Terapia cu flori de fan. Cum sa o faci si in ce consta
Terapia cu flori de fan. Cum sa o faci si in ce consta

Terapia cu flori de fan. Cum sa o faci si in ce consta


Cum sa faci terapia cu flori de fan. Fanul este o adevarata farmacie, iar florile pe care acesta le contine, vin cu o serie de beneficii pentru organism. In plus, trateaza sau amelioreaza mai multe tipuri de afectiuni, iar retetele sunt unele traditionale, utilizate in medicina populara din mai toate tarile Europei, nu doar de la noi.

Trebuie sa stii ca primul fan a fost utilizat, cu precadere pentru potentarea imunitatii, a cresterii rezistentei la imbolnaviri, dar si pentru purificarea organismului sau chiar pentru rejuvenare si mentinerea frumusetii. Florile care vin in al doilea fan sunt bune impotriva racelilor si a gripelor si, in general, a afectiunii aparatului respirator, dar isi gasesc utilitatea si in ameliorarea bolilor de rinichi, a reumatismului si a mai multor tipuri de infectii.

Iti mai spun ca inca din vremuri stravechi, fanul care provenea de pe coastele umede si imbroase era utilizat in ameliorarea unor boli cauzate de expunerea la frig si umezeala, in vreme ce fanul de pe coastele insorite si uscate, care este ceva mai aromat decat primul, si-a gasit utilitatea in potentarea imunitatii si a rezistentei corpului la diferite imbolnaviri, dar si in revigorare, inviorare si infrumusetare.

Terapia cu flori de fan. Cum sa o faci si in ce consta – Cuprins:

Ce sunt, ce contin si cum se obtin florile de fan

Flori de fan
Flori de fan

Terapia cu flori de fan. Incep prin a-ti spune ca, ceea ce numim generic flori de fan, se refera mai degraba la un amestec de plante pe care le gasim, evident, asa cum spune si denumirea, in fanetele de pe dealuri sau munti, mai degraba decat in zonele de campie.

In total, florile de fan reunesc undeva in jurul a 60 de specii de plante cu proprietati terapeutice, insa 10 dintre acestea sunt cele mai cunoscute si cautate pentru capacitatile lor curative.

Sunatoarea este prima planta pe care vreau sa o amintesc tocmai pentru ca este foarte cunoscuta si utilizata ca remediu natural. Aceasta este o planta cunoscuta pentru proprietatile sale calmante, fiind utilizata in ameliorarea alergiilor, a pruritului si a usturimilor, dar si a bolilor de ficat. Este, totodata, o planta utilizata pentru inducerea somnului, fiind astfel recomandata pentru tratarea insomniilor, dar si a anxietatii, avand acest efect de calmare, linistire.

Sunt sigura ca te-ai bucurat macar o data de gustul proaspat si aromat al fragilor de la deal si munte, insa acum iti spun ca frunzele si florile de fragi au efecte cicatrizante si sunt folosite mai ales in ameliorarea gingivitelor si in cicatrizarea mai rapida a diverselor tipuri de leziuni cutanate.

Paltagina este cunoscuta mai ales pentru utilizarea ei externa. Are efecte antiinflamatoare, calmante si antiseptice. In plus, contribuie la cicatrizarea si refacerea tesuturilor fiind utilizata, mai ales, pentru calmarea pruritulului si usturimilor, pentru prevenirea infectiilor cutanate si pentru cicatrizarea mai rapida a leziunilor. Intern, patlagina este utilizata, sub forma de ceai si sirop, pentru calmarea tusei si ameliorarea durerilor in gat.

Drobita este un bun ameliorator al simptomelor hipotiroidei, a afectiunilor renale si pentru dezintoxicarea organismului.

Seminte de fan
Seminte de fan

Menta are o aroma puternica, este placuta la gust, are efect antiinflamator, reconfortant, stimuleaza respiratia, fiind utilizata ca antiseptic pentru caile respiratorii superioare. In plus, regleaza tranzitul intestinal si imbunatateste digestia. Nu e de mirare de ce terapia cu flori de fan este folositoare.

Branca ursului se regaseste in fanul cosit in lunile iulie, august si septembrie, mai ales in zona montana. Este o planta utilizata pentru proprietatile de tonic nervos si antitumorale. Totodata, amelioreaza simptomele sclerozei in placi.

Piciorul cocosului are proprietati antispastice, antinevralgice, antiantibiotice, fiind o planta iritant-revulsiva. In medicina populara, este utilizata pentru ameliorarea reumatismului, a nevralgiilor de diverse etiologii, a dermatozelor si a durerilor de spate.

Trifoiul rosu are proprietati antireumatice si antiseptice, iar angelica, recoltata odata cu fanul de toamna, indeosebi in zona montana umeda, cu sol nisipos, are proprietatea de a regenera tesutul epiteliat, fiind utilizata si pentru efectle antiinflamatoare si cicatrizante. In plus, aceasta planta contribuie la ameliorarea unor infectii interne, dar si la ameliorarea simptomelor unor boli nervoase.

In fine, sanzienele ajuta la refacerea mai rapida a tesuturilot, la pigmentarea normala a pielii si la infrumusetarea pielii. Totodata, aceste plante sunt cicatrizante.

