Cum sa folosesti varza. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti varza. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti varza. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Varza este extrem de cunoscuta la noi, fiind unul dintre alimentele de baza. O regasim in multe dintre retetele traditionale, cruda sau murata, dar si in salate si in sucuri. Dincolo de calitatile ei culinare, varza este o planta cu multe beneficii pentru organism.

Cum sa folosesti varza. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Descriere planta. Unde o gasesti

Brassica oleracea
Brassica oleracea

Varza (Brassica oleracea) face parte din familia Cruciferelor, fiind o planta legumicola bienala. Tulpina are frunze inalte, goale sau frunze de o nuanta de verde spre albastrui.

Frunzele inferioare sunt carnoase, petiolate, mari si formeaza o rozeta, ca un cap de varza in jurul tulpinii. Frunzele superioare sunt alungite si sesile.

Florile alcatuiesc un racem, iar semintele sunt marim, maro, sferice, avand o lungime de aproape 2 mm.

Varza este o planta de cultura pe care o gasim atat in gradini, cat si pe camp, in culturi ceva mai mari. 

Beneficii varza

Beneficii varza
Beneficii varza

Varza este o leguma cu multiple beneficii, asa cum am spus, fiind bogata in vitamine, precum A, K si C, dar si fitonutrienti si antioxidanti naturali.

Leguma este bogata in fibre si, consumata regulat, previne constipatia si sustine o digestie si un tranzit intestinal sanatoase. 

Sucul este indicat, ca adjuvant, in ameliorarea ulcerului pentru ca este alcalin, dar si pentru ca glutamina pe care o contine reduce inflamatia de la nivelul mucoasei stomacului.

Acidul folic din varza este recomandat femeilor insarcinate, fiind un compus care previne aparitia unor mutatii genetice si sustine dezvoltarea normala a fatului.

Pe de alta parte, frunzele inmuiate in apa calda si aplicate pe sani amelioreaza durerile care apar la femeile care alapteaza. Acestre frunze au efecte antiinflamatoare si, in plus, elibereaza substante care amelioreaza durerea. Din acest motiv, frunzele pot fi aplicate si pe articulatii dureroase. 

Prin continutul de vitamina C, leguma ajuta organismul in lupta cu virusurile si bacteriile, fiind un aliment care sustine imunitatea. Trebuie sa mai stii ca leguma este si o sursa importanta de betacaroten, compus care sustine buna functionare a vederii si o protejeaza in fata deteriorarii care apare odata cu inaintarea in varsta. 

Varza este un bun aliat in dietele alimentare pentru ca are un gust placut, putine calorii si este si satioasa.

Despre varza rosie se spune ca previne depunerile de colesterol pe vasele de sange si in acest fel ar putea prevenii aparitai dementei Alzheimer. 

Antioxidantii din acesta leguma au efecte si la exterior. Consumul face tenul mai frumos si mai luminos si il protejeaza de efectele nocive ale ultravioletelor si ale altor factori de mediu care pot afecta sanatatea pielii. 

Leguma contine si acod lactic, cu beneficii asupra musculaturii, mai ales in caz de efort intens. 

Indicatii terapeutice

Suc de varza
Suc de varza

Varza fiarta se consuma pentru ameliorarea afectiunilor gastro-intestinale. Sucul este recomandat in litiaza renala. Pentru ameliorarea simptomelor se vor consuma doua pahare de suc in fiecare zi. 

Pentru ameliorarea eczemelor, edemelor, contuziilor si a ranilor se vor aplica frunze proaspete. Este important ca acestea sa fie schimbate din cand in cand.

Frunzele zdrobite, aplicate pe abdomen, amelioreaza disconfortul asociat afectiunilor hepatice, iar sucul de frunze este un antimicrobian excelent, care poate ameliora simptomele acneei.

Sucul de varza, administrat cate un pahar pe zi, dimineata, pe stomacul gol, cel putin 3-4 zile la rand ajuta la eliminarea parazitilor intestinali.

Frunzele de varza, aplicare pe frunte si schimbate o data la trei ori, amelioreaza insomnia. 

Preparare si administrare

Frunze de varza
Frunze de varza

Varza se poate consuma proaspata, ca salata, cu putin ulei, eventual ulei de masline, ceva sare si lamaie. Poti pune otet, chiar otet balsamic sau otet de mere, daca iti place gustul putin mai intens.

Sucul se obtine prin stoarcerea frunzelor. Este important sa fie preparat si consumat proaspat, deoarece daca oxideaza, devine toxic.

Citeste si: Cum sa folosesti rostopasca. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Pentru obtinerea cataplasmelor, frunzele de desfac si se aplica pe zonele cu probleme. Frunzele pot fi usor zdrobite inainte de aplicare. Asa cum am spus, pentru a se obtine rezultatele dorite, este important ca frunzele sa fie schimbate din cand in cand.

Varza rasa, adaugata intr-un lighean cu apa clocotita, poate fi utilizate in baia cu aburi. Se procedeaza ca la inhalatii, capul se tine deasupra ligheanului, insa nu este acoperit cu un prosop. Aceasta procedura este recomandata pentru tratarea uno probleme dermatologice, asa cum este acneea. 

Varza. Contraindicatii si reactii adverse

Salata
Salata

Varza poate cauza diverse probleme la nivelul intestinului, mai ales cand aceasta este asociata in combinatie cu produse din carne. Din acest motiv, combinatia celor doua produse nu este deloc indicata.

Este important ca daca exista un istoric de probleme digestive, sa fie cerut sfatul medicului inainte de a consuma varza sau suc.

Consumul este contraindicat la persoanele care au probleme cu tiroida, deoacere aceasta poate agrava boala prin interactiunea cu iodul din organism. 

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.