Cum sa folosesti tamaia. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti tamaia. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti tamaia. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii


Tamaia este o rasina pe care, cei mai multi dintre noi, cred ca suntem tentati sa o asociem cu ritualurile si slujbele din biserica si, evident, cu mirosul acela intepator si uneori neplacut, de care scapi mai apoi cu greu. Totusi, tamaia este mai degraba cunoscuta in medicina traditionala gratie proprietatilor curative pe care le are.

Cum sa folosesti tamaia. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii – Cuprins:

Ce este tamaia si cum se obtine

Ce este tamaia
Ce este tamaia

Asa cum am spus deja, tamaia este o rasina pe care o obtinem din arborele Boswellia Serrata, un arbore originar din India. 

Pentru a obtine tamaia e nevoie de o taietura in scoarta arborelui. In stare solida, tamaia are aspectul unor boabe neregulate, care sunt rosii su galbui. 

Arborele din care se obtine aceste produs are o inaltime de pana la 6 metri, flori mcii si albe si creste, de obicei, in crapaturile stancilor din munti sau in pietrisurile de la bazele micilor dealuri din vecinatatea apelor. Din rasina acestui arbore se poate obtine uleiul esential de tamaie, prin distilarea cu aburi.

Tamaia. Beneficii

Tamaia. Beneficii
Tamaia. Beneficii

Incep prin a-ti spune ca in Antichitate, tamaia era considerata o marfa de lux si extrem de dorita la nivelul globului, mai ales pentru proprietatile sale terapeutice, dar si pentru utilitatea pe care si-a gasit-o in religii, mai ales in cele din zona Asiei.

Chinezii considerau tamaia ca fiind un remediu important pentru ameliorarea durerilor cronice sau a tumorilor, cat si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine.

Pe de alta parte, tamaia este un bun ameliorator al simptomelor specifice reumatismului si poliartritei reumatoide. 

Totodata, dincolo de beneficiile pe care le are ca antiinflamator, tamaia este un bun dezinfectat si utilizata cu precadere pentru dezinfectarea unor leziuni prezente la nivelul pielii.

Tamaia este, la fel de bine utilizata in medicina traditionala pentru a ameliora simptomele unor afectiuni respiratorii si pentru ameliorarea disconfortului specific unor afectiuni digestive.

Trebuie sa mai stii ca tamaia, dincolo de faptul ca reduce inflamatia de la nivelul articulatiilor, este si un bun analgezic natural si imbunatateste mobilitatea la persoanele afectate de boli ale oaselor si inceteaza procesul de imbratranire a tesuturilor osoase sau a celor din articulatii. 

Medicina traditionala crediteaza tamaia cu proprietati antitumorale si citostatice, fara a afecta, in cadrul terapiei, si celulele sanatoase, asa cum se intampla, de cele mai multe ori, in chimioterapia pe care o cunoastem cu totii.

Se pare ca tot tamaia are efecte benefice asupra persoanelor care sufera de boli intestinale inflamatorii, cum sunt colitele ulcerative si boala Crohn. Ea actioneaza prin reducerea inflamatiei care apare la nivel gastro-intestinal si prin protejarea intestinului si a tractului digestiv, in ansamblul sau.

Tamaia este un bun ameliorator in astmul brosic prin reducerea inflamatiei de la nivelul cailor respiratorii, dar si prin inhibarea secretiei de citokine, niste markeri sanguini care sunt responsabili de declansarea inflamatiei cronice. 

Studii ceva mai recente arata unele beneficii pe care tamaia le aduce in cazul bolii Parkinson, in sensul ca, tot prin reducerea proceselor inflamatorii, dar si prin proprietatile sale antioxidante, acest produs protejeaza sistemul nervos si potenteaza functia motorie, coordonarea miscarilor.

In fine, tamaia este un protector hepatic natural, mai ales in cazul consumului de medicamente si alcool, dar si in fata aditivilor alimentari, din ce in ce mai prezenti in rutina noastra alimentara. Tot tamaia protejeaza ficatul de efectele stresului si ale oboselii cronice si impiedica fibrozarea hepatica, o manifestare fireasca in evolutia hepatitei cronice si un pas in evolutia acestei afectiuni catre ciroza hepatica. 

Indicatii terapeutice

Extract de tamaie
Extract de tamaie

O prima indicatie terapeutica este in ameliorarea bolilor articulare. Intern, sub forma de extract, tamaia reduce durerile si inflamatia de la nivelul articulatiilor. In plus, creste flexibilitarea articulatiilor, dar si capacitatea de efort. Prin aplicare externa, crema de tamaie amelioreaza suparatoarele dureri reumatice si reda mobilitatea la nivelul articulatiilor.

