Reteta coliva. Cum sa o prepari folosind arpacas
Reteta coliva. Cum sa o prepari folosind arpacas

Reteta coliva. Cum sa o prepari folosind arpacas


Reteta coliva. Afla cum sa prepari cea mai buna coliva, care este reteta, ce pasi trebuie sa urmezi, dar si de ce ingrediente ai nevoie. Iata ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa o faci la tine acasa!

Reteta coliva. Cum sa o prepari folosind arpacas – Cuprins:
Reteta coliva. Cum sa o prepari folosind arpacas
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 5-6
Ingrediente
Ingrediente coliva
  • 1 kg arpacas
  • 3 l apa rece
  • 1 praf de sare
  • 500 g zahar pudra
  • 250 g biscuiti macinati
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 700 g nuca macinata
  • coaja rasa de la 2 lamai
  • 10 ml esenta de rom
  • 30 ml esenta de vanilie

Reteta coliva. Cum sa o faci dupa metoda tradionala

Reteta coliva
Reteta coliva

Reteta de coliva despre care vom vorbi astazi se prepara cu arpacas. Pentru cei ce nu stiu, arpacasul este obtinut prin decorticarea boabelor de grau, orz sau mei. Cu toate ca este folosit pentru prepararea colivei, arpacasul mai poate fi utilizat si in salate, supe sau ca si garnitura pentru friptura.

Asadar, primul lucru cu care vei incepe in prepararea colivei va fi fierberea arpacasului. Vei avea nevoie de o oala incapatoare, insa nu uita sa il speli foarte bine.

Traditia spune ca arpacasul se spala in 9 ape, insa chiar daca nu vrei sa faci asta de atat de multe ori, afla ca se spala pana ce apa va ramane limpede. Abia pe urma se poate pune la fiert.

Dupa ce ai pus arpacasul in oala, adauga si apa pana ce il acoperi, aproximativ 3 litri. Apoi, lasa-l sa fiarba timp de 30-40 de minute, dar amesteca ocazional pentru a te asigura ca acesta nu se lipeste de oala. Bineinteles, va fi nevoie sa indepartezi spuma de la suprafata folosind o spumiera sau o lingura.

Mare atentie! Este indicat sa adaugi apa mai multa pentru a te asigura ca este de ajuns. Sub nicio forma nu adauga apa in timpul fierberii, insa daca este neaparat nevoie pune doar apa clocotita!

Citeste si: Cum se scrie un acatist pentru biserica

Cand boabale de arpacas sunt moi si inflorite, inseamna ca acestea sunt fierte si poti sa opresti focul. Urmatorul pas va fi sa adaugi esentele de rom si vanilie dar si coaja de lamaie, sa amesteci foarte bine, apoi acoperi oala cu un capac si lasi arpacasul sa se raceasca.

Reteta coliva. Zaharul se pune abia dupa ce arpacasul s-a racit, pentru ca in asa fel eviti ca acesta sa se lipeasca de oala. Totodata, nuca se pune doar cand arpacasul este rece, deoarece daca o pui cand este cald se va inchide la culoare.

Dupa ce arpacasul s-a racit, este momentul sa amestecam toate ingredientele. O sa ai nevoie de un castron cat mai incapator, pentru a putea amesteca totul pana la omogenizare.

Peste arpacasul fiert vei adauga zaharul. Amesteca totul foarte bine, iar apoi gusta si in cazul in care crezi ca mai are nevoie de ceva, poti adauga dupa bunul plac.

Pasul final va fi sa asezi coliva intr-un recipient de orice forma doresti. Niveleaz-o si apoi adauga biscuitii macinati intr-un strat egal. Peste biscuiti se pune un trat de zahar vanilat sau de zahar pudra, dupa cum doresti. Bineinteles, mai poti adauga si cateva bomboane colorate, pentru decor.