Splinuta este cunoscuta in medicina traditionala de la noi ca floare-boiereasca, floare-buiaca, smeoaica sau varga-de-aur, fiind utilizata mai ales pentru proprietatile ei diuretice.
Descrierea plantei. Unde o gasesti
Splinuta este o planta erbacee, tufoasa, perena, care face parte in familia compozitelor si creste pana la un metru inaltime.
Tulpina este dreapta si paroasa, iar frunzele sunt, de cele mai multe ori, ovale. Florile sunt dispuse in ciorchine si sunt galbene, de aici si denumirea de varga-de-aur.
Splinuta creste pe campuri, pante sau coaste, dar si pe marginea drumurilor, in santurile cu apa sau la marginea padurilor.
Beneficii splinuta
Printre compusii care se regasesc in splinuta se numara acidul salicilic, taninul, saponinele si uleiul eteric.
Preparatele din splinuta se folosesc indeosebi pentru ameliorarea infectiilor urinare, a hepatitei cronice, a enterocolitelor, dar si a simptomelor din guta, diaree, litiaza si eczeme. Trebuie sa mai stii ca aceste preparate au efecte antitoxice, antiseptice, astringente si depurative.
Ceaiul de splinuta stimuleaza metabolismul si calmeaza, totodata, starile de nervozitate, irascitabilitate, fiind de ajutor si in perioadele stresante.
Candidoza orala sau vaginala poate fi ameliorata cu splinuta, aceasta avand efecte antifungice puternice.
Saponinele existente in aceasta planta ajuta, prin efectele diuretice, la ameliorarea infectiilor urinare, dar si la eliminarea pietrelor sau nisipului de la rinichi.
Totodata, splinuta si-a dovedit efectele vindecatoare in durerile din artrita, guta, dar si in durerile de gat, precum si in afectiuni precum laringita, hemoroizi, alergii, suferinte gastrointestinale si in afectiunile aparute la nivelul prostatei.
Indicatii terapeutice
Splinuta (Solidago virgaurea) este recomandata in afectiuni renalel in infectii si in dischinezie. In aceste suferinte se va administra infuzie de planta, cate 3-4 cani pe zi, cu inghitituri mici.
Infuzia este recomandata, de asemenea, in afectiuni intestinale si in enterita, unde are efect antiinflamator si antiseptic.
Totodata, ceaiul amelioreaza starile emotionale puternice, preponderent negative din depresie, dar si alte simptome psihologice care indica o tulburare psihica. In toate acestea, daca este consumat frecvent, regulat, ceaiul de splinuta produse ameliorari semnificative, fiind responsabil pentru experimentarea si mentinerea unor trairi emotionale pozitive, a unei dispozitii pozitive.
Asa cum am mai spus, planta isi gaseste utilitatea si in ascita, reumatism, dar si pentru ameliorarea tulburarilor de tranzit intestinal, de tipul diareei.
In eczeme si alte eruptii cutanate, cum sunt urticariile, se recomanda aplicarea de comprese cu apa rece si tinctura de splinuta. Compresa se va mentine pe locul afectat timp de 2-3 ore, apoi se va schimba cu una proaspata.
Cum sa folosesti splinuta
Pentru prepararea infuziei de splinuta este necesara o lingura cu flori uscate peste care se adauga 250 ml de apa fierbinte. Se va lasa la infuzat timp de 10 minute, apoi se va filtra si se va bea cu inghitituri mici, nu mai mult de 3-4 cani pe zi. Acest preparat, consumat in fiecare zi, imbunatateste starea emotionala.
Infuzia combinata este utilizata in ameliorarea afectiunilor renale si se obtine prin amestecarea de flori de splinuta, cu sanziene si urzica-moarta-galbena. Din acest amestec se vor bea 3-4 cani pe zi, in fiecare zi, pana la remiterea simptomelor.
Decoctul de splinuta se obtine prin adaugarea a 2-3 grame de planta intr-o cana cu apa rece si fierberea amestecului. Se va administra nu mai mukt de 3-5 cani pe zi, in fiecare zi.
Citeste si: Cum sa folosesti turita mare. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii
Ceaiul in amestec cu alte plante este recomandat in ameliorarea unor tulburari intestinale, inclusiv de tranzit intestinal, dar si pentru ameliorarea durerilor in gat si pentru vindecarea unor afectiuni cutanate.
Tinctura se obtine prin macerarea a 2-3 linguri de planta cu 250 ml de alcool timp de doua saptamani. la finalul acestui interval, tinctura se filtreaza si se pune in sticle mai mici. Se vor administra 10 picaturi din acest preparat in fiecare zi.
Pulberea de splinuta se obtine prin macinarea plantei dupa ce a fost uscata in prealabil. Se va administra sublingual, unde se va mentine timp de 1-15 minute inainte de a fi inghitita cu putina apa. Este utila in combaterea obezitatii si, ca un beneficiu secundar, ajuta la eliminarea celulitei.
Pentru compresele cu splinuta sunt necesare 50 de grame de planta care se adauga peste un litru de apa clocotita. Amestecul se lasa la fiert timp de 2 minute. Dupa racire, acest decoct se aplica intr-un prosop sau mai multe straturi de tifon si se pune pe zonele cu probleme. Compresele trebuie mentinute cel putin 2-3 ore, apoi se schimba.
Splinuta. Contraindicatii si reactii adverse
Splinuta este o planta care trebuie utilizata cu prudenta, cu respectarea dozelor recomandate, fiind o planta toxica.
Daca dozele sunt respectate, atunci ea poate fi utilizata si pe termen lung, fara risc de aparitie a unor efecte secundare.
Este important ca preparatele sa fie utilizate timp de cateva zile dupa remiterea simptomelor pentru care au fost administrate. In acest fel este prevenita aparitia recidivelor, a recaderilor in boala.
Atentie la utilizarea ei la nivelul dermei unde poate produce, mai ales la persoanele alergice, dermatita de contact.
Splinuta este contraindicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza si., desigur, copiilor.
Este important ca aceasta planta, indiferent de forma de preparare, sa nu fie aplicata direct pe ranile deschise.
Totodata, persoanele diagnosticate cu patologii cardiace sau care au probleme renale severe nu au voie sa utilizeze aceasta planta, intern sau extern, fara avizul medicului specialist.
Toxicitate. Splinuta este o planta toxica si in aceste conditii respectarea dozelor recomandate este esentiala.