Cum sa folosesti lamaia. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii
Cum sa folosesti lamaia. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Cum sa folosesti lamaia. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii


Lamaia. Nu cred ca e cineva printre noi care sa nu fi vazut sau gustat vreodata o lamaie. O regasim in salate, e folosita si pentru acrirea unor ciorbe, dar si in sucuri si limonade. Sigur, un ceai de lamaie cel mai probabil am baut cu totii in starile de raceala si gripa.

Descrierea lamaiului. Unde il gasesti

Lamaiul
Lamaiul

Lamaiul (Citrus limon) este un arbore care nu creste in mod constant la noi, dar poate fi cultivat si ingrijit pentru a rezista. E drept, mai degraba in ghiveci, fiind un arbore din India, caruia ii place foarte mult la caldura.

In Europa, lamaiul a fost repede adaptat in zona Marii Mediterane, gratie conditiilor de mediu care i-au permis aclimatizarea.

Lamaiul face parte din familia rutaceelor si este un arbor de mici dimensiuni, creste in inaltime cat prunul de prin livezile noastre.

Frunzele lamaiului sunt oval-alungite, destul de groase si lucioase, aparent cerate, de o culoare care se duce spre verde-inchis. Florile sunt albe, mai rar roz sau chiar spre o nuanta de galbui. Iar fructele sunt cunoscute de fiecare dintre noi.

Ce beneficii are lamaia

Ce beneficii are lamaia
Ce beneficii are lamaia

Lamaia, pentru ca ea ne intereseaza mai degraba decat arborele in sine, are uleiuri volatile, pectine, limona, flavonoide, saruri minerale, ceva glucide, dar su vitaminele C, B1, B2 si PP. In plus, mai contine alcooli, citrol si acizi, acestia din urma regasindu-se in miezul de lamaie.

Lamaia, prin continutul mare de vitamina C este un bun aliat in lupta impotriva scorbutului.

Lamaia contribuie la mentinerea sanatatii, intarind sistemul imunitar si ajutand organismul in lupta cu diverse tipuri de infectii. Lamaia are rl antibacterian si contribuie la vindecarea infectiilor respiratorii si a celor localizate la nivelul tractului digestive.

Lamaia poate ameliora, de asemenea, afectiunile biliare si hepatice. In plus, lamaia regleaza si potenteaza metabolismul celular.

Tot lamaile sunt buni amelioratori ai afectiunilor cardiovasculare, dar si ai unor afectiuni cum sunt varicele, flebitele, diabetul si litiazele.

Lamaia este un bun remineralizant, si ajuta in ameliorarea migrenelor si are efect antitermic.

Sucul proaspat de lamaie amelioreaza simptomele din amigdalita, aftele bucale, dar si otitele, rinitele, sinuzitele, guta si reumatismul.

Lamaia este utilizata in curele de slabire. Trebuie sa mai stii despe ea ca este antiseptica, astringenta si cicatrizanta.

Cum sa folosesti lamaia

Cum sa folosesti lamaia
Cum sa folosesti lamaia

Asa cum am spus, lamaia isi gasste utilitatea in ameliorarea infectiilor pulmonare sau intestinale. In aceste cazuri este recomandat consumul de suc proaspat in fiecare zi.

Infuzia bauta dimineata, pe stomacul gol, amelioreaza aerofagia, in vreme ce sucul de lamaie ajuta la eliminarea apei din tesuturi, dar su la detoxificarea organismului in ascita, guta si reumatism.

Tot sucul de lamaie este recomandata in stari febrile, in greata si varsaturi, dar si in insuficienta hepatica si pancreatica unde are rolul de a stimula secretiile gastrohepatice.

Decoctul de lamaie, consumat cate doua cani pe zi, este bun in eliminarea parazitilor intestinali, iar gargara cu suc de lamaie, diluat in apa, amelioreaza faringita.

Masajul cu suc de lamaie amelioreaza degeraturile, iar hemoragiile nazale pot fi oprite daca se toarna in nas cateva picaturi de suc de lamaie.

Preparare si administrare

Ulei esential de lamaie
Ulei esential de lamaie

Sucul proaspat de lamaie se obtine prin stoarcerea fructului, apoi se consuma proaspat. Poate fi indulcit cu putina miere. Scade vascozitatea sangelui, adica dizolva eventualele cheaguri si are efecte bactericide, antiseptice, tonice si ajuta la scaderea febrei.

Intepaturile de insecte pot fi ameliorate prin aplicarea de felii de lamaie. Asadar, lamaia poate fi foarte folositoare pe timp de vara!

Zeama de la doua lamai, adaugata intr-un lighean cu apa calda, poate fi utilizata in ameliorarea transpiratiei excesive si a mirosului neplacut al picioarelor.

Citeste si: Cum sa folosesti roinita. Beneficii, proprietati, utilizare, contraindicatii

Uleiul de lamaie se obtine prin macerarea intr-o cana de ulei a unei lamai taiata cubulete. Procesul de macerare dureaza pana la trei saptamani. La finalul acestui interval, amestecul se filtreaza si se pune intr-o sticla. Poate fi utilizat in masarea zonelor dureroase din guta sau reumatism.

Gargara se face de doua ori pe zi cu suc de lamaie diluat in apa calduta. Este recomandata in infectiile respiratorii, asociate cu durere si disconfort la nivelul gatului.

Pentru prepararea decoctuluo se vor fierbe 2-3 lamai taiate intr-un litru de apa, in vreme ce infuzia de obtine prin turnarea a doua cani cu apa fierbinte peste o lamaie taiata marunt.

Lamaie. Contraindicatii si reactii adverse

Citrus limon
Citrus limon

Lamaia poate provoca hiperaciditate la nivelul stomacului si nu este recomandata pentru persoanele cu gastrita sau ulcer.

Trebuie sa mai stii ca, daca este consumata in exces, lamaie poate provoca greata si chiar varsaturi, prin supradozarea vitaminei C la nivelul organismului. Nu este o urgenta medicala in sine, doar ca organismul va elimina, prin varsaturi, excesul de vitamina C.

Sucul de lamaie are efect diuretic, va creste productia de urina dar si frecventa urinarii, iar pericolul vine din deshidratarea organismului.

Lamaile imbunatatesc fluxul sanguin la nivel cerebral, insa consumate in exces produs migrene si dureri de cap.

Vitamina C ajuta la absorbtia corecta a fierului la nivelul organismului si atunci, o cantitate foarte mare de vitamina C poate duce la un nivel crescut de fier la nivelul organismului. E un efect destul de periculos, in sensul ca excesul de fier poate duce la afectarea si deteriorarea organelor interne.

In fine, apa cu lamaie sau ceaiul de lamaie afecteaza serios smaltul dintilor. Este recomandat ca dupa ce consumi lamaie, sa te speli cu atentie pe dinti.

Toxicitate. Nu este documentata daca sunt respectate dozele recomandate.