Cum se coace, de fapt, un cozonac italian Panettone
Cum se coace, de fapt, un cozonac italian Panettone

Cum se coace, de fapt, un cozonac italian Panettone


Cozonac italian Panettone. Inainte de toate, sa va povestesc putin despre cozonacul panettone sau cozonacul Italian. E preferatul meu si ador sa il fac de sarbatori, dar si cand imi este pofta de un desert delicios. Ce trebuie sa stii daca si tu vrei sa il prepari.

Cum se coace, de fapt, un cozonac italian Panettone
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Italiana
Portii: 4-5
Ingrediente
Ingrediente maia
  • 100 ml lapte
  • 100 gr faina
  • 5 gr drojdie proaspata
Ingrediente aluat Panettone
  • 300 gr faina
  • 150 gr fructe uscate
  • 100 gr ciocolata
  • 80 gr unt
  • 80 gr zahar
  • 80 ml lapte
  • 20 gr drojdie proaspata
  • 4 buc. galbenus de ou
  • 1 buc. pastaie de vanilie
  • 1 buc. coaja de lamaie sau de portocala
  • 1 praf sare

Cum a luat nastere acest desert

Cozonac italian Panettone
Cozonac italian Panettone

Panettone este fara indoiala preparatul nelipsit de pe masa italienilor. Despre cum a luat nastere renumitul cozonac nu se stie cu exactitate, insa un lucru este cert: Milano este orasul natal.

O prima legenda, cu iz romantic, spune asa… Ughetto degli Atellani, un tanar cavaler se indragosteste de fiica unui modest patiser din Milano pe nume Toni. Si cum dragostea trece prin stomac, cavalerul s-a hotarat sa isi cucereasca aleasa inimii, Adalgisa cu un preparat inedit.

Acesta s-a deghizat intr-un patiser si a inceput sa faca o paine la care, pe langa faina si drojdie, a adaugat unt, oua, stafide si bucati confiate de coaja de citrice. Da, a reusit sa o dea pe spate dar si sa se casatoreasca!

La ceremonia celor doi amorezi ar fi fost prezent si Lenardo da Vinci care, se spune, i-ar fi indemnat sa deschida o noua brutarie sub numele Pan del Ton (Painea lui Toni).

Legenda micului bucatar, Toni. Aceasta legenda are legatura cu ducele de Milano, Ludovic il Moro care a organizat o cina spectaculoasa, de Craciun, la care a invitat toate somitatile orasului.

In toata forfota evenimentului, personalul se perinda pe la mesele nobililor din raion, iar tortul a fost uitat in cuptor si s-a carbonizat, la propriu.

Cand a vazut disperarea bucatarului, Toni, un copilas de doar 12 ani a mers in camara si a luat ce a mai gasit: putina faina, unt, oua, stafide si coaja de citrice. Le-a amestecat pe toate si le-a bagat la cupror, iar mireasma imbietoare l-a convins pe bucatar sa duca painea reinventata la masa.

Cand oaspetii au degustat desertul au ramas uimiti de gustul rafinat, iar ducele insusi a vrut sa afle numele delicatesei. Ei bine, bucatarul a dezvaluit secretul: „Pane di Toni”, adica painea lui Toni. Iar in prezent, Panettone.

Faima acestui desert a depasit frontierele peninsulei si a ajuns pe mesele oamenilor din Franta, Germania, Canada, Statele Unite si multe alte tari. Renumitul Panettone nu este greu de facut, insa dureaza mai mult procesul de crestere si afanare. Dar merita, va garantez!

Cum sa faci un cozonac italian Panettone

Cozonac italian Panettone
Cozonac italian Panettone

Inainte de toate trebuie sa pregatiti maiaua. Eu o prepar de seara si o las la dospit peste noapte. Punem faina intr-un bol peste care adaugam drojdia maruntita bine, bine intre degete. Vom pune si laptele caldut. Atentie, sa nu fie fierbinte!

Cu ajutorul unei spatule amestecam ingredientele pana se omogenizeaza si obtinem un aluat moale. Apoi acoperim bolul cu o folie si il lasam la dospit 3-6 ore, intr-un loc caldut. Asta daca nu ati fost mai harnice si ati pregatit maiaua de seara.

Cand aluatul este aerat si foarte bine crescut, il adaugam in bolul unui mixer peste care cernem faina. Apoi, rand pe rand adaugam restul ingredientelor: zaharul, ouale, laptele caldut, semintele de la o pastaie de vanilie (daca nu aveti, puteti sa puneti esenta de vanilie), coaja de lamaie si portocala si un praf de sare. Cu ajutorul unui mixer, sau cu mana, vom amesteca toate ingredientele pana obtinem un aluat omogen.

Citeste si: Reteta cozonac neframantat. Cum sa il faci si ce ingrediente ai nevoie

Se adauga drojdia foarte bine maruntita in mana, apoi incorporam untul putin, cate putin. Ca sa fie usor de amestecat, untul trebuie sa fie moale, la temperature camerei. Aluatul trebuie mixat timp de 15 minute pana se obtineti o consistenta elastica si moale. La

final adaugam fructele uscate, bucatele de ciocolata (nu este obligatoriu, puteti alege ce fructe doriti voi) si mixam pana se amesteca toate ingredientele bine, bine.

Pe o masa, presaram faina dupa care punem aluatul si incercam sa ii dam o forma cat mai asemanatoare cu cea gasita in magazinele italiene. Apoi il punem intr-un bol uns cu ulei si il lasam sa creasca 2 – 3 ore sau pana isi dubleaza volumul.

Cum se coace un cozonac italian Panettone

Cozonac de Craciun
Cozonac de Craciun

Dupa ce a crescut, il punem intr-o tava speciala pentru panettone si il lasam iar la crescut, pana isi tripleaza volumul. In cazul in care nu aveti o astfel de tava, puteti sa luati o craticioara, o imbracati in folie de cuptor si ii lasati folia mai inalta, ca sa poate creste aluatul in liniste.

Incalzim cuptorul la 170 de grade, adaugam un cub de unt peste aluatul crescut si il dam la cuptor pentru 40-50 de minute.

Si uite asa impreuna am reusit sa facem cel mai cunoscut desert de pe mesele italienilor in zilele de Craciun si Paste. Cozonacul Panettone poate sa fie servit si cu un strat generos de Nutella, pentru cei care iubesc ciocolata. Pofta buna sa aveti!