Studiile efectuate pana acum au aratat ca pacientii care trateaza afectiunile reumatice intern si extern cu tamaie isi pot creste capacitatea de miscare in sensul ca pot parcurge distante mai mari decat pacientii care nu urmeaza un astfel de tratament sau ca pot sustine activitatii motorii o durata mai mare de timp.

Este important sa stii ca o cura antireumatica impune atat administrarea interna a extractului de tamaie, nu mai mult de 400 mg in fiecare zi, in asociere cu masarea articulatiilor cu crema de tamaie.

Extractul de tamaie, asociat cu pulberea de produs, cate 400 mg din fiecare, de cate doua ori pe zi, timp de trei luni reprezinta o cura care amelioreaza sensibilitatea alergica a cailor respiratorii medii si inferioare si care ajuta la eliminarea secretiei bronsice, usurand, totodata respiratia.

Extern, pot fi realizate inhalatii cu ulei integral de tamaie si menta piperata, ambele cu efecte bronhodilatatoare si expectorante. Daca bolnavul sufera de emfizem pulmonar, se recomanda inhalatiile cu ulei integral de tamaie, asociat cu ulei esential de eucalipt.

Totodata, intern, extractul de tamaie de administreaza in cure de doua luni, sub forma de capsule, cate 2-4 pe zi, cu 15 zile de pauza la finalul unei cure. Bolnavilor astmatici le este recomandat sa fac inhalatii zilnic cu acest produs, iar apartinatorilor acestora sa le faca aromatizari ale camerei cu tamaie pentru usurarea respiratiei si reducerea intensitatii si/sau a frecventei crizelor de astm.

Acidul boswellic din tamaie este un antitumoral natural care actioneaza prin mai multe mecanisme, cel mai cunoscut si documentat dintre acestea fiind atacarea selectiva a celulelor canceroase. Actiunea citostatica a tamaii este documentata in mai multe tipuri de cancere, cum sunt cancerul la san, creier, stomac, cancerul hepatic, pancreatic, de colon si de rect, dar in cancerul vezicii urinare sau in cele care apar la nivel bucal, esofagian si pulmonar. Se pare ca tamaia este un citoreductor util in leucemie, mielom si limfoame maligne.

Ulei de tamaie
Ulei de tamaie

Medicina traditionala recomanda utilizarea interna a tamaii si, externa, a uleiului volatil, in mai toate formele de cancer. De asemenea, extractul de tamaie este recomandat a fi folosit ca adjuvant in radioterapie. Rolul acestuia, de altfel, documentat de studii, este de a reduce cu pana la 60% edemele care apar ca reactie la radioterapie si de a proteja tesuturile sanatoase.

Trebuie sa iti spun ca, de obicei, cura anticancer este de 3 luni, interval de timp in care se administreaza, de doua ori pe zi, cate 800 mg de pulbere si extract de tamaie, in proportii egale. Atentie! Tratamentul se administreaza pe stomacul gol. Pe de alta parte, extern, uleiul volatil integral de tamaie, amestecat in proportie de la 5 cu ulei de masline, se aplica pe tumorile abcesate, daca este cazul.

Aceste amestec poate fi aplicat, de asemenea, la nivelul incheieturilor mainilor si picioarelor, dar si in zona cervicala. Masarea acestor zone nu trebuie sa dureze mai mult de cinci minute si trebuie facuta usor, in sensul acelor de ceas, de doua ori pe zi.

Extractul de tamaie este indicat in imbunatatirea memoriei pe termen scurt, inclusiv si poate, mai ales, la varstnici, avand si rolul de a preveni aparitia dementei Alzheimer. Totodata, acest produs creste capacitatea de orientare in spatiu si potenteaza memoria vizuala.

Citeste si: Cum sa folosesti uleiul de Tulsi. Beneficii, proprietati, contraindicatii

La persoanele tinere, extractul de tamaie creste numarul conxiunilor neuronale si imbunatateste memoria pe termen lung.

Administrarea tamaii la bolnavii diagnosticati cu scleroza multipla, imbunatateste coordonarea motorie si orientarea spatio-temporala. Recuperarea functiilor cognitive este potentata la pacientii cu AVC ischemic prin administrarea de tamaie si totodata, la acesti pacienti, este documentata si scurtarea timpului de refacere, de recuperare.

