Tintaura este o planta montana cunoscuta ca un detoxifiant al organismului, mai ales la nivel hepatic, in consumul excesiv de alcool. Afla cum sa folosesti acesta planta si ce beneficii are.
Descrierea plantei. Unde o gasesti
Tintaura este o planta care creste in fanete, in zonele de deal si de munte, fiind iubitoare de lumina.
Tulpina poate atinge 10-40 centimetri in intaltime si este dreapta, ramificata in zona superioara.
La baza plantei, catre radacina exista o rozeta cu frunze, insa acestea se usuca dupa ce tintaura infloreste. Frunzele de pe tulpina sunt petiolate, alungite si prezinta intre 3 si 5 nervuri.
Flori sunt de culoare roz, cu un usor accent liliaceu sau, mai rar, albe si sunt grupate la varful tulpinii.
Beneficii tintaura
In ciuda culorii roz pe care au o au florile de tintaura, gustul este unul neplacut, amar. Asta din cauza eritaurinei prezenta in planta alaturi de eritricina, rezine, acid oleanolic si a substantelor minerale.
Tintaura (Centaurium erythraea) ajuta in cazul unei digestii lenese, iar cura cu aceasta planta stimuleaza secretia de suc gastric, acolo unde este cazul. Poate fi utilizata ca adjuvant in digestie mai ales dupa mesele imbelsugate din perioada sarbatorilor.
Tintaura amelioreaza balonarea si sustine intregul proces de digestie a alimentelor.
Este un bun detoxifiant pentru ficat si poate fi utilizata ca hepatoprotector mai ales in cazul consumului excesiv de alcool sau in bolile cronice, acolo unde aportul de medicamente este constant.
Ceaiul de tintaura are rolul de a creste pofta de mancare, fiind recomandat in inapetenta, convalescente si anorexie.
In plus, planta ajuta la reglarea glicemiei si sunt studii care spun ca tinctura de tintaura ar preveni aparitia diabetului de tip II.
Am tot vorbit despre detoxifierea ficatului in consumul de alcool, dar nu ti-am spus ca planta ajuta organismul sa metabolizeze si sa elimine mai repede alcoolul ingerat, fiind extrem de utila in intoxicatiile cu alcool.
In fine, siropul de tintaura ajuta la scaderea febrei si favorizeaza transpiratia, fiind utilizat ca adjuvant in infectiile virale sau bacteriene.
Cum sa folosesti tintaura
Intern, pulberea de tintaura este recomandata in digestii dificile, lente, in indigestii recurente si in dispepsii. Se va administra cate un sfert de lingurita de pulbere de tintaura cu 15 minute inaintea meselor principale.
O doza mica de pulbere, administrata si mentinuta sublingual timp de 15-20 de minute inainte de a foi inghitita cu apa, poate ameliora anorexia prin cresterea poftei de mancare. Efectul este foarte rapid.
Pulberea de tintaura, administrata in cure de cate 2 saptamani, cu alte doua de pauza, este recomandata in constipatia atona. Pulberea este indicata si in infectiile intestinale.
In stari febrile, in febre intermintente, dar si ca adjuvant in malarie se recomanda utilizarea de pulbere, se va administra cate o lingurita din ora in ora, de 4-5 ori in prima zi de tratament. Apoi, doza se va ajusta la o jumatate de lingurita de trei ori pe zi.
Pulberea poate fi utilizata si in starile de moleseala, de slabiciune generala si in convalescente. Este recomandata asocierea ei cu putina miere pentru rezultate mai bune.
In acnee si alte afectiuni ale pielii, pulberea poate fi administrata ca adjuvant.
Infuzia combinata este eficienta in ameliorarea meteorismului abdominal, recomandarea fiind ca aceasta sa fie indulcita cu miere. Totodata, in cazurile severe, in care meteorismul nu cedeaza sau este recurent, se recomanda asocierea cu pulbere de seminte de coriandru.
Infuzia combinata este utilizata ca adjuvant in congestia hepatica, in hepatite, dar si in dischinezia biliara. Se va administra cate o jumatate de cana de infuzie combinata inaintea meselor principale.
In caz de raceala, gripa si viroza respiratorie, infuzia combinata, administrata cate o jumatate de cana, de cel mult 5 ori pe zi, pe stomacul gol, ajuta la eliminarea simptomelor.
Extern, clisma cu infuzie combinata de tintaura si seminte de in este recomandata in oxiuri, iar maceratul la rece concentrat poate fi utilizat pentru curatarea ranilor.
Tintaura. Preparare si administrare
Pulberea de tintaura se obtine prin macinarea partii aeriene a plantei, se administreaza cate o lingurita rasa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol, cu cel putin o jumatate de ora, 45 de minute inainte de masa. Este important ca pulberea se fie mentinuta sub limba timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu apa. Pulberea nu se pastreaza in casa mai mult de 10 zile deoarece isi pierde din proprietatile curative.
Maceratul la rece se obtine dintr-o lingurita de pulbere si o cana cu apa. Procesul de macerare dureaza aproximativ 8 ore, la finalul acestuia produsul de filtreaza. Se va administra de 2-3 ori pe zi, pe stomacul gol.
Maceratul la rece supeconcentrat se prepara la felĀ doar ca doza de pulbere de tintaura este mai mare, o lingura de pulbere la o cana cu apa.
Citeste si: Cum sa folosesti menta. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Pentru prepararea infuziei se macereaza cateva ore planta in doua cani cu apa, apoi se filtreaza si se infuzeaza in alte doua cani cu apa fierbinte. Dupa 10 minute la acest extract se adauga apa utilizata la macerare.
Pentru obtinerea infuziei combinate este nevoie de o lingurita de pulbere de tintaura care se lasa la inmuiat, peste noapte, in 125 ml de apa. Apoi se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte timp de 20 de minute. Se raceste, urmand ca cele doua extracte sa fie apoi amestecate. Se administreaza trei cani pe zi, cu un sfert de ora inainte de masa.
Vinul de tintaura se obtine prin macerarea a 2- 3 maini de planta uscata intr-un litru de vin. La acest amestec se pune putina miere si se lasa la macerat timp de 2 saptamani. se iau cate doua lingurite de vin inainte de masa.
Tinctura de tintaura se obtine din macerare, timp de doua saptamani, a 100 de grame de planta intr-o cana de alcool.
Contraindicatii si reactii adverse
Atentie! Tintaura da contractii uterine fiind contraindicata femeilor insarcinate. Totodata, tintaura le este contraindicata si femeilor care alapteaza.
Totodata, tintaura este contraindicata in gastritele hiperacide si in ulcerul gastric, unde nu face decat sa agraveze simptomele prin cresterea secretiei de suc gastric.
Tintaura este un tonic puternic, administrarea sa de catre persoanele slabite sau aflate in convalescenta, desi este recomandata, trebuie facuta cu avizul medicului.
Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.