Cum sa plantezi corect un pom fructifer
Cum sa plantezi corect un pom fructifer

Cum sa plantezi corect un pom fructifer


Plantarea pomilor fructiferi. Afla cum sa plantezi corect un pom fructifer si ce ar trebui sa iei in vedere atunci cand faci acest lucru. Cum trebuie sa arate un pom corespunzator pentru plantare, dar si care sunt pasii pentru plantare.

Cum trebuie sa arate un pom corespunzator pentru plantare

Pom fructifer
Pom fructifer

Plantarea pomilor fructiferi. Atunci cand te decizi sa plantezi un pom fructifer si vrei sa cumperi unul, ar fi indicat sa faci achizitia de la o sursa de incredere.

Tocmai de aceea, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa este una dintre cele mai bune surse atunci cand vine vorba de cumpararea pomilor fructiferi.

Vei putea cumpara cais, piersic, nectarin, migdal, cires, visin, prun, mar, par si gutui. Totodata, materialul saditor este certificat si provine din pepiniere proprii sau din pepinierele altor unitati de cercetare-dezvoltare pomicola din tara.

Asadar, atunci cand alegi un pom fructifer pentru plantare, acesta trebuie sa aiba 1-2 ani, dar si o inaltime de peste un metru.

Mai mult, radacinile principale trebuie sa aiba peste 20-30 cm si sa fie sanatoase. In cazul portaltoilor vegetativi, acestia trebuie sa fie cu un smoc de radacini subtiri.

Mare atentie la tulpina si radacina pomului, deoarece acestea nu trebuie sa fie deshidratate sau sa prezinte rani. Pomii fructiferi cu varsta de 2-3 ani trebuie sa aiba coroana deja formata.

Cum sa plantezi corect un pom fructifer si care sunt pasii

Inainte de a toate, trebuie sa stii ca plantarea pomilor fructiferi cuprinde urmatoarele operatii: sapatul gropilor, pregatirea pomilor pentru plantare si plantarea propriu-zisa.

Dupa cum vezi, exista o anumita ordine, asa ca atunci cand vrei sa cultivi un pom fructifer, ar trebui sa respecti toti pasii pe care ti-i spunem. Vrei ca pomul sa se prinda, asa ca este necesar sa faci totul ca la carte.

Plantarea pomilor fructiferi. Sapatul gropilor

Sapatul gropilor
Sapatul gropilor

Plantarea pomilor fructiferi. O sa incepem cu sapatul gropilor, pentru ca aceasta operatiune se va executa diferentiat ca epoca si dimensiuni, in functie de pregatirea terenului.

In cazul in care terenul este desfundat, groapa se sapa cu cateva zile inainte de plantare sau chiar in ziua in care vrei sa plantezi pomul.

Dimensiunile sunt reduse, de 40×40 cm, pentru a se permite aranjarea comoda a radacinilor. Adancimea gropii va fi de 50-60 cm.

Pe un teren nedesfundat, adica pe tipurile de teren intalnite in majoritatea gospodariilor, gropile pentru plantarea pomilor fructiferi se fac cu 2-3 luni inainte.

Dimensiunile vor fi mai mari si anume de 80×80 cm in solurile usoare, 100×100 cm in solurile grele, iar adancimea va fi de 60-80 cm. Mai trebuie sa stii ca sapatul gropilor se va face cu un burghiu sau manual.

In cazul in care gropile se sapa manual pe un teren plan, pamantul scos din primul strat (25-30 cm) se va aseza sub forma unui musuroi pe una din laturi. Restul de pamant, care este mai putin fertil, se va aseza in partea opusa.

Pregatirea pomilor fructiferi pentru plantare

Plantarea pomilor fructiferi. Fasonarea si mocirlirea radacinilor pom fructifer
Fasonarea si mocirlirea radacinilor pom fructifer

Plantarea pomilor fructiferi. Aceasta parte va include fasonarea si mocirlirea radacinilor. Daca inca nu stii ce inseamna fasonarea, o sa iti spunem ca aceasta operatiune consta in inlaturarea portiunilor vatamate si in scurtarea radacinilor mai groase de 3-4 mm la 35-40 cm si a celor mai subtiri de 3 mm la 8-10 cm.