Acetatul de incensol, un compus prezent in tamaie, are efecte antidepresive si anxiolotice. Curele de cateva saptamani sunt recomandate pentru inducerea unei stari de echilibrare emotionala, reducerea starilor de anxietate si a atacurilor de panica asociate. Tamaia este, totodata, un produs care previne aparitia starilor emotionala extreme si intense, si a tulburarii bipolare.

Daca o astfel de tulburare a fost deja diagnosticata, atunci se recomanda administrarea combinatiei de extract si pulbere de tamaie, in proportii egale, nu mai mult de 400 de g, de trei ori oe zi. In cure de 2-3 luni, acelasi tratament se recomanda in ameliorarea anxietatii. Este important ca intre doua astfel de cure sa existe o pauza de doua saptamani.

Tamaie arsa
Tamaie arsa

Asa cum am spus inca de la inceput, tamaia este utilizata, mai ales intern, sub forma de extract, dar si extern, sub forma inhalatiei, pentru ameliorarea durerilor recurente, cronice. Concret, acest produs creste toleranta pacientului la durere. Se recomanda administrarea a cate 400 mg de extract de tamaie  in fiecare zi, timp de 3 luni. Dupa o pauza de 15 zile, cura se poate relua. 

Uleiul integral de tamaie este utilizat pentru reducerea calculilor urinari si pentru prevenirea aparitiei unora noi,acolo unde exista acest risc. Extractul de tamaie este cunoscut ca un protector al rinichilor, iar administrarea sa in cure de lunga durata potenteaza functia de filtrare a rinichilor si scade nivelul creatininei si al ureei din sange.

Se recomanda administrarea, de doua ori pe zi, a cate 5 picaturi de ulei volatil de tamaie, picaturi pe care le poti dizolva sau nu in miere. Dupa inghitirea acestui ulei, se va bea un pahar de 200 ml de apa.

Tamaia este si un antibiotic natural fiind recomandata in infectiile urinare si respiratorii. Uleiul volatil se va administra cate 2-3 picaturi, dizolvate in miere, de cate 4 ori pe zi. Efectul este potentat daca uleiul de tamaie este combinat, in parti egale, cu uleiul volatil de cuisoare.

In fine, curele de trei luni cu extract si pulbere de tamaie mentin buna functionare a vaselor de sange, previn formarea cheagurilor de sange si inflamarea vaselor. La nivelul cordului, tamaia sustine irigarea muschiului inimii, protejeaza acest organ si previne aparitia infarctului. In plus, administrata pe termen lung, tamaia scade nivelul trigliceridelor si al colesterolului rau.

Tamaia. Mod de utilizare si administrare

Pulbere de tamaie
Pulbere de tamaie

Pulberea de tamaie se obtine prin macinarea fina a boabelor de tamaie. Este important ca pulberea sa fie pastrata in borcane inchise ermetic si depozitate in spatii intunecoase si reci, nu mai mult de trei luni. In mod normal, pulberea se administreaza, cate o jumatate de lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul recomandat este unul de lunga durata. Trebuie sa stii ca acest produs tinde sa atace, in timp, dantura. 

Extractul uscat de tamaie se obtine prin deshidratarea si concentrarea tincturii de tamaie. Acest extract este, de fapt, o pulbere fina si aromata, cu o concentratie mare de acid boswellic. Acest extract este un produs validat de studii medicale.

Uleiul de tamaie se obtine prin distilarea rasinii. Este un lichid galbui, usor transparent, cu gust si miros puternic, intepator. Este important ca acest produs sa fie integral pentru a beneficia de toate proprietatile sale vindecatoare. De obicei se administreaza 2-5 picaturi, diluate cu miere sau ulei de masline, de cel mult 3 ori pe zi. Totodata, acest produs poate fi utilizat pentru masaje, frectii, bai aromatizate, dar si pentru comprese, desi in cazuri mai rare.

Contraindicatii

Arbore de tamaie
Arbore de tamaie

Pulberea, extractul sau uleiul de tamaie nu pot fi folosite de persoanele alergice la acest produs. Totodata, pacientii care se stiu cu diverse alergii ar trebui sa consulte un medic inainte de a folosi, sub orice forma, tamaia.

Alergia la tamaie se manifesta prin prurit, pete rosii la nivelul pielii, greata sau varsaturi, dureri de cap si dificultati de respiratie.

Atentie la tamaia comercializata in zona lacaselor de cult. Aceasta nu are proprietati terapeutice si utilizarea ei pentru aromatizare sau fumigatii este interzisa, fiind extrem de toxica.

Toxicitate. Nu este documentata daca sunt respectate precautiile si indicatiile terapeutice.