Cum sa folosesti turita mare. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti turita mare. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti turita mare. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii


Turita mare este extrem de prezenta pe teritoriul tarii noastre si este si mai prezenta in medicina traditionala, datorita proprietatilor analgezice pe care le are. Aceasta planta este cunoscuta ca buruiana frigului, coada racului sau sora fragilor, nu este pretentioasa șa conditii de mediu si poate fi recunoscuta usor dupa florile galbene, cu nuanta de auriu, care cresc grupate in partea superioara a tulpinilor.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Agrimonia eupatoria
Agrimonia eupatoria

Turita mare poate atinge la maturitate intre 30 de centimetri si un metru. Este o planta erbacee, perena, care face parte din familia rozaceelor. Este usor recunoscuta dupa aspectul paros.

Rizomul este de mici dimensiun, in vreme de tulpina seamana cu o nuia. Frunzele sunt mari si dintate, iar florile, asa cum am spus deja, sunt de culoare galben-aurie si se aduna intr-o inflorescenta, in partea superioara a tulpinii.

Planta face pare din flora spontana si poate fi gasita pe marginea drumurilor, pe pajisti, in luminisuri, dar si in paduri sau tufarisuri, de cele mai multe ori, alaturi de alte plante.

Beneficii turita mare

Beneficii turita mare
Beneficii turita mare

Cele mai importante substante care se regasesc in aceasta planta sunt vitamina K, uleiul volatil, taninul, siliciul, fitosterina si guma.

Poate cel mai cunoscut dintre beneficii este cel legat de faptul ca preparatele din turita mare descompun calculii biliari, stimuleaza contractiile vezicii biliare si sustin functia renala.

In plus, infuzia de turita mare (Agrimonia eupatoria) este utilizata in diaree, dar si in alte tulburari gastro-intestinale unde regleaza activitatea de tranzit, dar si secretia de suc gastric, important in buna derulare a procesului digestiei.

Planta este utila in ameliorarea inapetentei, indiferent de cauzele acesteia, dar si in afectiuni cum sunt stomatitele, anginele, aftele si diferite tipuri de rani si contuzii.

Citeste si: Cum sa folosesti podbalul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

In plus, turita mare este eficienta in fixarea calciului in oase, intareste, asadar, sistemul osos si previne aparitia fracturilor. De aceea, aceasta planta este recomandata in perioadele de crestere ale adolescentilor, dar si la varsta adulta in curele pentru ameliorarea osteoporozei.

Totodata, despre planta se stie ca imbunatateste circulatia sanguina si intareste muschiul cardiac datorita cantitatii mari de glucozide pe care o contine aceasta planta. Consumul de preparate din turita mare scad semnificativ riscul de infarct de miocard acut si, din acest motiv, este recomandat ca persoanele care se stiu intr-o grupa de risc sa inceapa o cura cu turita mare.

Trebuie sa mai stii ca preparatele din planta imbunatatesc functiile cognitive, mai ales memoria si previn imbatranirea si degenerarea celulei nervoase.

Totodata, prin efectele antiinflamatoare, planta este eficienta in ameliorarea simptomelor din bronsite, laringite, amigdalite si, in general, in infectiile respiratorii.

Cum sa folosesti turita mare

Ceai de turita mare
Ceai de turita mare

Ceaiul de turita mare, consumat catre 2-3 cani in fiecare zi amelioreaza diareea si afectiunile gastrointestinale.

Pentru durerile de gat si infectii respiratorii, indicatia este pentru gargara cu infuzie de turita mare, de cel putin doua ori pe zi.

Infuzia stimuleaza producerea de suc gastric si functia bilei, fiind recomandata in afectiuni ale bilei. Tot infuzia amelioreaza simptomele urticariei, dar si incontinenta urinara, in acest ultim caz, fiind recomandata administrarea a cate doua cani din acest produs.

In afectiunile hepatice se recomanda administrarea de pulbere, nu mai mult de un varf de cutit. Efectul este de drenare a ficatului si accelerarea procesului de regenerare celulara.

Tinctura de turita mare ajuta la eliminarea calculilor renali si biliari daca este administrata cate 10 picaturi, din ora in ora, pana la remiterea simptomelor.

In fine, gargara cu infuzie amelioreaza afectiunile aparute la nivelul cavitatii bucale, iar baile de sezut cu infuzie amelioreaza suferintele din sfera ginecologica.

Preparare si administrare

Ulei esential
Ulei esential

Infuzia se obtine dintr-o lingura de turita mare care se lasa la infuzat intr-o cana cu apa fiarta, nu mai mult de 10 minute. Se vor consuma cel mult doua cani pe zi.

Tinctura se obtine din 50 de grame de organe uscate de planta si 200 ml de alcool de fructe. Compozitia se agita bine si se lasa la macerat pentru doua saptamani. la finalul acestui interval, se filtreaza si se depoziteaza in recipiente sterile. Se consuma cel mult 30 de picaturi inaintea meselor principale.

Crema se prepara dintr-un pachet de unt care se topeste si peste care se adauga doua linguri de pulbere. Dupa ce capata o consistenta cremoasa se pune in recipiente mai mici si se utilizeaza pentru masaj, mai ales ales pentru masarea zonelor dureroase. Este un remediu foarte bun impotriva unor afectiuni dermatologice, cum este acneea.

Evident, pulberea se obtine prin macinarea partilor aeriene ale plantei, dupa ce acestea au fost uscate.

Cataplasma se obtine prin zdrobirea tulpinilor si a frunzelor si aplicarea pastei, cu ajutorul unui tifon, pe rani sau plagi sangerande, insa minore, nu foarte grave, profunde. Acest remediu grabeste vindecarea si favorizeaza cicatrizarea leziunilor.

Turita mare. Contraindicatii si reactii adverse

Contraindicatii turita mare
Contraindicatii turita mare

Preparatele din turita mare sunt contraindicate femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Totodata, persoanele cu afectiuni cardiace nu au voie sa utilizeze preparate din turita mare, cel putin nu inainte de a se sfatui cu medicul cardiolog.

Nici persoanele care sufera de constipatie nu au voie sa consume aceasta planta. Si, la fel pacientii cu tulburari de coagulare nu pot consuma planta decat daca au avizul medicului cardiolog.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa respecti cantitatile recomandate.