Cum sa folosesti eucaliptul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii
Cum sa folosesti eucaliptul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Cum sa folosesti eucaliptul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii


Eucaliptul este un arbore foarte inalt care isi are originea in Tasmania, Australia, dar care a fost adaptat si rezista foarte bine in zona Marii Mediteraneene si in Asia.

Cum sa folosesti eucaliptul. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii – Cuprins:

Descrierea arborelui. Unde gasesti eucaliptul

Eucaliptul
Eucaliptul

Toate speciile de eucalipt, si sunt vreo cateva sute, cresc foarte inalte, atingand pana la 150 de metri inaltime. In plus, toate speciile de eucalipt cresc si se dezvolta foarte repede pana la 80 de ani, cand se opresc din crestere, cel putin in inaltime.

Eucaliptul (Eucalyptus obliqua) este un mare consumator de apa si a fost de multe ori folosit pentru asanarea terenurilor mlastinoase.

Trunchiul, asa cum, am spus, poate creste pana la 60-100, chiar 150 metri inaltime, crescand, in primii 80 de ani de viata cu cate 10 metri in fiecare an.

Frunzele tinere sunt pozitionate in perechi opuse, au o culoare verde-albastrui si au aspect cerat. Frunzele mature sunt de un verde inchis, sunt lucioase si seamana, ca forma, cu o secera.

Florile sunt albe si crem, iar fructele sunt lemnoase si au ating pana la 2,5 cm in diametru.

Beneficii eucalipt

Ceai de eucalipt
Ceai de eucalipt

Trebuie sa iti spun ca frunzele de eucalipt sunt bogate in ulei eteric aromatic, de unde si mirosul puternic, dar placut, dar si in taninuri, flavonoide, rezine, ceara, piperitona si cumarine.

Eucaliptul, fie sub forma frunzelor proaspete sau preparate sub forma de ulei, a fost utilizat in ameliorarea inflamatiilor cailor respiratorii. Actiunea este expectoranta, contribuind astfel la eliminarea excesului de mucus din caile respiratorii si impiedicand inmultirea agentilor patogeni. Este un remediu natural pentru infectiile respiratorii acute si pentru ameliorarea bronsitei.

Eucaliptul stimuleaza natural sistemul imunitar, mai ales in bolile cronice, si este recomandat pentru a proteja organismul de infectii bacteriene, inclusiv cu E.coli si Candida.

Eucaliptul are proprietati antibacteriene fiind potrivit pentru protectia pielii. Uleiul de eucalipt calmeaza durerea, iritatia si amelioreaza inflamatia aparuta la nivelul pielii. Este important ca uleiul sa fie utilizat diluat pentru a accentua disconfortul local.

Eucaliptul este un antiinflamator natural, iar ceaiul din frunze de eucalipt este recomandat in ameliorarea astmului, artritei si miozitei. Trebuie sa iti mai spus ca eucaliptul protejeaza inima si, consumat din cand in cand, reduce riscul de aparitie a aterosclerozei.

Eucaliptul are un puternic efect de calmare si sedare, fiind de mare ajutor celor care trec prin perioade de viata stresante, cu potential dezadaptativ. Este recomandata utilizarea unui decoct din frunze de eucalipt.

Cum sa folosesti eucaliptul

Cum sa folosesti eucaliptul
Cum sa folosesti eucaliptul

Asa cum am spus, eucaliptul este recomandat in ameliorarea astmului bronsic si a simptomelor specifice din brosita acuta. Este recomandata administrarea de picaturi de ulei de eucalipt, diluate in putina apa. Efectul este de fluidizarea a secretiilor bronsice si de decongestionare a cailor respiratorii.

O lingurita de pulbere de eucalipt, administrata seara, inainte de masa, este utila in ameliorarea simptomelor racelii si sinuzitei.

Gratie proprietatilor sale antibacteriene si antiseptice, uleiul de eucalipt este recomdat in tratarea simptomelor din raceala, laringita si faringita.

Citeste si: Cum sa folosesti menta. Beneficii, proprietati, utilizare si contraindicatii

Inhalatiile cu 2-3 picaturi de ulei de eucalipt fac minuni in gripe si viroze respiratorii, insotite de stari febrile.

Ranile superficiale si arsurile solare pot fi ameliorare cu ulei de floarea soarelui in care au fost adaugate nu mai mult de 3 picaturi de ulei de eucalipt. Asa cum am spus si mai devreme, uleiul de eucalipt poate produce iritatii la nivelul pielii si din acest motiv, este recomandata utilizata sa doar diluat in alte uleiuri sau in apa.

Eucaliptul mai este utilizat in ameliorarea afectiunilor aparatului urinar, in dureri musculare si in durerile osoase si articulare care insotesc reumatismul.

Preparare si administrare. Pentru ca eucaliptul nu traieste in flora din Romania, toate produsele pe baza de eucalipt pot fi procurate din magazinele de specialitate sau preparate pe baza frunzelor achizitionate din aceste farmacii.

Contraindicatii si reactii adverse

Frunze de eucalipt
Frunze de eucalipt

Atentie mare la utilizarea uleiului de eucalipt! Folosit in cantitati mari, acesta poate deveni toxic, reactiile adverse incluzand dermatita de contact, greata si varsaturile, tulburari de tranzit intestinal si diaree, dar si dureri de stomac si indigestie.

Uleiul de eucalipt nu se inghite pe stomacul gol, iar cand este folosit in masaj sau ameliorarea ranilor si a arsurilor trebuie sa fie diluat in ulei de floarea soarelui.

Uleiul de eucalipt poate interactiona cu medicamenetele alopate, fiind recomandat ca inainte de a folosi acest produs sa fie cerut sfatul unui medic.

Atentie si la bomboanele cu eucalipt care pot veni cu complicatii suplimentare la bolnavii de diabet, din cauza continutului mare de zahar si indulcitori.

Toxicitate. Nu este documentata, insa este indicat sa folosesti cantitatile recomandate.