceapa rosie
  • ¼ legatura de patrunjel tocata
  • sare
  • piper negru proaspat macinat

Reteta gyros de pui. Cum sa il faci la tine acasa

Reteta gyros de pui
Reteta gyros de pui

Daca si tu vrei sa incerci reteta de gyros de pui sau celebra shaorma greceasca, afla ca secretul consta in marinada de iaurt. Acidul din iaurtul grecesc va fragezi carnea si aromele se vor mentine chiar si atunci cand o sa o gatesti.

De asemenea, poti folosi pita greceasca sau lipii, in functie de ce gasesti in magazine. Pita greceasca poate fi cumparata si congelata, iar atunci cand prepari gyros o poti servi calda.

Asadar, primul lucru cu care vei incepe va fi sa prepari marinada pentru carnea de pui, pentru ca aceasta trebuie sa stea timp de 2-3 ore la frigider, Ideal ar fi sa lasi carnea 12 ore la frigider, insa daca nu ai timp las-o cateva ore.

Pentru prepararea marinadei o sa ai nevoie de un castron mai mare in care pui cei 3 catei de usturoi tocati, sucul de lamaie, otetul, uleiul de masline, iaurtul grecesc, oregano, sarea si piperul negru proaspat macinat.

Amesteca-le foarte bine pana la omogenizare, apoi pune carnea de pui si acopera castronul cu o folie alimentara. Castronul va merge la frigider unde carnea va sta la marinat.

Urmatorul pas va fi sa prepari sosul tzatziki, esential pentru a servi acest gyros. Pentru asta, se taie castravetii pe lung si cu ajutorul unei lingurite se scot semintele si excesul de zeama.

Carne de pui marinata si gatita
Carne de pui marinata si gatita

Dupa aceea, pune bucatile de castraveti in cateva prosoape de hartie pentru a scapa de excesul de lichid. Dupa aceea, castravetii se vor da prin razatoare, iar dupa aceea stoarce-i foarte bine pentru ca toata apa sa iasa.

Adauga peste castraveti catelul de usturoi tocat marunt, sarea, piperul negru proaspat macinat, zeama de lamaie si uleiul de masline. Amesteca foarte bine si sosul tzatziki este gata!

Pentru a prepara salata, cele 3 rosii trebuie curatate de seminte si taiate marunt. La fel de marunt se vor taia si castravetii, ceapa si frunzele de patrunjel.

Citeste si: Musaca greceasca. Cum sa o prepari dupa reteta originala

Dupa aceea, este timpul sa gatesti pulpele de pui. Acestea se scot din marinada, se taie si se gatesc timp de 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce devin aurii. Bineinteles, timpul difera in functie de cat de mari sunt pulpele, iar daca sunt prea mari le poti taia pe jumatate.

Dupa ce s-au facut, pulpele se pun pe o farfurie si se acopera cu o folie de aluminiu timp de 5 minute. Abia dupa aceea le poti taia in felii subtiri.

Pasul final va fi sa “asamblezi” gyros-ul. Aseaza o bucata de pita greceasca de preferat calda sau o lipie, dupa care pune salata, sos tzatziki si dupa aceea bucatile de pui. Optional, poti adauga si cartofi prajiti.