Sarmalele reprezinta cel mai cunoscut preparat traditional din Romania, iar majoritatea celor ce viziteaza tara noastra sunt innebuniti dupa el. Desigur, fiecare gospodina are cate un secret atunci cand face sarmale, insa va vom prezenta cea mai buna reteta pentru a le face.
Dupa ce le veti face, veti vedea ca acestea practic se topesc in gura, iar cei dragi vor cere si o a doua portie. Cu smantana sau fara, cu ardei iute sau fara, sarmalele terbuie servite neaparat cu mamaliguta!
- 500 gr carne tocata de porc (cu mai multa grasime)
- 200 gr carne tocata de vita
- 50 gr orez
- 1 buc. ceapa tocata marunt
- 1 lingura ulei
- sare (dupa gust)
- piper negru proaspat macinat (dupa gust)
- cimbru uscat (dupa gust)
- boia dulce/paprika
- 2 buc. verze murate (pentru a inveli sarmalele)
- 2 linguri ulei
- 1 buc. ceapa tocata marunt
- 2 buc. crengute cimbru uscat
- 1 frunza dafin
- 250 gr piept de porc, daca se poate cu sorici
- 250 gr afumatura (coasta de porc, ciolan de porc, kaiser sau carnati afumati)
- 500 ml bulion de rosii
- 500 ml zeama de varza
Cum sa prepari umplutura pentru sarmale in foi de varza
Ceapa tocata marunt se caleste intr-o cratita cu o lingura de ulei si un praf de sare. Dupa ce devine sticloasa, adaugati orezul crud (uscat) si lasati pe foc in jur de 2 minute, dar amestecati constant. Dupa aceea, stingeti focul si lasati compozitia sa se raceasca.
Pentru a face umplutura de sarmale, puneti carnea tocata intr-un castron destul de mare, nu uitati ca va trebui sa amestecati totul. Dupa ce ati pus carnea, adaugati orezul cu ceapa, sare, piper negru macinat proaspat si cimbrul uscat.
Daca doriti, puteti adauga si doua lingurite de boia dulce. Amestecati toata compozitia pana devine omogena. Pentru a va usura munca puteti adauga un pic de suc de rosii sau apa. Pentru a face sarmalute delicioase, acestea trebuie sa aiba cam 7-8 centimetri lungime si un diametru de 3.5-4 centrimetri.
Cum sa prepari sarmalute in foi de vita
Acum este momentul sa pregatim oala in care vom pune sarmalele. Pe fundul acesteia puneti o ceapa cruda tocata, doua linguri de ulei, dar si doua crengute de cimbru. Peste acestea adaugati un strat de varza murata tocata.
Urmatorul strat reprezinta afumatura, dar puteti adauga si piept crud de porc cu sorici. Pe urma, puneti un strat de sarmale. Alternati un strat de afumatura, unul de sarmale si unul de varza tocata pana ce aproape ati umplut vasul.
Citeste si: Reteta suprema de ciorba Radauteana. Dupa ce o inveti, o s-o faci saptamanal!
Totusi, trebuie sa lasati un pic de spatiu pentru ca pe deasupra veti mai pune un strat de varza tocata si 2-3 crengute de cimbru. Turnati bulionul de rosii si zeama de varza. Asigurati-va ca toata compozitia din vas este acoperita de lichid.
Bineinteles, sarmalele se pot gati pe aragaz sau la cuptor. Daca alegeti sa le bagati la cuptor, acesta trebuie preincalzit la 180 de grade Celsius. Puneti sarmalele pentru 30 de minute, iar apoi reduceti temperatura la 150 de grade Celsius si lasati-le timp de 2 ore si jumatate.
Verificati din cand in cand vasul si daca este nevoie adaugati o ceasca de apa calda. Stingeti focul si mai lasati sarmalele sa se „odihneasca” timp de o ora. Sarmalele se pot servi cu smantana, ardei iute proaspat sau murat si neaparat cu mamaliguta!