Cum sa faci vin de macese. Multi dintre noi stiu doar de efectele terapeutice ale maceselor sau de faptul ca poti prepara o dulceata extrem de buna. Insa nu multi stiu ca se poate face si vin de macese! Iata reteta si modul de preparare al acestei bauturi.
Macesele au extrem de multe proprietati iar printre acestea amintim faptul ca pot fi folosite ca antiinflamatoare intestinale, au efecte vitaminizante, diuretice, depurative, antidiareice sau sunt recomandate pentru inflamatii ale cailor urinare si renale.
- 10 kg fructe de macese
- zeama de la o lamaie
- 12 kg zahar
- 35 l apa
Cum sa prepari vin de macese
Primul pas este sa spalam foarte bine fructele, iar apoi sa le trecem prin masina de tocat. Pentru aceasta reteta, vom folosi o damigeana de 50 de litri. Se pun macesele tocate in damigeana.
Dupa aceea, puneti 10 litri de apa la fiert, in care veti adauga zaharul si zeama de lamaie. Fierbeti timp de 10 minute, amestecati bine si adaugati 2 litri de apa rece, dupa care se totul se toarna in damigeana. Mare atentie, in cazul in care veti folosi o damigeana mai mica, aveti grija sa lasati cam 10 cm la gura recipientului, pentru ca tot continutul va fermenta.
Damigenei i se pune un dop de fermentatie, iar apoi se pune intr-un loc unde temperatura este de 18-20 de grade Celsius. Fermentatia va dura in jur de 6-8 saptamani, asa ca este bine sa agitati o data la doua zile tot amestecul.
Procesul de fermentare va lua sfarsit atunci cand semintele si drojdia se va depune pe fundul damigenei. Tot atunci, puteti pune vinul in recipiente mai mici, insa mare atentie pentru ca procesul de fermentare va continua.
O alta reteta se poate face folosind o damigeana de 5 litri, care se umple pe jumatate cu macese spalate foarte bine. Dupa aceea, damigeana se umple cu apa calda, iar la final se adauga o bucata de drojdie de dimensiunea unei masline, dizolvata in apa.
Pentru ca se adauga drojdie, nu va mai fi nevoie sa adaugati si zahar, asa ca vorbim despre o reteta sanatoasa. Procedati exact ca la reteta anterioara, unde ati lasat un spatiu pentru fermentare.
Citeste si: Cum sa faci pritocitul vinului si in ce perioada
Dupa 6-8 saptamani, procesul de fermentare se va termina, insa puteti gusta din cand in cand pentru a vedea starea bauturii. Atunci cand considerati ca este gata, vinul se pune in sticle si acestea se vor tine la o temperatura de 5-6 grade Celsius.
Vinul de macese (Rosa canina) se mai poate face si cu ajutorul a 1 kg de miere, care se amesteca impreuna cu 1.5 kg de macese si 5 litri de apa. Mierea se dizolva in apa, iar apoi se toarna apa calda peste macese.
Agitati zilnic damigeana, iar in aproximativ 6-7 saptamani, vinul de macese va fi gata. Procedati exact ca si mai sus, adica trageti vinul in sticle mici pe care il veti depozita la o temperatura de 5-6 grade Celsius.