Reteta sos de caramel sarat. Afla cum sa il prepari la tine acasa, ce pasi trebuie sa urmezi, dar si de ce ingrediente ai nevoie. La ce poate fi utilizat acest sos, ce trebuie sa stii.
- 200 g zahar alb
- 200 ml smantana dulce pentru frisca
- 100 g unt (80% grasime)
- ½ lingurita sare grunjoasa
Cine a inventat acest sos
In cazul in care nu stiai, acest sos de caramel sarat a fost inventat de un ciocolatier francez pe nume Henri Le Roux. Acesta a urmat cursurile de cofetar in anii 1960 in Elvetia, iar apoi s-a intors in Franta unde a deschis o cofetarie in regiunea Brittany.
Henri Le Roux a incercat sa ofere ceva diferit folosind cel mai popular ingredient al regiunii si anume untul sarat. Asa s-a nascut sosul de caramel sarat cu bucatele de alune crocante.
Totusi, acest sos a devenit cu adevarat faimos dupa ce cheful Pierre Herme a inventat celebrul macaron ce continea si caramel sarat. Asta se intampla in anii ’90.
Anul 2008 a reprezentat perioada cand sosul a devenit celebru la scara mondiala, dupa ce Haagen-Dazs a introdus pe piata inghetata cu caramel Sarat si lantul de cafenele Starbucks a inceput sa vanda ciocolata calda cu caramel sarat.
In prezent, sosul de caramel sarat se foloseste pe o varietate de deserturi, insa poate ca nu stiai faptul ca il poti prepara la tine acasa si este extrem de usor de facut. Bineinteles, gustul o sa fie mult mai bun, pentru ca o sa folosesti ingrediente de calitate.
Reteta sos de caramel sarat. Cum sa il prepari si tu la tine acasa
Asadar, pentru a prepara aceasta reteta de sos de caramel sarat, o sa ai nevoie de o cratita adanca si cu pereti mai grosi. Primul pas va fi sa topesti zaharul alb, asa ca lasa totul la foc mic si inarmeaza-te cu rabdare, pentru ca dura in jur de 10-15 minute.
Atunci cand zaharul a capatat culoarea roscata, este momentul sa adaugi untul. Nu lasa zaharul sa se topeasca mai mult si sa se inchida la culoare, pentru ca va deveni amar si nu acesta este scopul retetei.
Dupa cum spuneam, se adauga untul si se amesteca foarte bine pana ce acesta se topeste in totalitate. Acum ca untul s-a topit, adauga si sarea grunjoasa. Se poate folosi si sare de Himalaya. Amesteca totul pana ce incorporezi si sarea in compozitie.
Citeste si: Cum sa faci Nutella de casa dupa reteta secreta. Ingrediente necesare
Intre timp, se va incalzi si smantana dulce pentru frisca. Aceasta trebuie sa aiba un continut de grasime intre 30 si 35%. Atunci cand s-a incalzit si este aproape de punctul de fierbere, se toarna peste compozitia din cratita si se amesteca foarte bine.
Nu te speria daca sosul incepe sa se umfle, este perfect normal. Totul se mai fierbe inca 5 minute amestecand incontinuu, iar apoi se da de pe foc.
O sa vezi ca de indata ce ai luat cratita de pe foc sosul de caramel sarat incepe sa scada. La final, pune sosul intr-un recipient si cand a ajuns la temperatura camerei il poti pune in frigider.
Acest sos de caramel sarat poate fi folosit pentru o multitudine de deserturi precum bilutele cu caramel sarat, cupele cu crema de vanilie, cheesecake, tarte cu ciocolata sau prajituri cu mere.