Cum sa faci Sutlac, un fel de orez cu lapte, insa cu influente turcesti
Cum sa faci Sutlac, un fel de orez cu lapte, insa cu influente turcesti

Cum sa faci Sutlac, un fel de orez cu lapte, insa cu influente turcesti


Daca in copilarie mancai orez cu lapte, atunci sigur o sa iti placa si acest fel de mancare. Sutlac (fırın sütlaç) este un fel de orez cu lapte, insa influentele turcesti il fac special. O reteta simpla plentru un desert rapid, cu care iti vei bucura copiii si familia.

Cum sa faci Sutlac, un fel de orez cu lapte, insa cu influente turcesti – Cuprins:
Cum sa faci Sutlac, un fel de orez cu lapte, insa cu influente turcesti
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Turceasca
Portii: 2-3
Ingrediente
Ingrediente Sutlac (fırın sütlaç)
  • 1 l lapte
  • 1 l apa
  • 130 gr orez cu bob scurt
  • 200 gr zahar
  • 75 gr amidon de orez sau porumb
  • 1 buc. esenta de trandafiri (se poate folosi si esenta de vanilie sau coaja de lamaie)

Cum sa prepari Sutlac (fırın sütlaç)

Sutlac
Sutlac

Dupa cum bine stiti, Turcia este faimoasa pentru deserturile sale pe baza de lapte, iar Sutlac-ul are un loc special in bucataria traditionala. Este preparat in fiecare casa si servit in orice restaurant turcesc.

Adultii si copiii iubesc acest desert sanatos si de multe ori este consumat dupa o masa copioasa. Cel mai gustos Sutlac pe care il veti obtine este cu lapte proaspat, iar dupa preparare nu uitati sa il lasati la rece pentru cateva ore.

In unele case se prepara Sutlac (mai este cunsocut sub numele de budinca de orez otomana) folosind lapte nepasteurizat, iar secretul pentru a face acest desert sunt gatitul la foc mic, amestecarea continua si foarte multa rabdare. Haideti sa vedem cum se prepara acest deset minunat!

Incepem reteta prin a fierbe la foc intr-un litru de apa orezul, insa nu uitati sa adaugati un praf de sare. Dupa ce va da in clocot, reduceti focul si lasati orezul sa fiarba pana se inmoaie. Adaugati si laptele, amestecand usor. Dupa ce ati adaugat laptele, o sa adaugati si zaharul.

Urmatorul pas este sa adaugati amidonul de orez sau porumb. Luati cate o lingura de lapte si temperati apa cu amidon. Cand devine calduta, turnati peste lapte si amestecati incontinuu. Continuati sa amestecati timp de 1-2 minute.

Desert turcesc
Desert turcesc

Acum este momentul sa adaugam si aromele. Recomandam apa de trandafiri, pentru ca va da un gust aparte Sutlac-ului pe care il pregatiti. Totusi, daca nu aveti, puteti adauga esenta de vanilie sau coaja de lamaie. Amestecati, pana ce toata compozitia va fi aromata uniform.

Atunci cand toata compozitia s-a ingrosat, este momentul sa oprim focul. Folosind un polonic, puneti compozitia in vase mici pentru desert, care rezista la caldura cuptorului. Daca nu vreti sa puneti la cuptor, puteti turna compozitia in vasele mici, lasati sa ajunga la temperatura camerei, iar apoi le bagati la frigider timp de cateva ore.

Citeste si: Cum sa fierbi orezul in mod corect. Ce trebuie sa stii!

Urmatorul pas este sa puneti vasele la cuptor, pentru 20 de minute si la o temperatura de 180-200 grade Celsius, pana ce suprafata desertului se va rumeni si va prinde o culoare maronie. Recomandam sa puneti vasele intr-o tava pe care ati umplut-o cu apa.

O alta metoda este sa amestecati un albus de ou cu lapte, iar cu aceasta compozitie sa ungeti suprafata din fiecare vas in care ati turnat budinca.

Dupa aceea, bagati vasele la cuptor si le lasati timp de 20 de minute, la o temperatura de 180-200 grade Celsius. Dupa ce ati scos vasele din cuptor, lasati-le sa se raceasca pana ajung la temperatura camerei si bagati-le in frigider pentru cateva ore.