Florile de fan se obtin foarte usor, prin scuturarea fanului, imediar dupa ce acesta a fost cosit si uscat. Florile sunt cernute prin sita pe care o fac cumva firele de paie uscate. Este important ca fanul sa fie scuturat foarte repede dupa uscare, cand este inca proaspat, in caz contrar fie se scutura singur si florile se pierd, fie acestea se pierd sau se degradeaza in urma depozitarii. Trebuie sa mai stii ca proprietatile curative ale florilor sunt mai puternice in anul recoltarii decat in anii urmatori, cand ele pierd din concentratia substantelor cu proprietati vindecatoare.

Cum sa faci terapia cu flori de fan

Terapia cu flori de fan
Terapia cu flori de fan

Inhalatiile cu flori de fan sunt utilizate pentru a ameliora diverse afectiuni respiratorii. Pentru asta ai nevoie de o infuzie dintr-un litru de apa si o mana de fan. Ca la orice inhalatie, bolnavul trebuie sa stea cu capul deasupra vasului in care se afla infuzia, acoperit cu un prosop si, timp de 10 minute, trebuie sa inspire aburii degajati de infuzie. Daca afectiunea respiratorie implica si durere de gat sau tuse, atunci se recomanda si gargara cu infuzie de flori de fan.

Reumatismul si eczemele pot fi tratate cu ajutorul compreselor cu decoct sau infuzie din flori de fan. Acestea sunt aplicate pe locul dureros si lasate sa actioneze peste noapte. Poti utiliza in acelasi scop si prisnitele, adica saculetii de bumbac in care adaugi 2 pumni de flori de fan si pe care ii oparest pe baie de abur inainte de a-i aplica pe locul dureros. Si acestia trebuia lasati sa actioneze peste noapte.

Terapia cu flori de fan. Baile fierbinti cu flori de fan se obtin din cinci litri de apa in care se adauga 10-15 maini de flori de fan. Plantele sunt lasate sa infuzeze timp de 15-20 de minute, si se recomanda sa se amestece din cand in cand. Apoi, infuzia se filtreaza si se toarna cat mai fierbinte in apa de baie, astfel incat tenperatura sa nu fie mai mare de 38040 de grade Celsius. Baia trebuie sa dureze o jumatate de ora, interval de timp in care apa trebuie mentinuta cat mai calda, fie prin adaugarea de apa calda, fie prin adaugarea de infuzie.

Aceste tip de tratament potenteaza imunitatea, imbunatateste circulatia si are rol tamaduitor in infectiile renale, fiindu-le de ajutor persoanelor cre sufera de sensibilitate la frig.

Baile fierbinti partiale sunt cele pentru picioare sau sezut si se fac intr-un lighean, cu infuzie a carei temperatura nu depaseste 37-39 de grade Celsius. In acest caz, nu trebuie adaugata apa suplimentara.

Baie cu flori de fan
Baie cu flori de fan

Este important ca la baia completa cu infuzie de flori de fan, temperatura sa creasca treptat, pornind de la 36-37 de grade Celsius. Aceste bai sunt contraindicate hipertensivilor, dar si persoanelor care sunt diagnosticate cu tromboflebita, epilepsie, ischemie cardiaca, mai ales in formele severe ale acestor patologii. La fel, aceste bai le sunt contraindicate persoanelor cu istoric de accident vascular cerebral.

Pentru prepararea unei bai cu macerat la rece din flori de fan ai nevoie de 10 litri de apa in care sa macerezi timp de 10-12 ore aproximativ 15-20 de maini de flori. La finalul intervalului, maceratul se filtreaza si se adauga in apa de baie, care este important sa aiba mai putin de 40 de grade Celsius. Este un tip de tratament recomandat mai ales in afectiunile psihosomatice si nervoase, avand si o aroma intensa, placuta. Pe de alta parte, unele dintre principiile active ale florilor de fan nu sunt extrase prin aceasta modalitate de preparare.

Mult mai utile sunt baile cu extract complet de flori de fan. Pentru obtinerea unui astfel de preparat, ai nevoie de 5 litri de apa in care pui la inmuiat, pentru 10 ore, intre 5 si 7 maini de flori de fan. Este important ca macerarea sa aiba loc la temperatura camerei.

Citeste si: Cum sa folosesti echinaceea: beneficii, proprietati, administrare, contraindicatii

Maceratul se filtreaza si se pune intr-un vas. Florile ramase, impreuna cu alte 3-4 maini de flori proaspete se fierb timp de 2 minute in 5 litri de apa si se lasa sa infuzat timp de o jumatate de ora. Acest decoct se amesteca impreuna cu maceratul initial si se toarna in apa de baie. E o reteta ceva mai complicata, care necesita mai multa atentie si rabdare si, de aceea, e mai rar utilizata.

Mai sunt si doua tipuri de cataplasme care pot fi utilizate, cele reci si cele calde. Cataplasmele reci se realizeaza cu o mana de flori de fan macinate sau maruntite, peste care se adauga putina apa calda, nu mai fierbinte de 42 de grade Celsius.

Amestecul se lasa timp de 1-2 ore, apoi se pune intr-un tifon si se aplica pe locul afectat. De partea cealalta, cataplasma calda se obtine prin oparirea unei maini de flori cu o cana de apa clocotita timp de un sfert de pra. Florile se scot apoi din apa si se scurg bine. Se invelesc in tifon si se aplica pe zona afectata de boala, cand inca sunt calde.