Cum sa folosesti murul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti murul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti murul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Cum sa folosesti murul. Murele sunt unele dintre cele mai asteptate fructe de padure ale anului. Le savuram cu multa placere si, poate unii dintre noi, am si cules in copilaria mea aceste fructe…cu pretul scump al unor intepaturi si zgarieturi. Insa nu doar murele sunt grozave pentru sanatate, murul are si el contributia lui la mentinerea sanatatii sau la ameliorarea unor probleme cand acestea sunt deja instalate.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Mur
Mur

Murul este un arbust care atinge pana la 1-4 metri inaltime. Tulpina acestuia este arcuita si acoperiti de tepi subtiri si usor arcuiti. Frunzele sunt compuse, ceva mai ascutite la varf, cu marginile neregulat dintate si nervuri paroase si intepatoare pe fata inferioara.

Florile de mur au cinci petale si sunt albe sau roz. Fructele, pe care le indragim cei mai multi dintre noi, sunt initial rosii si acre, apoi devin violacee si chiar negre, dupa ce se coc, avand un gust placut, racoritor, dulce-acrisor.

Murul face parte din familia rozaceelor si creste in flora spontana din zonele de deal si munte, la marginea padurilor, in luminisuri si prin tufarisuri.

Ce beneficii ofera murul

Mure proaspat culese
Mure proaspat culese

Asa cum am spus, nu doar fructele (murele) sunt utilizate in medicina traditionala, ci si frunzele, mugurii si chiar si radacina murului (Rubus fruticosus L.). 

Frunzele, mugurii si radacinile au proprietati dezinfectante, astringente, antidiareice, spasmolotice si stomahice. Sunt, asadar utilizate cu efecte de ameliorarea in spasmele cailor urinare si ale celor intestinale.

In plus, impiedica multiplicarea bacteriilor, realizeaza actiuna hemostatica la nivel local si pot fi utilizate ca adjuvanti in tratarea inflamatiilor acute de la nivelul intestinului. Frunzele, mugurii si radacinile sunt utilizate in digestie, pentru imbunatatirea functiei stomacului.

Citeste si: Cum sa folosesti crusinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Pe de alta parte, murele sunt depurative, astringente, au efecte laxative daca sunt consumate pe stomacul gol si aduce beneficii din punct de vedere nutritional. Sunt fructe cu efecte in eliminarea toxinelor de la nivel gastrointestinal, renal si, prin transpiratie, ajuta la eliminarea toxinelor din organism cu ajutorul glandelor sudoripare.

Infuzia de mur dar si siropurile din mure sunt utile in ameliorarea racelilor. Murele intaresc sistemul osos , protejeaza inima si vasele de sange.

Murul. Indicatii terapeutice

Cum sa folosesti murul
Cum sa folosesti murul

Murele sunt indragite si pentru efectul lor tonic, de energizare si de ameliorarea a unor stari de slabiciune, de oboseala, fiind utilizate, de multe ori, in ameliorarea anemiei.

Mai sunt utilizate si in afectiuni ale vezicii biliare, dar si in afectiuni pulmonare. In acest ultim caz se recomanda administrarea a 1-2 pahare de suc de mure in fiecare zi.

Murele au proprietati astringente fiind utilizate in ameliorarea diareei. Se vor administra patru linguri cu sirop de fructe in fiecare zi, mai ales in cazul copiilor, fiind un tratament naturist, fara efecte secundare.

Murele sunt utilizate in colite, avand rolul de a tonifia musculatura intestinului.

Infuzia de frunze este utilizata in gastroenterite. Se vor administra doua cani pe zi pana la disparitia simptomelor.

In obezitate, pentru pierderea in greutate va consuma ceai de frunze de mur, papadie, patlagina si pelin, in proportii egale. Nu se va depasi doza de trei cani pe zi.

Cataplasmele cu infuzie de frunze se aplica local pentru ameliorarea simptomelor hemoroizilor si ale fisurilor anale.

Preparare si administrare

Ceai din frunze de mur
Ceai din frunze de mur

Sucul de mure se obtine prin stoarcerea unui kilogram de fructe cu ajutorul storcatorului electric. Se vor administra doua pahare pe zi, fiind un remediu bun impotriva diareei.

Infuzia din frunze se obtine dintr-o lingurita de frunze de mur peste care se adauga o cana cu apa fierbinte. Infuzarea dureaza 10 minute. Din infuzie se beau cel mult doua cani pe zi si, pentru ca gustul este usor amarui, preparatul poate fi indulcit cu putina miere.

Pentru prepararea siropului de mure se vor fierbe doua kilograme de fructe cu aceeasi cantitate de zahar, pana ce amestecul capata o consistenta mai groasa. Este util, ca si sucul, in ameliorarea diareei, dar poate fi utilizat si ca adjuvant in infectiile respiratorii. 

Cataplasmele se obtin cu ajutorul infuziei de frunze sau chiar din frunze proaspete, zdrobite si amestecate cu putina apa calduta. Sunt aplicate local pentru ameliorarea fisurilor anale si a hemoroizilor. 

In fine, infuzia poate fi folosita pentru gargara, fiind utilizata in ameliorarea infectiilor de la nivelul gatului, dar si pentru ameliorarea unor afectiuni de la nivelul cavitatii bucale si de la nivelul gingiilor. 

Murul. Contraindicatii si reactii adverse

Murele sunt contraindicate persoanelor care au alergie la aspirina. In cazul in care le consuma pot avea efecte adverse precum crize de astm sau chiar hiperactivitate.

Totodata, femeile insarcinate nu au voie sa consume mai mult de 100 de grame de mure pe zi. 

Murele pot fi consumate, dar cu prudenta, de catre persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil. Consumate in exces, murele pot declansa tulburari de tranzit intestinal. Este recomandat ca ele sa fie incluse in dieta treptat, intai o cantitate foarte mica, dar care sa fie crescuta treptat.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.