Cum sa folosesti schinduful. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti schinduful. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti schinduful. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Schinduful este, poate o planta, ceva mai putin cunoscuta. Este, insa, o planta aromatica, face parte din familia leguminoaselor, iar semintele acesteia au o aroma puternica si seamana la gust cu deliciosul zahar ars.

Descrierea plantei. Unde gasesti schinduful

Schinduful
Schinduful

Sunt sanse mari sa recunosti schinduful gratie mirosului puternic, asemenator leusteanului, pe care il emana.

Schinduful este o planta anuala, care atinge o inaltime de 30-60 centimetri. Frunzele sunt grupate cate trei, iar florile sunt de culoare alba spre o nuanta de galbui. Fructele seamana cu pastaia de fasole si contin cel mult 20 de seminte, de culoare bruna spre galbui.

Trebuie sa iti spun ca schinduful este o planta cu origini in Asia care a fost adaptata si este cultivata pe scara larga si in Europa. Se simte bine in zona Marii Mediterane.

Beneficii schinduf

Beneficii schinduf
Beneficii schinduf

Trebuie sa stii ca o lingura de seminte de schinduf contine doar 35 de calorii, dar este bogata in fibre, proteine, carbohidrati si grasimi. In plus, semintele de schinduf mai contin fier, mangan si magneziu.

Semintele de schinduf pot creste nivelul de testosteron si, din acest motiv, sunt suplimente indragise de barbati, pentru efectul de crestrere a libidoului.

Pe de alta parte, tinerele mame pot consuma seminte de schinduf pentru a stimula lactatia, mai ales daca sunt probleme.

Semintele de schinduf contribuie la controlul apetitutului, prin reducerea acestuia, dar si a aportului de grasimi, lucru benefic in lupta cu kilogramele in plus.

Exista dovezi ca schinduful scade nivelul colesterolului din sange, dar si pe cel al trigliceridelor.

In plus, aceasta planta are beneficii asupra tractului digestiv, prin scaderea intensitatii arsurilor gastrice si remiterea acestora.

Schinduful are efect antiinflamator, dar si anabolizant. Este un cocatrizant mediu spre slab si un afrodisiac foarte bun.

Se mai stie despre schinduf ca ar avea efecte depurative si diuretice, dar si ca este un expectorant de intensitate medie. Este o planta care stimuleaza procesele de regenerar din organism, dar si ca este o sursa de vitamina PP si, totodata, ca este un stimulent neuromuscular, avand si efecte tonice.

Cum sa folosesti schinduful

Cum sa folosesti schinduful
Cum sa folosesti schinduful

Trebuie sa stii ca schinduful (Trigonella foenum-graecum) poate fi utilizat atat intern, cat si extern. Intern este recomandat, sub forma de pulbere, in sportul de performanta, in efortul sustinut sau de lunga durata, dar si in surmenajul fizic. Este indicata administrarea unei lingurite de pulbere de patru ori pe zi.

Tot pulberea, administrata cate o lingurita, pe stomacul gol, este recomandata in subponderalitate, in slabiciunea musculara si in problemele de asimilare a vitaminelor si mineralelor. Este important ca planta sa fie administrata constant, cel putin o luna, si, daca este posibil, la aceeasi ora.

O lingurita de pulbere amestecata cu una de miere se administreaza pe stomacul gol, cu putina apa, de trei ori pe zi in starile de convalescenta.

Totodata, in boala Basedow este recomandata administrarea unei lingurite de pulbere de patru ori pe zi. Aduce beneficii mari mai ales subponderalilor si, mai ales, daca este asociata cu sanzienele galbene si cu turita mare.

Pulberea, utilizata in anemie, nu compenseaza deficitul de fier, cauza principala a bolii, dar contribuie la asimilarea acestuoa si regleaza producerea de elemente figurate la nivel sanguin.

Pulberea de schinduf administrata o lingurita rasa, in asociere cu putina pulbere de fenicul, nu mai mult de un varf de lingurita are efecte de crestere a inapetentei severe si este utila si in tratarea anorexiei, inclusiv la copii si adolescenti. Se va administra cu un sfert de ora inainte de masa.

La proaspetele mamici, o lingurita de seminte macinate impreuna cu cel mult 2 lingurite de miere, administrare de 3 ori pe zi contribuie la stimularea lactatiei.

Schinduf pulbere
Schinduf pulbere

In impotenta si sterilitate se recomanda administrarea unei lingurite de pulbere de 4 ori pe zi. Curele sunt de lunga durata, de cel putin 8 luni. efectele sunt potentate cand pulberea de schinduf se asociaza cu cea de branca ursului.

Pulberea de schinduf este utilizata ca adjuvant in tratarea tuberculozei. Este utilizata indeosebi pentru a creste masa corporala, pierduta prin boala si pentru cresterea vitalitatii, si ea afectata prin specificul bolii.

