Cum sa faci un cozonac pufos cu ajutorul masinii de facut paine
Cum sa faci un cozonac pufos cu ajutorul masinii de facut paine

Cum sa prepari un cozonac pufos la masina de facut paine


Cum sa prepari un cozonac pufos la masina de facut paine. Cu toate ca suntem obisnuiti sa framantam cu greu cozonacul si sa urmam reteta bunicii, trebuie sa stii ca sunt metode si mai simple. Afla cum sa faci un cozonac pufos cu ajutorul masinii de facut paine. Ai citit bine, vom prepara cozonac la masina de facut paine!

Cum sa prepari un cozonac pufos cu ajutorul masinii de facut paine – Cuprins:
Cum sa prepari un cozonac pufos cu ajutorul masinii de facut paine
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Romaneasca
Portii: 5-6
Ingrediente
Ingrediente aluat cozonac
  • 250 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 125 gr unt moale
  • 2 buc. oua
  • 2 buc. galbenusuri de ou
  • 760 gr faina
  • 150 gr zahar
  • coaja de lamaie si de portocala
  • esenta dupa gust
  • 3 buc. cupe drojdie uscata sau un cub de drojdie proaspata
Ingrediente umplutura cozonac
  • 2 buc. albusuri de ou
  • 4 linguri zahar
  • nuca
  • rahat
  • stafide
Ingrediente umplutura cozonac cu mac
  • 250 gr mac (de preferat macinat)
  • 1 cana lapte
  • 4 linguri zahar
  • un ou batut pentru uns si zahar (optional)

Cum sa faci un cozonac la masina facut paine

Cozonac la masina facut paine
Cozonac la masina facut paine

Prima data, incepem cu aluatul, asa ca setati programul de aluat la masina de facut paine si puneti ingredientele mentionate. Programul include aproximativ 25 de minute de framantat si o ora de dospit.

Dupa ce aluatul a dospit, il veti imparte in doua si veti obtine doi cozonaci. Puteti folosi umplutura clasica sau cea cu mac. Gusturile nu se discuta! Daca optati pentru umplutura cu stafide si rahat, pur si simplu se amesteca aluatul cu aceste ingrediente, iar apoi il puneti in forma dorita.

In cazul in care vreti o umplutura cu cacao si nuca, va terbui sa bateti cele doua albusuri pana ce devin spuma, sa adaugati cele 4 linguri de zahar, cacao si nuca macinata, iar la final puneti stafidele.

Din prima jumatate de aluat, formati doua foi identice, pe care le ungeti cu compozitia pe care ati obtinut-o. Rulati fiecare foaie ca pe o rulada, iar apoi le impletiti intre ele, exact ca o coada de par.

Cozonac traditional
Cozonac traditional

Puneti aluatul in forma de cozonac, iar pe deasupra ungeti cu oul batut si presarati zahar. Bineinteles, forma de cozonac se tapeteaza cu hartie de copt.

Citeste si: Cum sa faci un cozonac pufos. Secretele gospodinelor

Daca cealalta optiune este sa folositi umplutura de mac, atunci macinati cele 250 gr de mac si puneti intr-un ibric cu lapte. Adaugati si cele 4 linguri de zahar, pe urma puneti pe foc si fierbeti pana ce se va ingrosa compozitia. Puneti cozonacul in forma dorita, urmand aceeasi pasi de mai sus.

Urmatorul pas este sa bagati cozonacii la cuptor, pe care l-ati incalzit in prealabil la 170 grade Celsius. Totodata, puneti pe fundul cuptorului o tavita cu apa clocotita, pentru a forma aburi. Daca aveti un cuptor ce are functia de coacere cu aburi, atunci o folositi pe aceasta.

Scoateti tavita de apa dupa primele 15 minute de coacere, insa aveti atentie pentru ca este extrem de fierbinte! Dupa aceea, lasati cozonacii sa se coaca inca 45 de minute, la aceeasi temperatura.