Mocirlirea este operatia care consta in introducerea radacinilor intr-un amestec de pamant galben, balega proaspata si apa. Totodata, se mai adauga si un stimulator de inradacinare.

Punctul de altoire trebuie sa fie orientat catre nord si sa fie situat la la nivelul solului sau la 2-3 cm deasupra acestuia. Daca nu stii ce este punctul de altoire, iti mai spunem ca reprezinta acea ingrosare sau cuta de dimensiuni mici care se afla la capatul inferior al trunchiului.

Dupa cum vezi, exista anumiti pasi pe care trebuie sa ii iei in considerare, asa ca nu te grabi sa faci plantarea imediat.

Si inca nu am terminat, deoarece mai trebuie sa urmezi cativa pasi pentru a o face in mod corect.

Plantarea propriu-zisa a pomilor fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi
Plantarea pomilor fructiferi

Ei bine, plantarea propriu-zisa a pomilor fructiferi consta in urmatoarele operatiuni, asa ca urmeaza-le pas cu pas pentru a face totul in mod corect.

In primul rand, va trebui sa tragi in groapa pamantul fertil despre care am vorbit atunci cand ai facut groapa. Adica acel pamant rezultat din primul strat la saparea gropii. Acesta se va aseza sub forma de musuroi pe fundul gropii.

Pomul se plaseaza in groapa cu radacinile deasupra musuroiului. O alta recomandare este ca adancimea de plantare sa fie aceeasi la care a fost pomul in pepiniera.

Plantarea pomilor fructiferi. In cazul in care vorbim despre pomi altoiti pe puieti din seminte, regula generala este ca dupa asezarea pamantului in groapa, coletul sa fie situat la nivelul solului.

Pomii altoiti pe portaltoi vegetativi se pot planta putin mai adanc decat au fost in pepiniera, pentru a realiza o zona mai mare de inradacinare a portaltoiului, dar punctul de altoire trebuie sa ramana totusi cu cativa centimetri (2-3) deasupra solului.

Urmatorul pas va fi acoperirea radacinilor cu un strat de pamant bine maruntit, iar tasarea pamantului se va realiza cu piciorul orientat cu calcaiul spre exteriorul gropii, de la periferia gropii spre centru.

Umplerea gropii se face cu pamant amestecat cu gunoi bine fermentat, in proportie de 1:1. Tasarea se va face cat mai uniform si bine apasat. Un pom bine plantat nu trebuie sa se smulga cu usurinta din pamant.

Plantarea pomilor fructiferi. Copca in jurul pomului fructifer
Copca in jurul pomului fructifer

Plantarea pomilor fructiferi. Dupa aceea, se va realiza o copca in jurul pomului fructifer si udarea cu 1-2 galeti cu apa.

Dupa infiltrarea apei in sol, se va face musuroirea, pentru completarea pamantului din jurul pomului si in scopul mentinerii umiditatii si protejarii radacinilor impotriva inghetului.

Daca sunt plantati toamna, pomii trebuie protejati impotriva rozatoarelor. O poti face prin invelitul trunchiului sau repararea gardurilor. Aici gasesti mai multe despre aceasta operatiune.

Imediat dupa plantare, se vor face si lucrarile initiale pentru proiectarea coroanei. Se va scurta varga la o inaltime care difera in functie de tipul de coroana ales. Aceasta taiere are si rolul de a reface echilibrul intre partea aeriana si sistemul radicular.

Pomul fructifer a avut de suferit cu ocazia extragerii din pepiniera si exista o probabilitate ca o parte din radacini sa fie rupte. Acum ca stii cum sa faci o plantare corecta a unui pom fructifer, iti dorim mult succes!