Cum se face, de fapt, humusul si cum a ajuns una dintre cele mai comandate
Cum se face, de fapt, humusul si cum a ajuns una dintre cele mai comandate

Cum se face, de fapt, humusul si cum a ajuns una dintre cele mai comandate mancaruri libaneze in Romania


Unul dintre cele mai cunoscute feluri din lumea araba este humusul, adica acea pasta facuta din naut si tahini. Desi exista multiple povesti legate de originea acestui fel de mancare, dovezile sunt insuficiente pentru a determina locul si perioada in care a aparut humusul.

Prima reteta cunoscuta a aparut in cartile de bucate scrise in Cairo, in secolul al 13-lea. Humusul este servit cu lipie, iar de multe ori face parte din mai multe aperitive servite la inceputul mesei.

In Israel, humusul nu lipseste de la nicio masa, iar imigrantii evrei l-au adus si in Europa la sfarsitul secolului 19. Bineinteles, exista mai multe retete de hummus, asa ca o sa va aratam exact cum il puteti prepara.

De asemenea, humusul este ideal pentru cei ce tin post sau pentru vegetarieni si se poate servi cu lipii libaneze sau cu paine neagra. Din acest motiv, a ajuns sa fie una dintre cele mai comandate mancaruri libaneze in Romania.

Cum se face, de fapt, humusul – Cuprins:
Cum se face, de fapt, humusul si cum a ajuns una dintre cele mai comandate mancaruri libaneze in Romania
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Orientala
Portii: 1-2
Ingrediente
Ingrediente humus clasic
  • 1 cana boabe naut
  • 5 linguri seminte de susan pentru tahini
  • 3 linguri ulei de susan presat la rece sau ulei de masline
  • zeama de la o lamaie
  • sare

Cum sa prepari humusul clasic

Humusul clasic
Humusul clasic

Modul de preparare al humusului este destul de simplu. Incepeti prin a pune boabele de naut la inmuiat peste noapte, pentru ca va fi nevoie sa le hidratezi, iar ele se vor umfla.

Nu te sfatuim sa cumperi conserve cu naut, pentru ca ele contin sare si conservanti, pentru a mari valabilitatea produsului. Cel mai sanatos mod este sa fierbi chiar tu nautul.

Dupa ce au stat o noapte intreaga in apa, clateste boabele de naut cu apa rece, iar apoi pune-le la fiert folosind aceeasi cantitate de apa ca si la inmuiere. Nautul vor fierbe timp de o ora, pana cand boabele vor deveni moi.

Intre timp, ne putem ocupa de pasta de susan. Pentru a o obtine, va fi necesar sa prajim un pic semintele de susan intr-o tigaie, pana cand vor deveni lucioase.

Citeste si: Cum sa faci falafel libanez in propria bucatarie. Lista de ingrediente si mod de preparare

Ai grija sa nu le arzi, ele trebuie doar sa se rumeneasca! Vei gasi pasta de susan si in supermarket, dar la fel ca si conservele de naut, aceasta contine si conservanti. Te sfatuim sa o prepari acasa, este mult mai sanatoasa!

Folosind un robot de bucatarie, macina semintele si amesteca-le cu o lingura de ulei. Intre timp, stoarceti zeama de la o lamaie si zdrobiti si usturoiul.

Nautul trebuie sa se fi fiert pana acum, asa ca opreste focul, scurge boabele de apa, dar pastreaza putin din zeama pentru a adauga in caz ca humusul este prea tare.

Boabele se vor pune intr-un blender, impreuna cu pasta de susan, zeama de lamaie, usturoiul, uleiul de masline si sarea, care se adauga dupa gust. Amestecati totul pana ce obtineti o pasta fina!

Humusul este gata, asa ca iti dorim pofta buna! Nu uita ca humusul se mananca la temperatura camerei sau fierbinte, nu de la frigider!