Cum sa faci placinta de gutui. Reteta de post
Cum sa faci placinta de gutui. Reteta de post

Cum sa faci placinta de gutui. Reteta de post


Cum sa faci placinta de gutui. Afla care este reteta pentru zilele de post, de ce ingrediente ai nevoie, dar si ce pasi trebuie sa urmezi pentru a prepara acest desert cu arome de toamna. Ce trebuie sa stii atunci cand il prepari!


Cum sa faci placinta de gutui. Reteta de post – Cuprins:
Cum sa faci placinta de gutui. Reteta de post
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Internationala
Portii: 5-6
Ingrediente
Ingrediente aluat placinta cu gutui
  • 500 g faina
  • 125 g zahar
  • 125 ml ulei
  • 125 ml apa rece
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
Ingrediente umplutura de gutui
  • 1.1 kg gutui
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 100 ml apa

Placinta de gutui. Cum sa faci acest preparat de post

Placinta de gutui
Placinta de gutui

Daca si tu vrei sa prepari placinta de gutui la tine acasa, primul lucru cu care vei incepe va fi sa cureti gutuile de coaja si sa indepartezi cotorul. Va trebui sa ramai cu aproximativ un kilogram de gutui curatate si fara cotor, pe care le tai felii sau in cuburi.

Ideal, ar fi sa pastrezi o gutuie pe care sa o tai felii si cu ajutorul carora sa ornezi placinta la final, inainte de a o baga in cuptor. Acest pas este, insa, optional.

Cubuletele de gutui se pun intr-o cratita, iar peste acestea adaugam apa, zahar si scortisoara. Pune cratita la foc mic, amestecand ocazional.

Atunci cand gutuile s-au inmuiat si apa s-a evaporat complet inseamna ca acestea sunt gata pentru a fi puse in placinta. Da-le deoparte pentru ca trebuie lasate la racit si intre timp te vei ocupa de aluat.

Foaia de placinta se prepara foarte usor, o poti face cu ajutorul unui robot de bucatarie sau poti framanta de mana. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci faina cu apa, iar apoi sa adaugi uleiul sarea si zaharul. Nu uita nici de coaja de lamaie, care poate fi optionala, daca nu doresti sa o adaugi.

Umplutura de gutui
Umplutura de gutui

Totul se framanta pana ce obtii un aluat cu o consistenta elastica. Aluatul se va intinde si apoi se pune intr-o forma de copt, care poate fi rotunda ori dreptunghiulara sau orice alta forma ai la indemana. Placinta de gutui este aproape gata!

Ai grija sa il faci mai mare un pic decat forma, pentru a putea indoi marginile peste umplutura de gutui. Forma trebuie tapetata cu ulei si faina, iar pe urma adaugi umplutura de gutui si o intinzi cu ajutorul unei spatule.

Citeste si: Cum sa faci cea mai buna placinta cu mere, ca pe vremea bunicii

Optional, mai poti face o a doua foaie de aluat cu care sa acoperi umplutura de gutui. Noi am ales sa facem doar o foaie de aluat, iar pe deasupra sa ornam cu felii de gutui. Daca alegi versiunea cu doua foi de aluat, nu uita sa o intepi   in cateva locuri cu o furculita.

Acum ca totul este gata, cuptorul se va preincalzi la temperatura de 180 grade Celsius si apoi placinta de gutui se pune la copt. Totul va dura aproximativ 30 de minute sau pana ce placinta va fi rumenita uniform.