In neurastenie si nevroze sunt recomandate cure de lunga durata, in care pulberea de schinduf sa fie asociata cu cea de fenicul. O lingurita din acest amestec se va administra de cel mult 4 ori, efectele fiind tonice, psiho-stabilizante. Rezultatele curei sunt mai vizibile la persoanele mai firave, cu subponderalitate sau la cele care sufera de anorexie.

Pulberea mai poate fi utilizata ca adjuvant in cancer, scopul tratamentului fiind de crestere a poftei de mancare si de a sprijini procesele de regenerar de la nivelul organismului.

Citeste si: Cum sa folosesti paducelul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Si tot pulberea este indicata in bronsita, tuse cronica si gripa. Este recomandata administrarea a 3-4 lingurite de pulbere. Aceasta va fi mentinuta sub limba cat mai mult timp inainte de a fi inghitita cu apa pentru a permite substantelor antiinflamatoare si expectorante sa isi faca treaba.

In plus, in patologiile respiratorii, schinduful contribuie la cresterea vitalitatii bolnavului, la procesele de regenerare a tesuturilor si la mentinerea functiilor digestive si de metabolizare a alimentelor la parametri normali.

Infuzia combinata se utilizeaza in astenie fizica si psihica, unde este recomandat sa fie asociata cu o jumatate de lingurita de busuioc, dar si in artrita si sciatica.

Extern, semintele macinate fin se amesteca in putina apa calda pana se obtine o pasta numai buna de aplicat pe rani purulente sau pentru tratarea furunculozei, abceselor si inflamatiilor ganglionilor limfatici. Ulterior, dupa aplicarea acestei creme, locul se curata cu infuzie de musetel si se lasa sa se usuce la aer timp de o ora.

Schinduful. Preparare si administrare

Infuzie de schinduf
Infuzie de schinduf

Pulberea se prepara prin macinarea fina a semintelor. Apoi, pulberea rezultata se cerne si se administreaza cate o lingurita rasa de trei ori pe zi, pe stomacul gol.  Este recomandat, asa cum am mai spus, ca pulberea sa fie mentinuta sub limba timp de 10-15 minute inainte de a fi inghitita cu apa. Pulberea nu se va pastra in casa mai mult de 10 zile pentru ca isi va pierde din proprietatile curative.

Infuzia se obtine dintr-o lingurita de pulbere care se pune la infuzat intr-o cana cu apa fierbinte timp de 10 minute. Apoi, se strecoara si se consuma cu o jumatate de ora inaintea mesei. Rezultatele vizibile se obtin prin administrarea unei cani cu infuzie de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.

Infuzia combinata se obtine dintr-o lingurita de pulbere de schinduf care se lasa la inmuiat, peste noapte, intr-o jumatate de cana de apa. Dimineata se filtreaza, maceratul se pastreaza, iar pulberea se opareste cu o jumatate de cana de apa fierbinte, nu mai mult de 20 de minute. Dupa ce se raceste, cele doua extracte se amesteca, iar produsul obtinut se becu un sfert de ora inainte de masa. Este recomandata administrarea de trei cani pe zi, inaintea meselor principale.

Cataplasma se obtine prin amestecarea de pulbere de schinduf cu apa calda pana ce se obtine o pasta care sa nu curga. Aceasta se pune intr-un tifon si se aplica pe zonele afectate. Este recomandat sa fie acoperita cu o bucata de nailon pentru a-si mentine umiditatea.

Tinctura de schinduf se obtine prin macerarea a doua linguri de seminte in 400 ml de alcool. Procesul dureaza doua saptamani, iar amestecul trebuie lasat la macerat intr-un loc insorit. Este important ca recipientul in care este pus amestecul sa fie agitat din cand in cand. Dupa ce se termina procesul de macerare, tinctura va fi mutata in recipiente mai mici.

Contraindicatii si reactii adverse

Ulei esential de schinduf
Ulei esential de schinduf

Este contraindicata administrarea de schinduf femeilor insarcinate deoarece poate produce contracti uterine.

Trebuie sa ma stii ca exista persoane care dezvolta alergii la unii dintre compusii schindufului, iar la unele persoane, consumul de schinduf duce la aparitia unor reactii adverse precum indigestia si diareea.

Totodata, sunt persoane carora schinduful le da inapetenta. Diabeticii trebuie sa fie precauti cand vine vorba de schinduf deoarece acesta scade nivelul glicemiei si asocierea lui cu medicamente cu acelasi efect poate deveni periculoasa.

Sfatul meu este ca vorbesti cu un medic inainte de a utilizat produse rezultate din prelucrarea schindufului.

Toxicitate. Nu este documentata, insa trebuie sa respectati cantitatile recomandate.