Cum sa folosesti crusinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti crusinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti crusinul. Proprietati, beneficii, utilizare si contraindicatii


Crusinul este un arbust cu care nu suntem foarte familiarizati. Cel mai probabil am auzit despre efectele sale laxative, insa acestea nu sunt singurele beneficii pe care acest arbust le aduce organismului uman.

Descrierea plantei. Unde o gasesti

Frangula alnus
Frangula alnus

Crusinul (Frangula alnus) este un arbust care traieste in cranguri si zone umede, impadurite. Este intalnit in mai toata Europa si nu este foarte greu de recunoscut.

Este un arbust care se dezvolta pe verticala si care poate atinge pana 3-5 metri inaltime. Scoarta sa este colorata gri-maroniu si este acoperita cu pete de culoare alba, care ies usor in relief.

Florile de crusin sunt de o nuanta de verde pal si le poti admira in lunile mai si iunie.Fructele de crusin sunt de culoare rosie, dar se inchid la culoare intai spre maro, apoi spre negru, pe masura ce se coc si se trec. Crusinul face parte din familia ramnaceelor.

Crusinul. Beneficii

Beneficii crusin
Beneficii crusin

Scoarta de crusin este bogata in glicozide antrachinonine, dar si in principii amare, mucilagii, saponine, sitosteril, flanove si alcaloizi peptidici si rasini.

Aceste substante active fac din crusin un bun laxativ naturalm cu efecte purgative, colagoge, coleretice si antivirale. 

Este important de stiut ca efectul laxativ este unul lent, el instalandu-se la 8-10 ore de la administrare, indiferent de doza. Desigur, dozele mai mici aduc efecte mai blande, in vreme ce dozele mari de crusin aduc un efect intens, asa cum este normal. Trebuie sa mai stii ca crusinul are un efect de relaxare a musculaturii intestinale, marind, in acelasi timp peristaltismul intestinal.

Crusinul este utilizat si in eliminarea viermilor intestinali, dar si pentru cresterea secretiei biliare a ficatului, contribuind la intarirea fibrelor colagene din piele si a tesuturilor din arterele bolnave. 

Decoctul de crusin, aplicat pe gingii, poate ameliora si chiar vindeca gingivita, iar daca este aplicat pe scalp, elimina paduchii. 

Exista studii care spun ca extractul de crusin ar inhiba dezvoltarea tumorilor.

Indicatii terapeutice

Ceai de crusin
Ceai de crusin

Intern, decoctul combinat, este recomandat in ameliorarea constipatiilor, fie ele cronice sau acute. Se administreaza cate o jumatate de cana de decoct pe zi, iar in cazurile mai rezistente, chiar cate o cana pe zi. In cazul constipatiilor cronice, rezistente la tratamente se va utiliza pulberea de crusin asociata cu boabe de coriandru – cu efect in reducerea gazelor sau colicilor intestinale – dar si parti aeriene din volbura.

Decoctul combinat se administreaza si in bolile asociate constipatiei, cum sunt cele de piele, printre care acneea, eczema alergica, psoriazisul sau infectiile greu vindecabile. In aceste cazuri, decoctul combinat se asociaza foarte bine cu maceratul de trei frati patati.

Este important ca, pe durata tratamentului, regimul alimentar sa fie bazat mai degraba pe legume, fructe si verdeturi, si mai putin pe carne, pe care, unde nu exista alte indicatii, este mai bine sa o eliminam din alimentatie in perioada acestui tratament. Efectele tratamentului sunt vizibile la scurt timp de la initierea acestuia.

Citeste si: Cum sa folosesti trei frati patati. Proprietati, beneficii, utilizare, contraindicatii

Decoctul combinat poate fi utilizat in ameliorarea reumatismului. Acesta va accelera eliminarea toxinelor de la nivelul tesuturilor, va combate constipatia, daca exista, si va favoriza metabolizarea mai buna a remediilor antireumatice.

In ingrasare si obezitate, decoctul combinat poate fi utilizat insa pe o perioada de timp care nu depaseste 2-3 saptamani. Cura se va relua dupa o pauza de o saptamana. In acest caz, produsul poate fi asociat cu papadie, anghinare si flori de soc, toate trei recomandate in lupta cu kilogramele in plus.

Pulberea de crusin, asociata cu pelin si piretru, este recomandata pentru eliminarea viermilor intestinali si in tratarea giardiei. Cele trei pulberi se amesteca in proportii egale si se administreaza cate o lingurita, de trei ori pe zi. Tratamentul va fi urmat timp de cel putin o luna, iar in giardia cura va fi de trei saptamani, cu alte doua pauza, pana la vindecarea completa. 

Persoanele care au fiere lenesa pot consuma pulbere din scoarta de crusin. Aceasta se administreaza, cate o jumatate de lingurita, asociata cu o jumatate de lingurita de anghinare.

Dozele mici de pulbere de crusin, cate o jumatate de lingurita, administrata de 2 ori pe zi, vin cu beneficii pentru ten, eliminand aspectul incarcat al pielii.

Tot pulberea poate fi utilizata pentru ameliorarea varicelor si hemoroizilor. Este eficienta mai ales la persoanele cu un stil de viata sedentar, obeze, dar si cand, hemoroizii, de exemplu, sunt secundari constipatiei. Pulberea poate fi asociata cu salvie si coada calului, iar curele sunt de lunga durata si, este indicat, sa fie sustinute printr-o alimentatie bogata in fructe si legume.

Pulberea isi mai gaseste utilitatea in dureri de cap si migrene insotite de constipatie, dar si ca adjuvant in afectiunile oncologice insotite de constipatie, precum si in bolile autoimune, in hepatita si in recuperarea ficatului dupa o hepatita. 

Crusinul. Preparare si administrare

Scoarta de crusin
Scoarta de crusin

Pulberea se obtine prin macinarea fina a cojii de crusin. Se va administra cate o jumatate de lingurita sau chiar o lingurita rasa. Pulberea trebuie mentinuta sub limba timp de 15 minute inainte de a fi inghitita cu putina apa. 

Crusinul se poate combina, in proportii egale, cu feniculul, cu efecte impotriva meteorismului abdominal, dar si cu nalba, pentru a nu irita colonul. Pulberea va fi administrata de doua ori pe zi, pe stomacul gol.

Decoctul combinat se obtine cu o lingurita de pulbere de crusin, o lingurita de pulbere de radacina de tataneasa si o un varf de cutit cu pulbere de cuisoare. Toate acestea se vor lasa la macerat, peste noapte, intr-o cana de apa.

Dimineata, produsul se va filtra, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe timp de 10 minute, apoi se raceste si se filtreaza. Cele doua extracte se amesteca si se administreaza cel mult 2 cani pe zi. 

Crusinul. Contraindicatii si reactii adverse

Crusinul
Crusinul

Crusinul poate interactiona cu o serie de medicamente si, din acest motiv, persoanele care se stiu cu boli diagnosticate trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a utiliza acest extract.

Crusinul trebuie evitat de catre femile insarcinate si de catre cele care alapteaza. Copiii mai mici de 15 ani nu pot utiliza crusin in tratarea constipatiei.

Produsele pe baza de scoarta de crusin nu trebuie administrate mai mult de 7 zile pe luna, fara avizul unui medic.

Persoanele care sufera de colon iritabil sau de diaree au contraindicatie la utilizarea crusinului. Supradoza de crusin poate produce convulsii. 

Toxicitate. Scoarta proaspata este toxica si nu se utilizeaza.